14 tips på sevärdheter längs med E4:an

  I och med Corona väljer fler svenskar att semestra på hemmaplan, och många tar sig fram med bil. Här är 14 tips att upptäcka längs Europaväg 4. Men kom ihåg att bara ge dig ut om du känner dig frisk, respekterar dina medmänniskor och tar ansvar för begränsa spridningen av Covid-19.

  E4:an är en av Sveriges mest vältrafikerade vägar. Från Haparanda i norr sträcker den sig till Helsingborg i söder. Här åker flertalet svenskar under sommarmånaderna för att ta del av landets semesterutbud. Här är 14 tips att upptäcka längs Europaväg 4, från norr till söder. Men kom ihåg att inte köra för mycket bil i onödan utan planera dina resor väl och välj tåg, cykel eller kollektivtrafik så mycket som möjligt!

  1. Skallbergsgrottan – Örnsköldsvik

  20 minuter norr om E4:an i Örnsköldsvik ligger orten Husum och de spektakulära Skallbergsgrottorna. Grottan är Nordens största urbergsgrotta och har en sammanlagd längd på 220 meter av gångar och salar. För att besöka grottan kräver det att du både har hjälm och ficklampa, varpå hjälm går att låna på plats. Med hjälp av rep, stegar och instruktioner kan du ta dig igenom en nervkittlande nedklättring. Glöm inte heller att besöka Skallberget från toppen där du kan uppleva en magnifik utsikt.

  Läs också: Två utflyktsmål längs med E4:an norröver 

  1. Skuleberget – Örnsköldsvik

  Skuleberget, som ligger i närheten av Docksta, är en annan besöksvänlig destination. Det finns två alternativ till att ta sig upp på bergstoppen, beroende på vilken utmaning du söker. Kör du av E4:an söder om Skuleberget, norr om Docksta, kan du hoppa på en linbana för att ta dig upp till toppen. Är man ute efter en mer nervkittlande upplevelse så svänger man av precis nedanför berget och tar sig an någon av vandringslederna.

  Väl uppe på bergstoppen kan du beställa smaskiga våfflor i Skulebergets toppstuga.

  Läs också: Sex tips till världsarvet Höga Kusten

  Skulberget sevärdhet E4:an
  Skuleberget är en sevärdhet längs Höga Kusten och E4:an.
  1. Högakustenbron – Härnösand

  Den välkända hängbron mellan Kramfors och Härnösand är en av Sveriges vackraste konstruktion och ett naturligt stopp längs E4:an. Stanna till vid Högakustenbrons rastplats vid norra brofästet och njut av den underbara utsikten av Ångermanälven. Hotell Höga Kusten erbjuder mat för stora och små mat innan ni fortsätter resan längs älven.

  1. Bönan – Gävle

  Precis innan E4:an passerar Gävle hittar du Bönan, en sommaridyllisk fiskeby, som ligger alldeles intill Östersjön. Orten präglas av sina röda stugor, båtbryggor och fiskrökerier och för tankarna bort mot tv-serien Saltkråkan. Besök gärna Böna Café där ni kan njuta av nybryggt kaffe och färskt fikabröd i en harmonisk miljö. Allt bröd bakas i konditoriet som ligger inne i stan, om ni hellre svänger förbi där.

  1. Rullsand – Gävle

  I närheten av där E4:an passerar Gävle hittar du Rullsand, det största havsbadet i hela Mellansverige. Den långgrunda och barnvänliga stranden är ett smart stopp för hela familjen under de varmaste sommardagarna. Vill ni bort från sol och bad så finns det även andra aktiviteter att prova, till exempel vandring på den 3,5 kilometer långa Billudden. För att ta sig till Rullsand svänger man av på avfarten vid Mehedeby och åker vidare cirka 25 minuter.

  1. Trädgårn– Södertälje

  Intill Mälaren i Södertälje driver Ulf Engström, femte generationens trädgårdsmästare, en kravmärkt odling tillsammans med sina barn. En stor del av grönsakerna levereras till restauranger i Stockholm, men det går även att köpa färska grönsaker på plats i gårdsbutiken. Dessutom erbjuds självplock av jordgubbar och hallon under sommaren. Utöver miljömässig hållbarhet brinner Trädgårn för social hållbarhet. De har i över 20 år arbetat med integration av arbetslösa, och nyanlända personer genom utbildning och kompetensstärkning som leder till anställning i Trädgårn eller Äppelblommans Musteri.

  Trädgårn rymmer också ett kafé där du kan njuta av lättare av lunch och fika.
  trädgårnsödertälje.se

  1. Söderköping – Norrköping

  Ta avfarten på väg 55 i höjd med Norrköping följ skyltarna mot E22:an. Efter drygt tjugo minuters bilfärd ligger den tjusiga tätorten Söderköping, precis vid Göta kanal. Hit kommer många semesterfirare för att ta del av kanallivet, god mat och avslappnande atmosfär. Söderköping, som präglas av sin medeltida historia, omringas av Östgötaleden och S:t Anna skärgård, och är också värda ett besök.

  1. Bergs slussar – Linköping

  Ett par kilometer från E4:ans avfart, en mil nordväst från Linköping, hittar du Bergs slussar. Under sommaren passerar tusentals båtar genom slussen, något som är Göta kanals populäraste attraktion. Gör ett stopp intill slusstrappan Carl Johan och upplev de sju sammankopplade slussarna och se när de lyfter eller sänker båtarna med hela 18,9 meter. Är du fika- och eller lunchsugen rekommenderas en sväng in till Linköping och Babettes kafferi och bageri där allt tillagas från grunden utan tillsatser.

  Bergs slussar sevärdheter E4:an
  Bergs slussar ligger strax utanför Linköping och är ett populärt besöksmål, inte långt från E4:an.
  1. Varamobaden– Motala

  Cirka 20 minuter från där E4:an passerar Mjölby finner du Motala, staden med flertalet sommarpärlor. Varamobaden, som är Norra Europas största insjöstrand, är en fem kilometer lång strand som med sitt kristallklara och långgrunda vatten är en perfekt destination för barnfamiljen.

  1. Borensberg – Motala

  I trakterna av där E4:an passerar Linköping ligger sjöstaden Borensberg, drygt 3 mil från E4:an. Här ligger en av Göta kanals två handdrivna slussar och den oerhört populära gästhamnen. I närområdet kan du njuta av mysiga promenader, god mat och dryck eller varför inte ett uppfriskande dopp i kanalen. I stadens hjärta ligger Börslycke Gårdsbutik som producerar handgjorda delikatesser som godis och kryddolja.

  1. Gränna

  Strax innan E4:an passerar Jönköping, hittar du staden Gränna, som nås efter 15 minuters bilresa på Ödeshögsvägen. Det är den typiska svenska idyllen som präglas av kullerstensgator, röda trähus och blomstrande trädgårdar. Här tillverkas de populära polkagrisarna i stora mängder, men Gränna har mer än så att erbjuda. Vackra vyer, naturreservat och rafflande vandringsleder gör staden till en perfekt destination för alla naturälskare. Här finns också något för den mer historieintresserade. Lustslottet Brahehus, som är beläget på Grännabergets kant, 90 meter över Vättern, erbjuder en fantastisk utsikt över vattnet.

  Missa inte Naturhuset i Uppgrenna, ett perfekt stopp för fika eller lättare i lunch i en med utsikt över de östgötska slätterna och Visingsö.

  Uppgrenna sevärdheter E4:an
  Nedanför E4:an i höjd med Brahe hus strax norr om Gränna, slingrar sig vägen vackert fram längs de västgötska slätterna. Ett alternativ till E4:an för en stund.
  1. Gårdsrosteriet

  Gårdsrosteriet ligger vackert belägen vid foten av Vista kulle utanför Huskvarna. Här rostas omsorgsfullt utvalda kaffebönor med känsla för både de lättsamma fruktiga tonerna och fylliga smakerna med kraftig karaktär. Har du vägarna förbi är det värt att svänga förbi på en kopp ekologiskt kaffe. Förutom det smakfulla kaffet kan du också köpa Vistakulle fruktodlings egna must, glögg, äpplen, honung och andra varor som har någon anknytning till trakten i gårdsbutiken.

  1. Bäckhästen – Värnamo

  Precis efter att E4:an passerat Värnamo, drygt 30 minuter väster om E4:an via väg 25, hittar du bageriet Bäckhästen. Beläget mitt ute i skogen är det omringat av ett grönskande växthus. Ta en välbehövlig paus bland väldoftande blommor och ekologiska odlingar. Här kan du beställa nybakat bröd, hembakad morotskaka och färska bullar. En fika på Bäckhästen är väl värt ett besök oavsett vilka väderförhållanden som råder.

  För mer information: backhasten.se

  1. Ramlösa Brunnspark – Helsingborg

  Vid E4:ans slutdestination finner du Helsingborg som är beläget precis intill Öresund. Strax söder om stadens centrum hittar du Ramlösa Brunnspark, en tio minuters bilresa från E4:an via väg 111. Här ligger källan till mineralvattnet Ramlösa, där du kan dricka vattnet direkt ur källan. En plats för en picknick, där man kan uppleva en vy av frodande grönska och färgsprakande planteringar.


  Editors Note: Bygger på ett pressmeddelande från Göta Kanal. I och med Corona planerar omkring en av fyra att uppleva Sverige med bil i sommar enligt – en ny undersökning gjord på uppdrag av Göta kanal. Men glöm inte att ställa bilen så mycket som möjligt och ta dig fram till fots, på cykel, med kollektivtrafik eller tåg när det är möjligt.

  För mer tips på hur du reser hållbart: Resa hållbart – guiden till hållbart resande

  Startbild: Carola Harnest/Höga Kusten

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Fem platser att se innan det är för sent

  Fem platser att se innan det är för sent! Så löd rubriken i Metros ...

  Guide mat Sörmland Ändelbo gård

  En matigare guide till Sörmland där maten står högt i kurs

  Gårdsbutiker, kaféer och restauranger i ombyggda bruk. Sörmland stoltserar med ett rikt matutbud bland ...

  Stilleben – ekovänligt boende i Åmot

  I Åmot i Gävleborgs län ligger Stilleben, ett boende som vilar på ekoturismens principer ...