Djurturism – bra eller dåligt?

Många drömmer om att se och interagera med vilda djur, men hur bra är det egentligen med djurturism? När det görs på rätt sätt, på djurens villkor, är det en positiv sak. Hållbar turism kan spela en viktig roll i att bevara ett rikt djur- och naturliv, men djur i bur är aldrig okej.

Djurturism. I veckan har jag varit på två presentationer som båda berörde ämnet djurturism, men på helt olika sätt. Den första lyfte fram fördelarna med turismen för bevarandet av vilda djur, medan den andra synliggjorde djurturismens baksidor.

Djurturismens positiva aspekter

Peace Parks Foundation är en ideell organisation som arbetar med djur- och naturskyddsarbete i så kallade fredsparker i södra Afrika. En av organisationens grundare var Nelson Mandela och syftet är att skapa förutsättningar för fred och stabilitet genom skapandet av så kallade fredsparker, ett nätverk av naturskyddsområden som spänner över flera nationsgränser.

I de tio parker, som i dag finns i tio länder, drivs stora och viktiga projekt för att behålla det rika djur- och naturlivet i regionen, samtidigt som de skapar tillväxt och bättre levnadsförhållanden för de som lever i, och runt dessa parker. Exempelvis har 15 000 vilda djur återinförts i områden där de tidigare dött ut på grund av konflikter.

Peace Parks stödjer också projekt för att bevara utrotningshotade arter och skyddar i dag en tredjedel av världens vilda noshörningar. Parallellt med djurskyddet finansierar de utbildningar som utbildar parkvakter och djurspårare och ger grundläggande baskunskaper inom turistnäringen.

Djurturism safari ekoturism
Turismen, och framförallt då en hållbar ekoturism är oerhört viktig inkomstkälla för lokalbefolkningen i de södra delarna av Afrika och en bidragande faktor till bevarandet av vilda djur.

Just i södra Afrika där parkerna ligger, lever många djurarter som knappt finns någon annanstans. På grund av utbredd fattigdom är tjuvjakt ett stort problem som lockar med inkomster för stunden, men om djuren utrotas blir fattigdomen ännu större på sikt.

Att skydda det unika djurlivet ger lokalbefolkningen en möjlighet till en långsiktig hållbar försörjning. Bevarandearbetet är därför av yttersta vikt och turismen, med tonvikt på ekoturismen, är en viktig inkomstkälla för länderna i regionen.

Vid presentationen i Stockholm tryckte VD:n för Peace Parks Foundation, Werner Myburgh, på vikten av turismen för att bevara de vilda djuren i parkerna. Han menade att vi måste se bortom flygskammen, lyfta blicken, och förstå att turismen är vital för länderna i de här områdena. Turismen är en bidragande faktor till bevarandet av jordens ekosystem.

– Om inga turister åker på safari, kommer de vilda djuren att försvinna, säger han.

Djurturismens negativa aspekter

Baksidorna av djurturism presenterades av World Animal Protection som pratade om elefantturism och delfinturism. För att få elefanter att lyda och bära människor på ryggen bryter man ned dem genom tortyr. Elefantungarna tas från sina mammor vid ung ålder, kedjas fast i små burar och blir slagna. En brutal träning som skadar elefanterna för livet.

Läs mer om varför du inte ska rida på en elefant här

För att få delfiner att göra konster och spexa, arbetar man med positiv förstärkning genom att ge dem mat när de gör som man vill. Delfinerna lider dock i fångenskapen. Den ovanliga miljön ger dem hudbesvär och olika åkommor relaterade till stress, som exempelvis magsår.

Även om tillvägagångssättet för att få djuren att uppträda med människor är olika, är det grundläggande problemet detsamma. Det handlar om vilda djur som lever i fångenskap under tortyrliknande förhållanden, fångade för att tillfredsställa turister.

Djurturism simma med delfiner
Simma med delfiner är en dröm för många, och den kan uppfyllas i det vilda på delfinernas egna villkor. För delfiner är vilda djur och de hör inte på delfinarier. De lider fruktansvärt av att leva i fångenskap, och delfinshower är enligt World Animal Protection en av världens tio grymmaste djurattraktioner.

Kvinnan som höll föreläsningen menade att även de mindre uppenbara, så kallade ”sanctuarys” för elefanter i Thailand eller volontärturism med lejon i Sydafrika – det vill säga platser som säger att de tar hand om övergivna djur och där besökarna får ta hand om djuren – är ofta dimråder för djurtortyr, och att en varningsklocka borde ringa för alla när de kommer i kontakt med en arrangör som garanterar synen av vilda djur på utflykten.

Delfinshower och elefantridning är med på World Animals Protections lista över världens tio mest grymma attraktioner med vilda djur tillsammans med vandring med lejon, björnparker, hålla sköldpaddor, dansande apor, ormtjusning, reptilfarmar, selfie med tigrar och kopi luwak.

“Djur i bur är inte kul”

Att se vilda djur i sin rätta miljö fantastiskt, och en viktig del i bevarandet av det vilda djurlivet. Genom att betala för att se dem i det fria, på djurens villkor, hindrar vi tjuvjakt och utrotning och visar att djuren är mer värda levande än döda.

Djur i bur däremot är aldrig okej och flera svenska reseföretag världen över har valt bort grym djurunderhållning i sina program, främst elefantridning och delfinshower. På World Animal Protections hemsida kan du dubbelkolla vilka researrangörer som helt tar avstånd från grym turistunderhållning.

Reser du på egen hand och vill komma nära djur, tänk på att bara besöka dem i det fria, där det aldrig finns några garantier för att få se dem. Men om du får det, vet du att det är på deras egna villkor och det finns det få saker som slår!

/Hanna

Bilder: Pixabay

 

 

Tags:

  • Show Comments (1)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Vi uppmärksammar Världsturismdagen 2017– World Tourism Day

Igår, den 27 september var det Världsturismdagen 2017 – World Tourism Day. Vi uppmärksammade ...

Responsible Travel säger nej till konstgjord snö

Behovet av att tillverka konstjord snö ökar i takt med varmare klimat och efterfrågan ...

Massturismen skadar Komodovaranerna i Indonesien

Massturismen skadar Komodovaranerna i Indonesien och ön Komodo, där de bor, kan komma att ...