2020 lider mot sitt slut och 2021 väntar bakom dörren. Det är dags för en sammanfattning av året då ingenting blev sig likt. Ett år kantat av Coronakris och klimatnödläge men som samtidigt fick världen att vakna upp, stanna till och – förhoppningsvis – dra lärdom inför framtiden.
2020. Vilket år. inte ens i min vildaste fantasi hade jag kunnat ana vad som väntade när jag skrev årskrönikan i slutet av 2019. Då var jag hoppfull inför det nya året och allt började bra med spontana förfrågningar på föreläsningar och textuppdrag till sajten. Jag gav mig iväg på en solostaycation på Svartsö och kände att det skulle bli ett bra år.
Sen kom baksmällan. Uppdrag ställdes in eller flyttades fram på obestämd framtid. Uppdragsgivare gick i konkurs och betalningar frös inne. Hela besöks- och turismnäringen fick sig en rejäl kalldusch när Corona spred sig över världen med följande lock downs och reserestriktioner.
Tur i oturen var mina barn sjuka i princip hela våren och jag hade möjlighet att vara hemma med dem. Vi tillbringade som många andra mer tid i naturen i närområdet, handlade på nätet, packade bilen full och körde till landet utan att möta en annan människa. När restriktionerna lättade något stöttade vi några väl utvalda lokala butiker och restauranger så mycket som möjligt och unnade oss en ansvarsfull sommarsvemester.
En utlandsresa kändes helt otänkbart i det aktuella världsläget.
Läs också: Sommaren 2020 – allt som vanligt och ingenting sig likt
Ofrivilligt Flygfritt 2020
2020 blev ett (ofrivilligt) flygfritt år. Inte bara för mig själv utan för stora delar av världen. Enligt UNWTO har det internationella resandet rasat med 65 procent det första halvan av 2020 och vi är nere på siffror i nivå med nittiotalet. På gott och ont.
För även om det drabbar branschen hårt – människor står utan inkomst när turisterna uteblir, små verksamheter blöder eller går i konkurs, tjuvjakt och skövlingar ökar – får det världen att vakna upp och inse att turismen och resandet inte bara handlar om flyget och dess utsläpp. Fler inser turismens vikt för bevarandet av värdefull flora och fauna. För jämställdhet och utrotandet av fattigdom. Turismen har en större roll att spela för att uppnå de globala målen. Och tiden är knapp.
Läs också: När resandet står still – var med och gör skillnad hemifrån
En välbehövd paus
Corona gav utsläppen en välbehövd paus. Plan på marken och stora nedstängningar av samhällen ledde till minskade utsläpp av koldioxid och en chans för naturen att hämta andan.
I våras kom rapporter om att delfiner skymtats i Cagliari hamn på Sardinien, Venedigs kanaler var klarare och renare än någonsin. I den indiska staten Punjab kunde lokalbefolkningen för första gången på trettio år se Himalayas toppar på grund av de minskade luftföroreningarna. Fler och fler hittade ut i naturen och insåg naturens roll för människans välmående.
Positiva nyheter utan tvekan, men det får inte stanna där. Utsläppen förväntas öka igen när restriktionerna upphävs och enligt FN:s miljöprogram UNEP kommer det att krävas drastiska minskningar årligen för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
Klimatnödläge
Coronakrisen har satt klimatkrisen lite i skymundan men den försvinner inte. Omfattande skogsbränder drabbar Australien och Kalifornien under året. Rekordmånga orkaner sveper över Centralamerika. Den vita vintern lyser med sin frånvaro i stora delar av Sverige som ser sin varmaste och mörkaste höst sedan mätningarna började. Bara för att nämna några exempel.
Klimatet är fortsatt en brinnande aktuell fråga och på femårsdagen av Parisavtalet uppmanar FN:s chef Antonio Guterres världens ledare att utlysa klimatnödläge.
Vanligtvis står turismen för cirka åtta procent av de globala utsläppen varav flyget för två-fyra procent av dem. Det innebär att turismen också måste haka på och ta sitt ansvar till minskade utsläpp.
För att öka takten skapar skribenten Jeremy Smith och grundaren till Much Better Travel, i början av 2020 ett initiativ i den internationella i turistbranschen som riktar strålkastarljuset på turismens utsläpp, Tourism Declares.
Men. Hållbarhet handlar inte enbart om klimatet och utsläpp. Lika mycket handlar det om mänskliga rättigheter, jämlikhet, jämställdhet och sociala villkor. Under våren drar en annan våg över världen och uppmärksammar svartas rättigheter i samhället, eller snarare deras icke-rättigheter främst i USA men i flera delar av världen Black Lives Matter belyser hur svarta systematiskt diskrimineras i samhället i stort men också inom resebranschen och initiativet Black Travel Alliance ser ljuset.
Branschen utbildar sig
2020 var ett minst sagt omtumlande år. Personligen, för världen och branschen.
En ljusning dock är att på grund av, eller kanske snarare tack vare, resstoppet ser branschen en möjlighet att utbilda sig. Fler yrkesutbildningar i hållbar turismutveckling startar. Jag hoppar på en och certifierar mig i GSTC:s hållbarhetskriterier. Sedan får jag själv leda en kurs i hållbarhet i besöksnäringen på Yrkesakademin och under våren leder jag en kurs i hållbarhet på en annan yrkeshögskola. Uppdrag som väntar på nytt nästa år. Människor som arbetar med turismutbildningar sedan många år tillbaka vittnar om ett nyvaket intresse för hållbarhetsfrågor vilket ger hopp inför framtiden.
Läs också: Corona stänger ett fönster och öppnar ett annat
Välkommen 2021
2020 var tänkt att bli ett avgörande år för Reform travels framtid. Jag tror fortsatt på idéen om en plattform som sprider kunskap och inspiration om hållbart resande och hållbar turism. En plattform som samlar företag, människor och verksamheter som brinner för en hållbar turism. Där resenärer nyfikna på hållbart resande hittar tips och inspiration på resor som tar ansvar för miljö och människa.
Men det är en utmaning att få det att gå runt. Samtidigt känns det inte rättvist att utvärdera med 2020 som måttstock. Ett år då resandet mer eller mindre stod still och budgetar krympte drastiskt.
Hur mycket jag än brinner för frågan och tror på plattformen måste företagen dela min vision om ett bättre resande och vara beredda att stötta sajten ekonomiskt. Det är tillsammans vi bidrar till en förändring. Tillsammans reser vi till en bättre värld. Här vill jag passa på att särskilt tacka Far Away Adventures och Ecolyx samt alla andra samarbetspartners i form av föreläsningar och utbildningsuppdrag för förtroendet och stödet!
Resenärer vill resa mer hållbart, det visar bland annat booking.com årliga reseundersökning. Samtidigt startar fler reseföretag som erbjuder ett mer hållbart utbud vilket bådar gott.
2020 blir inte året som bestämmer vägen framåt. Det blir året som förblir en parentes – ett mellanläge – och jag välkomnar 2021 som året då allt vänder.
Med det återstår bara att önska gott slut och ett Gott Nytt 2021. Vi ses nästa år!
/Hanna
Startbild: Atikh Bana/Unsplash
Show Comments (0)