Berlin – Circus Hotel och historiska promenader

  Som förstagångsbesökare i Berlin är det ett smart drag att bo i Mitte med promenadavstånd till sevärdheter som Alexanderplatz, Museum Island och Brandenburg Tor. Här ligger dessutom The Circus Hotel ett snyggt och trevligt hotell som vilar på hållbara kriterier.

  Berlin Circus hotel och historiska promenader. Ta tåget till Berlin, checka in på The Circus Hotel och känn historiens vingslag.

  The Circus Hotel

  Centralt beläget i Mitte, vid Rosenthaler Platz ligger The Circus Hotel. Ett trevligt, modernt och fräscht hotell med färgstarka individuellt inredda rum och med en liten takterass där du kan utöva yoga på morgnarna. Frukosten är à la carte och intas bäst på hotellets innergård eller sittandes i de sköna sofforna och fåtöljerna i lobbyn medan du tittar på folklivet genom de öppna fönstren. Filosofin är att välkomna resenärer till Berlin på samma sätt som de själva skulle vilja bli mottagna när de reser, och hotellet lever som de lär. Allt genomsyras av en familjär och serviceinriktad stämning. Vi får flera tips i receptionen på matställen och sevärdheter och när vi efter första natten påpekar att takfläkten inte fungerar utan att måsta ha en lampa tänd hela natten, får vi byta rum även om hotellet är fullbokat.

  I Circusfamiljen ingår också The Circus Hostel som var det första etablissemanget som öppnade, och The Circus Apartments för den som vill bo större. Vandrarhemmet ligger på andra sidan gatan från hotellet och här finns ett mikrobryggeri med lokalbryggt öl.

  Här är hållbarhet ingen trend

  Hållbarhet är mer än ett trendord för Cirkusfamiljen och de har kommit bra mycket längre än att bara uppmuntra gästerna att återanvända sin handduk. De är medvetna om att de är långt ifrån perfekta och att det finns begränsningar vad gäller det ekologiska fotavtrycket, men de gör vad de kan. All el kommer från ”grön” el, 80 procent av alla lampor är lågenergilampor, allt papper som används på hotellet är återanvänt papper, det finns ingen air-condition på rummen eller minibar för den delen, hud och hårvårdsprodukterna kommer från en småskalig, ekologisk tillverkare, i+m och är faitrade, ekologiska och veganska och på taket har de installerat solpaneler som förser hotellet med elektricitet.

  De arbetar också med social hållbarhet genom schysta arbetsvillkor och anställningar. De anlitar mestadels lokal arbetskraft och värnar om lokal samverkan. I lobbyn säljs ekologiska produkter från lokala aktörer och här står också ”Circusgiraffen” en stor färgglad giraff som är gjord helt i återvunna flip-flopsandaler. The Circus har ambitionen att hjälpa till att göra världen till en bättre plats och stödjer flera välgörenhetsprojekt lokalt och globalt. Ett bra hotell på flera plan helt enkelt.

  circus-berlin.de

  Alla rum på The Circus är individuellt inredda i olika färger och former.
  I lobbyn finns ett bibliotek och en liten shop där du kan köpa med dig ekologiska prylar från småskaliga, lokala producenter.
  The Circus ligger i Mitte och hotellets restaurang är populär bland berlinarna som gärna kommer hit och äter brunch på helgen eller tar ett glas efter jobbet.
  Den lummiga innergården på The Circus bjuder in till skönt häng när vädret tillåter.

  Brewer’s Berlin Tour

  The Circus, och flera andra hotell i Berlin, samarbetar med guideföretaget Brewer’s Berlin Tour som erbjuder guidade turer i staden med olika teman. Konceptet bygger på att en person hämtar upp de som är intresserade från flera olika hotell och så går man i samlad trupp till en plats där guiden möter upp, och i efterhand betalar du den summa som du tycker att turen var värd. Det kostar alltså ingenting i förhand.

  Som förstagångsbesökare i staden valde vi ”Berlin Free Tour” en historisk halvdagstur på tre och en halv timme som täckte in Berlins viktigaste historiska och kulturella landmärken – från andra världskriget och efterföljande år då staden var uppdelad i Öst- och Västberlin. En mycket spännande, givande och fängslande vandring som levandegjorde nazisternas gamla högkvarter, Hitlers bunker, judeförföljelsen, bokbålen, Gestapo, Muren, Checkpoint Charlie och livet i öst och väst.

  brewersberlintours.com

  De lokala guiderna från Brewers Tour är kunniga och berättar med engagemang om Berlins historia.
  Berlins “Museum Island” skrevs in på Unescos världsarvslista 1999 och rymmer fem muséer med olika inriktning.
  Historien gör sig påmind bakom varje gatuhörn i Berlin.
  Memorial to the murdered Jews of Europe, eller Förintelsemonumentet som det kallas i folkmun, är byggt efter ritningar av arkitekten Peter Eisenman och invigdes 2005. Det består av 2711 betongpelare med olika höjd. Arkitekten lämnade ingen beskrivning på vad de ska föreställa utan valde att lämna det öppet för tolkning av varje enskild besökare.
  Tomma bokhyllor under marken vittnar om de offentliga bokbål som nazisterna lät genomföra på flera offentliga platser i Berlin den 10 maj 1933 då de brände böcker skrivna av judar eller av politiska motståndare.
  Herman Görings gamla Luftfartsministerium, en grå koloss som utstrålar nazisternas strama brutalitet och raka arkitektur, klarade sig från bombningarna under andra världskriget och i dag upptar Tyska finansministeriet lokalerna på Wilhemstrass 97.

   

  Loppis i Mauerpark

  Det största söndagsnöjet i Berlin är att gå på loppis och även om det kanske inte är bästa fyndplatsen är Mauerpark värt ett besök. Det är turistigt men vet man om det kan man lugnt flanera och titta på folk och de många roliga saker som ställs ut till försäljning, allt från gamla krigsprylar, till sticklingar och stickade tröjor. Det finns också flera foodtrucks utställda på området för den som blir hungrig.

  Mauerpark är den största och också mest turistiga loppmarknaden i Berlin och ett kul besök även om fyndläget kanske inte är det bästa.
  Ta dig hit

  Reform Travel uppmuntrar till resande med tåg så långt det bara går. Snälltåget trafikerar sträckan Malmö-Berlin dagtid som nattetid. Mer information hittar du på här: snalltaget.se/destinationer/berlin

  Text och bild: Hanna Anfelter

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Fem hotelltips kring Kapstaden i Sydafrika

  Kaphalvön med Kapstaden bjuder på hänförande vacker natur, mat och vin i världsklass och ...

  Klimatsmart semester på skärgårdsön Lidö – Zero Island

  En ljuvlig svensk försommardag tog jag båten från Räfsnäs till Lidö, en relativt okänd ...

  Darmada – ekohotellet bortom allfartsvägarna på Bali

  Bortom Balis allfartsvägar ligger Darmada, ett ekohotell med få rum utspridda bland grönska och ...