Fem tips till Barcelona för den medvetne resenären

Med sin storstadspuls och närhet till havet lockar Barcelona besökare året runt. Staden bjuder på ett härligt klimat i kombination med ett brett utbud av kultur, shopping och gastronomiska upplevelser. Här är fem tips till Barcelona för den för den medvetne resenären.

Barcelona mest kända landmärke, La Sagrada Familia. Kön ringlar sig oftast lång för att komma in så nöj dig med att se den från utsidan. Det är nog så mäktigt.

Barcelona är en stad rik på historia och kultur som har välkomnat resenärer genom alla tider.  Men det höga trycket på staden har skapat en miljömässig och socioekonomisk obalans och många Barcelonabor har tröttnat på turisterna. De känner inte igen sig i sin egen stad och många har inte råd, eller lust, att bo kvar längre.

Holly Rose är en medveten livsstilsbloggare som driver bloggen leotielovely. Där delar hon med sig av sina erfarenheter, tips, guider och råd om hur du gör för att leva ett så pass hållbart liv som möjligt. Hennes filosofi är att om du ska få till den positiva förändring i världen som du vill se, måste du börja med dig själv och ta reda på den holistiska historien bakom varje objekt som du köper eller använder. Tillsammans med sin ”husfriend” har hon gjort en ekoguide till Barcelona som de hoppas ska balansera upp vågskålen. Här är fem av flera av deras bästa tips till hållbara, småskaliga adresser i den spanska metropolen.

Hållbar sömn
Hostal Grau

I hjärtat av Barcelonas vibrerande kvarter Raval ligger det här ekologiska, etiska och lokalt ägda hotellet som har drivits från generation till generation sedan 1942 då det öppnade som ett litet bed and breakfast. Varje gång som något har behövts restaureras har man sett till att göra det med varsam hand, där man har prioriterat lagning och restaurering framför nybygge. En del av inredningen kommer från ett företag som tillverkar möbler från återvunnet material och som anställer människor med funktionsnedsättning. Belysningen är LED-lampor, väggarna är målade med giftfria färger och från fönstren väntar en utsikt mot en vertikal grönskande vägg.

Calle Ramelleres, 27, Barcelona 08001
hostalgrau.com

Varm och välkomnande lobby på Hostal Grau. Foto: Hostal Grau
Rummen på Hostal Grau är inredda i enkla avskalade färger med vackra hållbara trädetaljer. Foto: Hostal Grau

Säsongsanpassad slow food
Teresa Carles

Ett stenkast från Hostal Grau och Placa Cataluyna ligger en av Barcelonas mest populära vegetariska restauranger. Inrymd i en gammal historisk byggnad med högt i tak och varma toner bjuder Teresa Carles på varierade vegetariska och veganska rätter baserade på hälsosamma, traditionella råvaror hämtade från lokala producenter eller från restaurangens egen ekologiska odling. Ägaren Teresa som har gett namn till restaurangen har tillbringat över trettio år med att förkunna ordet om den traditionella katalanska matlagningen och står även bakom flera andra restauranger och kallpressade juicekaféer i Barcelona.

Carrer de Jovellanos 2, Barcelona 08001
teresacarles.com

Rawfood
El Cafe Blue project

Vid kanten av parken Ciutadella, i kvarteret El Born ligger den här raw food-restaurangen tillika galleri, tillägnat konsten och filosofin kring hållbarhet. Varje rätt på menyn är vegansk eller vegetarisk och gjord på hundraprocentigt organiska råvaror från lokala producenter. Med andra ord färsk, färgstark och hälsosam mat som gör gott för såväl kropp som knopp. Galleridelen av kaféet är en ideell konstverksamhet med syftet att visa upp och stödja modern och nyskapande konst. Sammantaget en plats där du dagtid kan njuta av en bit god mat i en inspirerande kreativ miljö.

Calle de la princessa, 57, Barcelona 08003
blueprojectfoundation.org

På El Cafe Blueproject är maten lika vacker som god.

Juicepaus
Petit Brot

På Petit Brot i El Born hittar du välgörande kallpressade juicer och smoothies. Varje dryck är gjord på hundraprocentigt biodynamiskt odlade råvaror och tillredd med kärlek. Här hittar du dessutom fräscha, nyttiga sallader och efterrätter som går i linje med ställets hållbara och ekologiska filosofi.

Carrer del dr. drou, 10, Barcelona 08001
petitbrot.es


Slow shopping
Oslo

För den medvetne resenären som önskar köpa med sig en souvenir hem, rekommenderas ett besök i Oslo. Butiken som ligger i Gracia och som har tagit sitt namn efter Norges huvudstad är en samlingsplats för 33 lokala konstnärer och kreatörer vars handgjorda kreationer imponerar. Smycken, keramik, vykort, kläder, accessoarer, köksattiraljer och böcker, här finns en massa fint att köpa med sig eller bara botanisera bland.

Torent l’Olla, Barcelona, 08012
oslobarcelona.com

För fler ekoadresser i Barcelona kolla in Leotielovely.com eller leotielovely.blogspot.com Här hittar du också tips till hållbara adresser i andra städer och annat matnyttigt när det handlar om en medveten livsstil.

 

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Guide till Marseille – den franska hamnstaden

Marseille är Frankrikes andra största stad och ligger vackert vid Medelhavet. Kanske mest känd ...

Guide till Umeås bästa adresser

Vad sägs om en weekend i Umeå. Norrlands huvudstad har genomgått stora förändringar de ...

Berlin – hotellcircus, historiska promenader och superfoods

Som förstagångsbesökare i Berlin är det ett smart drag att bo i Mitte med ...