Gemla vinbar interiör

Anna bakom Gemla vinbar brinner för naturviner

Reform Travel fortsätter att möta passionerade människor som drivs av att skapa en mer hållbar värld på olika sätt. Främst genom resor men också som här genom naturvinets värld. Möt Anna Mellfors bakom naturvinsbaren Gemla vinbar som ligger ett stenkast från södra station på Södermalm i Stockholm. 

Naturvinsrörelsen uppstod i Frankrike redan på sextiotalet, men har fått ett rejält uppsving på senare år i och med en ökad medvetenhet och ett intresse för hållbarhetsfrågor.

Kort förklarat är naturviner ett vin gjort på ekologiska druvor utan tillsatser och med så lite handpåläggning som möjligt. Fler och fler vinbarer med fokus på naturviner slår upp dörrarna i Stockholm. Gemla vinbar är en av dem, en dröm sedan länge för Anna Mellfors. 

Anna Mellfors Gemla vinbar
Anna Mellfors brinner för att få fler att upptäcka naturviner. Intresset för naturviner uppstod i samma veva som hon började oro sig mer och mer för klimatförändringarna, och i dag driver hon Gemla vinbar i Stockholm med fokus på naturviner.

Anna har jobbat inom restaurang i hela sitt yrkesliv. Hon visste redan från barnsben vad hon ville bli, utbildade sig till kock men insåg under studietiden att hon trivdes bättre i matsalen tillsammans med gästerna, helst serverandes vin. Men det var först när hon upptäckte naturviner som alla bitar föll på plats. 

– När jag blev färdig sommelier 1999 var det ingen som pratade om naturvin i Sverige. Den moderna naturvinsrörelsen hade startat långt tidigare i Frankrike och naturligtvis dracks det mängder av det i framförallt Paris, men det visste vi inget om här, säger Anna.

2009 dök det upp en ny vinimportör i Sverige, med en nytänkande portfölj. Något som stack ut då vinmarknaden på den tiden inte var den mest dynamiska med samma viner överallt. Anna blev intresserad och gick på en vinprovning. Väl där blev hon helt tagen av den intensitet och personlighet som praktiskt taget varenda vin hade, och hon föll pladask för vinerna och hela kulturen runt omkring. 

Naturviner går hand i hand med ett ökat miljöintresse

Upptäckten av naturviner sammanföll med Annas ökade insikt om klimatförändringarna, och oro över hur vi förstör jorden vi lever på, och att då också hitta människor som gör vin på ett mer miljövänligt sätt gjorde henne än gladare. Men att göra vin utan besprutning och tillsatser är dock inget nytt trots att en del verkar tro det, menar Anna. 

– Kemiska bekämpningsmedel dök upp strax efter första världskriget. Fabriker som byggts upp för att tillverka senapsgas och andra kemiska krigsmedel ställde om och började istället tillverka kemiska produkter för jordbruket. Det de gjorde var i stort sett bara att späda ut senapsgasen och voilà, ett medel som dödade alla skadedjur och svampar i vingården, berättar hon.

Enligt Anna var problemet bara att det dödade allt. När jorden var död och utan näring kunde vinrankan inte överleva. Då behövdes även en massa gödningsmedel och på så vis fick fabrikanterna ännu mer business.

– Under femtiotalet skedde en stark lobby för bekämpningsmedlet och många bönder övertygades om att det inte gick att odla vin utan kemikalier, trots att det gjorts i tusentals år. En del stod dock emot och fortsatte att göra vin som de alltid gjort, eller provade och insåg att det dödade jorden. Dessa vinbönder är till stor del grunden till det vi idag refererar till som naturvinsrörelsen.

Gemla vinbar interiör
Gemla vinbar delar lokaler med Gemla möbler, Sveriges äldsta möbelfabrik. Ett smart sätt att nyttja lokaler i storstan.
Vad är egentligen ett naturvin

– Vad som utmärker ett naturvin som har odlats på ekologiska druvor och tillverkas utan tillsatser och manipulation är energin, livet, djupet och känslan av att främst smaka på en plats. Inte en druva, säger Anna och förklarar vidare.

– Till exempel görs alla dessa viner med sin naturliga jäst som sitter på druvans skal. Det är aldrig bara en jästsvampsstam utan ofta flera hundra, det är i allra högsta grad en stor, stor del av det man brukar kalla terroir. Alltså det som ger vinet sin smak och karaktär. Årgångsvariationer blir också tydligare eftersom man inte manipulerar vinet genom att tillsätta socker, tanniner eller syra. Vinet får helt enkelt behålla sina särdrag, och de har i regel lägre alkoholhalt. 

– Det behöver knappast sägas, men detta sätt är både framtiden och historien, det jag skulle vilja kalla kemiviner eller coca cola-viner, måste vara en parentes. Ett galet experiment som gjordes i några årtionden och sen övergavs. Det måste bli så om alla fantastiska vinmarker och terroirer ska överleva. Som tur är inser fler och fler det, både vinbönder och konsumenter, säger Anna med tryck i rösten. 

Att starta något eget har länge varit en dröm för Anna och efter mer än trettio år i branschen bestämde hon sig för att följa drömmen. I dag driver hon Gemla vinbar tillsammans med kollegan och delägaren Ola Arnkil. Namnet kommer från att de delar lokal med Sveriges äldsta möbelfabrik, Gemla möbler. Dagtid är det en möbelbutik och kvällstid en naturvinsbar där gästerna får sitta i Gemlas tidlösa hantverk. Ett smart nyttjande av en lokal i innerstan.

Ett sätt att leva

För att säkerställa hållbarheten kring vinerna, arbetar de med proffsiga och kunniga importörer som alla är passionerade och regelbundet besöker vinbönderna de jobbar med.

– De är en del av naturvinsvärlden där det råder total transparens och de både hjälper och håller koll på varann världen över. Flera vinbönder vars viner jag säljer har jag även träffat personligen vid åtminstone något tillfälle. Inte alla givetvis, för det dyker ständigt upp nya duktiga människor som gör vin, säger Anna. 

Många vinimportörer jobbar också aktivt med att få ner utsläppen kring vid frakt, förpackning, leveranser med mera. “En del har till och med –  liksom jag – slutat flyga”, tillägger hon och avslutar: 

– Naturviner är inte bara kemifria viner och miljövänlig odling, det är en livsstil och en filosofi som berör varenda aspekt i livet. Ett sätt att leva helt enkelt.

Text: Hanna Anfelter
Bilder: Maximillian Mellfors

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Peru, mer än en resa i inkafolkets spår

I betalt samarbete med Kenzan Tours Sinnebilden för Peru är den gamla inkastaden Machu ...

Kuba bortom reseslogans

I betalt samarbete med Kenzan Tours Resereklamen till Kuba lockar oftast med karibiska rytmer, ...

Intervju med Jenny Rosen bakom Djurgårdens Ekolyx

Djurgårdens ekolyx erbjuder upplevelser på Djurgården. Yoga, ridning, fågelskådning och skogsbad. Bakom företaget står ...