Guide till Prags gröna adresser

Nyfiken på Prag? Prague Green City Guide är den första gröna guiden till Prag, skriven av två kvinnor som vill få fler att upptäcka Prag på ett hållbart sätt. Här hittar du tips till stadens alla adresser som bjuder på unika upplevelser utan att göra avkall på hållbarhet. Coola hotell, kaféer, restauranger, urbana miljöer, butiker och tips på utflykter och bästa sätten att ta sig runt. Här kan du läsa om några av adresserna.

Biko Adventures tar dig med på guidade turer i, och utanför Prag. @BikoAdventures

Ta dig runt
Biko Adventures
Biko Adventures erbjuder guidade turer med mountainbikes, el-cyklar eller stadscyklar i och utanför Prag, samt klassisk cykeluthyrning. Från lätt till svår, och med en mix av äventyr, sport och kultur tar turerna dig med bortom Prags allfartsvägar, djupare in i naturen eller till och med en bit utanför staden. Utöver cykelturer och uthyrningen är Biko Adventures en plats där du kan köpa unika souvenirer med cykeltema – ekologiska bomulls-t-shirts med Prag-relaterade tryck, ”upcyclade” skärp, mobilskal och smycken.
Vratislavova 3, Praha 2
Bikoadventures.com

 

Sir Toby’s hostel erbjuder delade eller privata rum för den ekomedvetna resenären med en tight budget. @SirTobysHostel

Boende
Sir Toby’s Hostel
I en karismatisk gammal byggnad, renoverad med elegans ligger Sir Toby’s Hostel, ett smart val för den ekomedvetna resenären som reser på en tight budget. Vandrarhemmet erbjuder designade rum att dela, flera gemensamma utrymmen med vintagemöbler och en sommarträdgård för grillfester. Att dela, återvinna och samarbeta är centrala teman här. Besökarna kan ha gott samvete tack vare hotellets vatten och energisparande mekanismer. Eleganta privatrum finns också för den som önskar bo enskilt.
Delnická 24, Prag 7
sirtobys.com

 

Njut av fairtrade-certifierad och ekologisk mat på Bistro Zahradas grönskande innegård. @BistroZahrada

Restaurang
Bistro Zahrada
Bistro Zahrada är en restaurang och butik som säljer fair trade-certifierad och ekologisk mat och dryck. Enligt de själva är minst 40 procent av restaurangens utbud ekologiskt och köttet, äggen och mjölkprodukterna kommer från småskaliga lokala gårdar. De undviker också vitt socker i utbudet. Sann mot sitt namn, (zahrada = trädgård) erbjuder restaurangen en underbar innergård på sommaren.
Belgickà 33, Prag 2
bistro-zahrada.cz

 

Färsk lokalodlad mat och gott kaffe hittar du på The Farm. @TheFarm

The Farm
Låt dig inte luras av namnet, här hittar du inga riktiga djur, utan vad den här restaurangen erbjuder är färsk lokalodlad mat och gott kaffe i en ekochic lokal med upcyclade möbler, retrocyklar på väggarna och en lugn innergård. Köttet och mjölken kommer från frigående djur från lokala producenter och menyn erbjuder också ett stort utbud av för veganer, vegetarianer, och även glutenfria alternativ. Ett perfekt ställe hela dagen och väldigt familj- och hundvänligt. Ett extra plus i kanten för att de även hyr ut cyklar och packar en picknick korg till de som önskar.
Korunovacni 17, Prag 7
fb.com/Farmletna

 

Böcker som inredning är signumet för kaféet Kavarna mezi radky som arbetar med social hållbarhet. @Kavarnameziradky

Kafé
Kavarna mezi radky
Med en charmig interiör dekorerad med böcker från golv till tak, anställer det här kaféet människor som står utanför arbetsmarknaden, och serverar Fairtrade-certifierat kaffe från en lokal producent samt lättare måltider.
Stefanikova 278/40, Prag 1

 

Shoppa unika, ekovänliga souvenir på Pragtiquue. @Pragtique

Shopping
Pragtique
Pragtique erbjuder ett trevligt alternativ till tacky souvenirer. Gömd på ett litet torg bortom Prags turiststråk, har den här lilla pärlan teamat upp med de bästa lokala konstnärerna och tillverkarna för att skapa roliga och smakfulla gåvor med ett Pragtema. Här hittar du bland annat ekovänliga anteckningsböcker, ekologiska bomulls-t-shirts och väskor, tjeckiskt traditionellt porslin och ekologisk choklad.
Pasáz Platýz, Národní 37, Prag 1
pragtique.cz

 

Editors Note: Tipsen är direkt översatta från ett pressexemplar av guideboken Prague Green City Guide, The first sustainable travel guide to Prague by Jennifer Day & Aneta Hebrová. För mer information: greencityguide.cz

 

 

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Ta tåget till Sigtuna för en minisemester

Sigtuna ligger en dryg timme från Stockholm och hit tar du dig enkelt med pendeltåget. ...

Minisemester i det gröna Köpenhamn

Köpenhamns blandning av spännande arkitektur, gröna områden, trendiga butiker och gourmetrestauranger lockar besökare på ...

Ska du resa till London? Här är fyra kafétips

London är svenskarnas populäraste weekendstad. Resorna till den engelska huvudstaden ökade med 36 procent ...