Bo granne med naturen i Grootbos eko-lodger i Sydafrika

Med endast naturen som granne bjuder Grootbos på ett exklusivt, men avslappnat boende. De fristående ekolodgerna är inbäddade bland Milkwood-träden och bjuder på en magnifik utsikt över Walker Bay och Atlanten. Grootbos är även en ideell stiftelse som arbetar för att skapa ett bättre Sydafrika.

img_3443

Det är tidig morgon. Solens strålar har just börjat värma upp luften när jag kliver ut på terrassen och sätter på utomhusduschen. Det enda som hörs är ett rogivande fågelkvitter och viskningarna från fynbosen när den ljumma vinden drar genom buskarna. Framför mig breder havet ut sig och jag ser på håll hur en val vänder sig vid vattenytan och plaskar med sin stora stjärtfena.

Jag befinner mig på Grootbos – en ekolodge tillika ett privatägt naturreservat. Vattnet utanför är mellan juni och december hem för rätvalen medan dess kalvar växer till sig. I Hermanus, en stad några kilometer bort, kan man stå på land och spana efter de ståtliga vattendjuren som simmar precis intill strandkanten. En minst sagt mäktig upplevelse.

img_3446

Grootbos är en del av Kaps floraregion, ett av världens sju artrikaste växtområden och upptaget på Unescos världsarvslista. Fynbosen, en hårdbladad buskskog täcker det mesta av marken i regionen. Det högsta berget i reservatet kallas Guds fönster. Jag tar ett djupt andetag och tänker att det är så här det måste ha sett ut i Edens lustgård.

img_3447

Platsens ägare heter Michael Lutzeyer, en tysk affärsman. I början av 1990-talet bestämde han sig för att sälja sin business i Kapstaden och starta ett bed and breakfast för lokala chefer. Hans bror med hustru anslöt och verksamheten utvecklade sig snabbt till en internationell femstjärnig ekolodge. Lodgen och de fristående hotellrummen byggdes med varsamhet för att smälta in i den omkringliggande naturen. Lokala konstnärer och hantverkare anställdes och marken registrerades som ett privat naturreservat. 2 500 hektar av frodig växtlighet, 765 växtarter och runt 120 olika fågelarter.

Börja dagen med en dusch under bar himmel!

Förutom ekolodgen med de lyxiga hotellstugorna som är utplacerade som juveler på området, skyddade från insyn med endast det blå havet och den gröna växtligheten som grannar, är Grootbos även en ideell stiftelse som arbetar för att skapa ett bättre Sydafrika.

Vid middagen som intas i restaurangens vinkällare ackompanjerad av lokala viner och ljuset från stora kandelabrar, har vi sällskap av hotellmanagern Sean. Mellan rätterna, där en stor del av ingredienserna kommer från reservatets egen kryddträdgård, berättar han att Grootbos driver ett flertal hållbarhetsprojekt med syfte att ge ungdomar och människor från kåkstäderna en nyttig kunskap och därmed en chans till en dräglig försörjning. I trädgårdsskolan Green Future får ett tjugotal studenter lön under ett år för att lära sig trädgårdsodling. I fotbollsprojektet får omkring 150 barn som annars inte vet vad de ska ta vägen efter skolan ett sammanhang. Genom sporten lär de sig också ”life skills”, basala saker som hygien, återvinning, hur man äter nyttigt och tar hand om sig själv och sin omgivning.

Ungdomar får en utbildning i trädgårdsodling via Green Future på Grootbos.

– Det ideella arbetet som vi ägnar oss åt är en del av Grootbos dna. Lodgerna skulle inte kunna finnas utan den ideella stiftelsen och tvärtom. Allt är integrerat, berättar Sean och fortsätter:

– En stor del av vår personal rekryteras via de olika utbildningsprogrammen som stiftelsen sponsrar. Hår- och hudvårdsprodukterna på rummen, ljusen och honungen som serveras till frukosten, allt görs lokalt av kvinnor i området som genom sitt företagande kan försörja sina familjer, säger han.

Dubbelrum från cirka 1 200 kronor natten inklusive alla måltider och ett brett utbud av aktiviteter.  
Gansbaai, Sydafrika
Grootbos.com

Text och bild: Hanna Anfelter

 

Tags:

  • Show Comments (3)

You May Also Like

Här är de hållbara vinnarna av Årets kudde 2019

I veckan delades priset Årets kudde ut till de bästa vandrarhemmen i Svenska Turistföreningen ...

Le Gers – Frankrikes eget Toscana

Böljande landskap med gröna kullar, brunbränd jord, vinodlingar, små byar, och en kärlek till ...