Är vi villiga att resa annorlunda post covid 19

Är vi villiga att resa annorlunda i en post Covid-19 framtid?

Resandet står mer eller mindre still och resebranschen blöder. Mitt i krisen blickar vi framåt och funderar på turismens vara eller icke vara. Är tiden äntligen inne för en mer grön och hållbar turism? Är vi villiga att resa annorlunda i en post Covid-19 framtid?

Restrestriktioner, tomma hotell, plan på marken och övergivna attraktioner. Corona har slagit hårt mot resebranschen både internationellt och nationellt. Världsturismorganisationen UNWTO spår att den internationella turismen har minskat med 80 procent jämfört med 2019 och över 100 miljoner jobb hotas.

I Sverige uppskattar Tillväxtverket att omsättningen av utlandsresor i år har rasat från cirka 60-70 till 10-20 miljoner och flera företag riskerar konkurs.

– Det är en stor katastrof för hela resebranschen. Både för de som förberett sig på att ta emot turister i Sverige och de som säljer resor. Det är fullständig stiltje vilket orsakar stora tapp, både i Sverige och hela Europa, säger Didrik von Seth, generaldirektör för SFR till SVT nyheter.

Turismen är en av världens största ekonomier som sysselsätter 1 av 10 människor globalt. Att Corona drabbar branschen hårt är med andra ord ingen underdrift. Men samtidigt som turisterna uteblir och näringen är ett blödande sår, öppnar sig en möjlighet att fundera på vad som händer med turismen och vårt resande i framtiden.

Slutet på turismen som vi känner till den

Är vi villiga att resa annorlunda i en post-Covid19 framtid? Flera utländska researrangörer som verkar för en mer hållbar turism menar på att Corona innebär slutet för resor ” as we know it”, och att saker och ting måste förändras. Bäst före datumet är passerat för massturism, överturism, trängsel vid attraktioner och dignande bufféer. Det är dags för en grönare och mer hållbar turism.

Jeppe Klockareson har arbetat med hållbar turism i många år i det egna företaget Fair Travel och han instämmer i framtidsscenariot:

– Helt klart så kommer turism och resande att förändras, men det är för tidigt att säga hur då vi inte har den fullständiga bilden ännu. Det kritiska ögat kan nog konstatera att situationen som den var innan Covid-19, visar på en kraftigt överrepresenterad bransch med många aktörer och med volymer och omsättning som drivkraft, där man konkurrerat primärt med lägsta pris.

Hans förhoppning är att alla lär sig något av det här och att “Turism 2.0” är en kvalitetsdriven bransch som tar ansvar, med rimliga priser och rättvis fördelning av inkomsterna. En turism som kan skapa bättre platser att bo på, och som i sin tur medför bättre platser att besöka.

Hållbar turism det nya normala

Hållbar turism är ingen ny företeelse och definitivt ingen nischprodukt även om den gängse uppfattningen kan vara så. Den senaste tidens uppmärksamhet på hållbara resor har främst handlat om flygskam och hemester, inte så mycket om turismens vara eller icke vara, eller om dess fördelar om den görs på ett hållbart sätt.

Ecolyx är ett reseföretag som i tio års tid har arbetat med skräddarsy resor till hållbara destinationer och att bidra till platsen man besöker.

– Turism är en viktig del i att motverka fattigdom och skapa fred, varför Covid-19 är en enorm katastrof för alla de som livnär sig av detta. Vi tror absolut att Corona-pandemin kommer att leda till en mer hållbar utveckling inom resebranschen både vad gäller destination samt resenärens sätt att resa på. Det har varit väldigt stort fokus på koldioxidutsläpp innan och man har sett på resebranschen som en transportindustri. Men en resa är så mycket mer än bara ett flyg och det är en viktig aspekt att titta på när man pratar om hållbarhet, säger Ulrika Löfdahl, en av grundarna till Ecolyx.

Hon tror att resenärer initialt kommer att resa mer lokalt, att vi kommer göra färre resor men när vi reser kommer vi att stanna borta längre:

– Billiga weekend-resor med flyg i Europa kommer troligen att minska och vi kanske kommer se att tågturismen utvecklas snabbare. Visum och hälsokrav kommer införas i många länder. Men vi tror att viljan att resa alltid kommer att finnas där, säger Ulrika.

Läs också: Resandet post-covid – åtta spaningar

Turismen är ingen rättighet

Ja en värld utan resor vore en fattigare värld men visst är tiden inne för ett bättre, mer hållbart resande.

FN:s organisation för världsturism, UNWTO, släppte nyligen en rapport om vägen framåt efter Corona, där de pekar ut hållbarhet som det nya normala. Som Jeppe Klockareson betonar är det ännu för tidigt att förutspå hur turismen kommer att se ut men alla indikationer tyder på att hållbarhet kommer – och behöver – bli den viktigaste byggstenen i återuppbyggnaden av den trasiga branschen.

En lång men läsvärd artikel i The Guardian reflekterar över möjligheten att återuppfinna en bransch som skapar så mycket skada i världen, med exempel från kryssningsturismen som i princip bara tar av destinationerna och ger inget tillbaka, natur och vilda djur förstörs och hotas, och hur kortsiktiga vinster och kvantitet oftast vinner över småskalighet och kvalitet. Den avslutande meningen träffar mitt i prick: ” Turismen är ingen rättighet som många semesterfirare oavsett budget verkar tro. Det är en lyx och ett privilegium som måste göra rätt för sig och betala vad det kostar”.

Text: Hanna Anfelter
Bild: Leif Christoph Gottwald/Unsplash

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Guyana ekoturism

Guyana bästa destinationen för ekoturism 2019

Guyana har nyligen blivit utnämnd till den bästa destinationen för ekoturism 2019. Det var ...

Who made my travel? Efterfrågan på hållbart resande ökar

Efterfrågan på hållbart resande ökar. Fler resenärer vill resa hållbart och ställer högre krav ...

Göteborg Lonely Planet

Göteborg utsedd till den bästa staden att besöka 2021

Lonely Planet har släppt sin årliga lista Best in Travel 2021. En lista som ...