Åtta tips till Hamburg- den tyska knytpunkten för tågresor söderut

I samarbete med Hamburg Turism

Hamburg den tyska hamnstaden, och knutpunkt för många tågresor söderut kan vid en första anblick upplevas ganska grå och tråkig, men tar man sig till de nya kvarteren bortom centrum och det förvisso sevärda Speicherstadt, väntar nytänkande arkitektur, zero waste kaféer och schyst shopping. Här är åtta tips till Hamburg, den tyska hamnstaden.

Boende

Ekohotell med förkärlek till skogen
Raphael Hotel Wälderhaus

Ett hotell, en interaktiv utställning om skogen, ett träningscenter för människor utanför arbetsmarknaden och en restaurang med fokus på lokal, ekologisk mat. Raphael Hotel Wälderhaus är en samlingsplats med fokus på skogens betydelse och hållbarhet, vilket avspeglas i arkitekturen. Hotellet är till största delen byggd i trä, utvändigt och invändigt, och en trädstam pryder varje rum som doftar ljuvligt.

Badrumsprodukterna uppmanar gästerna att stänga av vattnet medan de används och handdukarna är i ekologisk Fairtrade-bomull. Det råder ett behagligt lugn över hela hotellet och sängarna är mycket sköna.
Ligger i området Wilhemsburg, cirka 10 minuter med pendeltåg från Hauptbanhof.
Dubbelrum standard från cirka 79 euro/natt

Raphael Hotel Wälderhaus
Am Inselpark 19, 21109 Hamburg
waelderhaus.de/raphael-hotel-waelderhaus

Raphael Hotel Walderhaus sett utifrån. En byggnad i trä i kvarteret Wilhelmsburg.
Raphael Hotel Wälderhaus ligger i Wilhelmsburg och utöver att vara hotell, finns här en interaktiv utställning om skogen och en restaurang med fokus på ekologisk och social hållbarhet.
Detaljbild från rummen på Raphale Hotel Walderhaus. En trägren står i varje rum.
I varje rum på Wälderhaus står en trädgren och vittnar om hotellets fokus på skogen.
Badrumsprodukter Raphael Hotel Walderhaus som uppmanar till att sparar på vatten.
Badrumsprodukterna på Wälderhaus hjälper gästerna att spara vatten på ett kul sätt.

Mat och dryck

Lokal och regional mat
Hobenköök

Et stenkast från centralen ligger Hobenköök, en restaurang och matvarubutik med fokus på lokal och säsongsanspassad mat, där alla produkter kommer från småskaliga lokala bönder och fiskare. Inrymd i en gammal tåghangar är det högt i tak, och inredningen är modern med stora träbord och stolar i industriell design. Här kan du både njuta av frukost, lunch eller middag och handla med dig godsaker hem. Hobenköök arrangerar också öppna samtal ibland med sina leverantörer som kommer och berättar hur det jobbar, och även konserter i den bakre delen av lokalen.

Restaurant Hobenköök
Stockmeyerstraße 43, Hamburg-Oberhafen
hobenkoeoek.de

Utsidan av restaurang Hobenköök.
Hobenköök ligger ett stenkast från Hamburg Hauptbahnhof och är resturang och saluhall i ett.
Maträtt Hobenköök. Vit sparris.
Menyn på Hobenköök erbjuder lokal mat efter säsong. Under våren serveras vit sparris i olika tolkningar.
På Hobenköök kan du köpa färska ekologiska gårdsägg.
Bakom restaurangen ligger saluhallen där gästerna kan handla mat från små lokala och regionala producenter.
Zero waste-kafé
In guter Gesellschaft

På en lugn gata i det trendiga kvarteret Sternschanse (där många second hand-butiker och små butiker med fokus på hållbart utbud finns) ligger Hamburgs zero waste-kafé In guter Gesellschaft. På menyn hittas smörgåsar, pajer, fräscha sallader och kakor gjorda på ekologiska, lokala och regionala ingredienser, Allt är utformat för att producera minimalt med avfall och serveras förpackningsfritt, återanvändning och återvinning är obligatoriskt och matavfall tas om hand och förvandlas till växtnäring. Servicen är trevlig och inredningen snygg.

In guter Gesellschaft
Sternstrase 25, Hamburg
in-guter-gesellschaft.com

Utsidan av In guter Gesellschaft, zero waste-kafé.
Zero waste-kaféet In guter Gesellschaft lockar gäster på jakt efter ekologisk och hälsosam mat.
Sallad och hemgjord lemonad på In guter Gesellschaft.
Allt på menyn på In guter Gesellschaft är utformat för att minimera avfallet. Den hemgjorda lemonaden serveras i gamla glasburkar och med sugrör i stål.
Ekologiskt certifierat kafferosteri
Torrefaktum Coffee Roasting House

Trendigt certifierat kafferosteri med kaffebar i kvarteret Altona där kärleken till kaffe är stark. Här serveras ekologiskt kaffe och hembakat fikabröd, och gästerna uppmuntras att stanna och dricka kaffet på plats snarare än att ta med. På förfrågan blandas kaffesorter efter personlig smak och det går även att få hemleverans på månadsbasis för den som stannar längre.

Torrefaktum Kafferösterei
Bahrenfelder Strase 237
torrefaktum.de

Kaffe Torrefaktum
För en god kopp kaffe rekommenderas en sväng till Torrefaktum Kafferösterei i Altona. Bild @Torrefaktum
Utsidan på ekologiska kafferosteriet Torrefaktum Kaffeerösterei.
Torrefaktum är ett kafferosteri med kaffebar med fokus på gott ekologiskt kaffe.

Se och göra

Promenera runt i Wilhelmsburg

Kreativitet och en innovationsanda krävs för att tackla tidens utmaningar i form av hållbart byggande och gemensamt boende. Wilhelmsburg, ett kvarter endast åtta minuter bort med tåget från Hamburgs centralstation och hem åt ekohotellet Wälderhaus, håller just nu på och förvandlas till ett showcase för framtidens byggande och boende. Klimatsmarta lösningar i material, arkitektur och funktion där inget hus är det andra likt men alla med en gemensam nämnare ­– ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. 

Hus i Wilhelmsburg.
I Wilhelsmburg är inget hus det andra likt, men alla byggda i hållbara material med fokus på klimatsmarta lösningar.
360-gradig utsikt över Hamburg
Energiebunger

I ena änden av Wilhelmsburg ligger en gammal skyddsbunker från andra världskriget, som efter kriget stod i ruiner och orörd i flera årtionden innan den renoverades och förvandlades till en energidepot som genererar ren energi till området. Byggnaden är värt ett besök för sin historia, och takterrassen med 360-gradig vy över Hamburgs takåsar och hamnsilhuett. Här finns också ett kafé, VJU, med mycket hembakat och ekologiskt på menyn.

Energiebunger och VJU
Neuhöfer Straße 7
vju-hamburg.de

Energiebunger i Wilhelmsburg.
Energiebunger – förr ett skyddsrum, i dag en energidepot med solpaneler och en magnifik takterass med utsikt över Hamburgs skyline.
Skylt för kaféet Vju i Energiebunger.
Kaféet Vju ligger på taket i energibunkern och serverar brunch och fika.
Altona Balcony

I slutet av parken Geesthang bakom Altona stadshus, ligger ”Altonabalkongen” som bjuder på utsikt över Elbe och den stora containerhamnen. Hit kommer lokalborna för att springa, ha picknick eller sitta hand i hand och titta ut över floden och båtarna som åker förbi, stora lastfartyg som mindre segelbåtar. En äkta Hamburg-upplevelse.

Shopping

Socialt hållbart klädmärke
Bridge & Tunnel

Bridge & Tunnel är ett socialt hållbart klädmärke som bygger broar mellan professionell design och marginaliserade samhällsmedborgare genom att erbjuda möjligheter för flyktingar och nyanlända som erbjuds arbete baserat på sina kunskaper snarare än certifikat. På samma gång står Bridge and tunnel för ett hållbart användande av tyger då de tar till vara på, och syr om gamla denimtyger till nya produkter. Det Hamburgbaserade denimföretaget är själva sinnebilden för ” who made your clothes” med sex anställda och där varje sömmerska skriver sitt namn i plagget de sytt. 

Sortimentet säljs via Bridge & Tunnels hemsida och hos utvalda leverantörer. Mer information: bridgeandtunnel.de

Jacka Bridge & Tunnel.
Gamla och nya denimtyger tas till vara och sys om till nya produkter som jackor, väskor, kuddar och hårband.
Denimtyg Bridge & Tunnel.
Bridge and Tunnel är ett socialt hållbart klädmärke, där människor som länge stått utanför arbetsmarknaden får en möjlighet till jobb och syr nya kläder och inredningsprylar av gamla denimtyger.
Ta dig runt

Promenera så mycket som möjligt, cykla eller ta kollektivtrafiken. Ladda ner appen HVV för uppdaterad trafikinformation och vägbeskrivningar. Hvv.de

Text och bild: Hanna Anfelter

Editors note; I samarbete med Hamburg turism som stod för transport, boende, mat och dryck. Alla åsikter är skribentens egna och övriga utgifter har Reform Travel stått för själva. 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Tre schysta tips till Paris

Våren väntar bakom hörnet och suget efter Paris ökar. Med några långhelger framöver kanske ...

Minisemester i det gröna Köpenhamn

Köpenhamns blandning av spännande arkitektur, gröna områden, trendiga butiker och gourmetrestauranger lockar besökare på ...

Berlin – hotellcircus, historiska promenader och superfoods

Som förstagångsbesökare i Berlin är det ett smart drag att bo i Mitte med ...