Årskrönika 2018 – ett år med Reform Travel och hållbar turism

Sitter i skrivande stund i vinteridyllen i Dalarna där jag firar jul med familjen. Termometern visar minusgrader. Inne i det ombonade köket sprakar brasan och ute ligger snön vit på trädtopparna. Snart är 2018 till ända och ett nytt år väntar runt hörnet. 2018 har varit Reform Travels första riktiga år och när jag blickar tillbaka känner jag stolthet över vad jag har åstadkommit men längtar redan till det nya året då jag får lägga in en högre växel och fortsätta sprida kunskap och inspiration om hållbar turism.

I år blev jag klar med studierna i hållbar turismutveckling och började arbeta heltid med Reform Travel. Mitt examensarbete i studierna öppnade dörren till mitt första konsultuppdrag, att hjälpa Resia Travel Group att genomföra en hållbarhetsrapportering. I samma veva kom jag i kontakt med ett privat filmbolag som nappade på idén om att göra en film om hållbar turism för skolungdomar. Jag fick rollen att skriva manus och agera rådgivare, ett jätteroligt projekt där det färdiga resultatet snart går att se i en skola nära dig!

Studieresa Indonesien och tågluff i Europa

I maj åkte jag till Indonesien tillsammans med Lestari Helin på Asien Paradisresor. Målet med resan var att inspektera ett ekohotell på Balis östra delar och besöka Social Impakt, ett socialt företag som arbetar med att förse Baliborna med rent vatten. Det var en magisk resa på många sätt och jag hoppas verkligen att någon kommer att nappa på programmet och på så vis stötta lokalbefolkningen i Sidemen genom att resa dit. Läs mer om resan här: Bali bortom allfartsvägarna

Sommaren kom och jag unnade mig långledigt med barnen. En tågsemester ner till Portugal blev samtidigt ett jobb och ett av sajtens mest lästa inlägg. Jag är så glad för att jag lyckades övertala familjen om att åka tåg ner till huset som min mamma hade hyrt för att fira att hon fyllt sextio år, och jag ser redan fram emot sommaren 2019 då det planeras ett nytt tågäventyr. Vet dock inte vart än. Kanske till Bretagne eller sträckan Kiruna-Narvik, en av svenskarnas drömresor med tåg?

Sajtens första sponsor

Efter en lång sommarledighet var jag peppad på att börja jobba igen men jag hade inget uppdrag på gång och trevade lite. Jag fortsatte att skriva för sajten, men kände mig lite borttappad. Jag fick genom Nyföretagarcentrum en mentor som hjälpte mig att se framåt och vips hade jag fått in ett samarbete till sajten och en första sponsor, och allt kändes bättre igen. Att vara egenföretagare är en sann berg- och dalbana. Vissa dagar ifrågasätter man allt och undrar vad det är man egentligen håller på med, och andra dagar känns det fantastiskt och helt rätt. Det kan också vara väldigt ensamt så det gäller att nätverka, och hitta bra sammanhang.

Hösten rullade på och en dag tipsade en gammal kollega om mig på ett forum där de sökte föreläsare inom hållbar turism. Efter att ha skickat en pitch fick jag klartecken på min första föreläsning, och i början av november stod jag inför 120 personer på Linköpings Besöksnäringsdag och pratade om hur man kommunicerar hållbarhet. Jag ljuger om jag säger att jag inte var nervös innan men med facit i hand var det så roligt och jag vet med säkerhet att jag vill stå inför folk och prata om hållbar turism och kommunikation fler gånger.

Strax innan jul hade jag tre bra möten. Det ena ledde direkt till ett jobb. Det andra till ett potentiellt jobb i vår, och det tredje likaså. Jag fick dessutom en förfrågan att skriva om hållbart resande i en stor resetidning under nästa år. Så början av 2019 ser ljust ut och jag ser med förväntan fram emot fortsättningen.

Några lärdomar

Några lärdomar från året: det krävs dubbelt så mycket jobb när man är egenföretagare. Det räcker inte med att brinna för något och tycka att man har världens roligaste jobb. Det ska också planeras, säljas in och tas hand om ekonomi och annan tråkig administration. Det gäller att våga ta bra betalt från början för allt tar oftast längre tid än tänkt, och du har inte råd att göra en massa ”gratisjobb” som egenföretagare. Jag arbetar med hållbar turism och inte klimatsmart turism, även om skillnaden är hårfin.  Jag trivs med att sitta hemma och jobba men får mycket mer gjort när jag sitter på ett kontorshotell eller kafé, så det måste det bli mer av nästa år. Ett år då jag kommer att lägga in en högre växel på alla sätt och vis, och med ännu med entusiasm sprida inspiration och kunskap om hållbar turism.

Gott nytt år kära läsare. Vi ses nästa år!

/Hanna

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Det går inte att säga cirkularitet och hållbarhet i samma andetag

Ett helhetstänk och ett enande i andras kamper. Det var några av de klokskaper ...

Smidigare tågresa tack vare SJ:s nattåg till Hamburg

Tidigare i höstas åkte jag till södra Frankrike för att hälsa på släkten. Det ...

Tågluff med barn – ta tåget genom Europa

Trots en del förseningar och rastlösa barn, är det en behaglig känsla att rulla ...