Amazonas – turismen viktigare än någonsin

Turism är mer än bara personlig rekreation. Som en av världens viktigaste ekonomier kan den också på ett ansvarsfullt sätt bidra till att stärka lokala samhällen och bevara värdefull flora och fauna. Ett aktuellt exempel är Amazonas som just nu står i lågor men som behöver turister mer än någonsin.

De härjande bränderna i Amazonas har skakat om, och engagerat människor, biståndsorganisationer och makthavare världen över som reagerar med bojkott och protester, och det med all rätt, men sanningen är också att Amazonas behöver turister mer än någonsin. Turismen kan, när den sker på ett hållbart sätt, bidra till att bevara viktig flora och fauna, och i Amazonas fall är det brinnande aktuellt.

Bojkott är inte lösningen

Bränderna i Amazonas har väckt förskräckelse och avsky världen över. Många är de som rasar över Bolsonaros likgiltighet och förnekelse över klimatförändringarna och han anklagas för att inte göra tillräckligt för att stoppa de rasande bränderna. Enligt statistik har bränderna ökat med 84 procent under det senaste året. Enskilda personer och företag bojkottar brasilianska varor, och utövar sin konsumentmakt. Redan i juni började Paradiset, en stockholmsbaserad matbutik med fokus på hållbarhet, fasa ut varor från Brasilien, efter att det framkommit att användningen av bekämpningsmedel i landet ökat snabbt på kort tid.

Samtidigt behöver Amazonas turister mer än någonsin. Det lyfts fram i en artikel i The Telegraph: ”Det är, och fortsätter vara oroliga veckor för världens största regnskog, men vad innebär det som sker egentligen för resenärerna som hoppas på att få se och uppleva områdets skönhet?”

Turismen har en viktig roll att spela

Att besöka länder mitt under pågående kris är en risk som bör tas i beaktning innan en resa, säger Allison Kirkman från Greenpeace till The Telegraph. ”Men turismen har en viktig roll att spela och skapar ett skäl för att se till att värdefulla och sköra områden som Amazonas bevaras, då de flesta turister mycket hellre vill se den intakt och full av liv, än förvandlas till jordbruk”.

Amazonas är planetens mest artrika ekosystem och hem till tusentals däggdjur, fåglar och plantor. Området täcker nästan 40 procent av Latinamerika och mer än hälften av Amazonas ligger i Brasilien. Dess rika växt – och djurliv attraherar besökare från hela världen som vill uppleva platsens unicitet. Regnskogen är också hem till Amazonas ursprungsbefolkningar med en kännedom som ingen annan om områdets flora och fauna, och som får en inkomstkälla och ett sätt att bevara sin kultur intakt tack vare turismen.

Ekoturism i Amazonas

Uakira Lodge är ett bra exempel. Flodlodgen som ligger i det brasilianska naturreservatet Maimuara, och som har vunnit prestigefulla priser inom hållbar turism, arbetar efter ekoturismens principer med att bevara områdets naturrikedom och stärka det lokala samhället.

Om än i Amazonas, ligger Uakira Lodge långt från de härjande bränderna och påverkas inte direkt av bränderna, elden, röken och askan. Men säger Gustavo Pinto, manager för lodgen till The Telegraph, ”det är en märklig sak att säga för eftersom verkligheten är att vi alla kommer att känna av bränderna förr eller senare”.

Enligt Pinto ska en researrangör ha sagt att ingen vill resa till Amazonas i nuläget”, men han menar att det går inte att uttala sig så generellt om en
5, 5 miljoner kvadratmeter stor yta, och han har lovat att arbeta med sina kollegor runt om Brasilien för att öka kunskapen om regionen.

”Vi som arbetar med turism i Amazonas står nu närmare varandra än någonsin. Om det är något positivt som kommit ur krisen är det faktumet att vi tillsammans försöker minimera Amazonas skadade rykte. Vi måste stå enade genom krisen och visa att det finns andra effektiva ekonomiska incitament i Amazonas och att det är galet med skogsavverkning”, säger han till The Telegraph.

Slutstaten enligt artikeln är att det bästa vi som resenärer kan göra är att fortsätta att besöka Amazonas, och andra värdefulla naturområden hem till vilda djur och ursprungsbefolkningar. Dels för att visa att regnskogen är mer värd när den är frisk och levande än avverkad, dels för att agera vittnen till den skada som några av jordens viktigaste ekosystem utsätts för, med hoppet om att förstörelsen kan stoppas.

Startbild: Pixabay


Editors note: Texten bygger delvis på en artikel i The Telegraph, publicerad i nätupplagan den 4 september 2019.

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Diktaturkompensera din resa

Diktaturkompensera din resa – från klimatkompensering till diktaturkompensering

Vips så blev det vinter och svenskarna bokar resor till värmen. Egypten, Dubai, Thailand, ...

Who made my travel? Efterfrågan på hållbart resande ökar

Efterfrågan på hållbart resande ökar. Fler resenärer vill resa hållbart och ställer högre krav ...