Tilos i den grekiska ö-världen banar vägen för framtiden. Ön ligger mellan Rhodos och Kos och har bestämt sig för att göra ett så litet avtryck som möjligt på miljön. Det innebär bland annat att turister som reser dit får finna sig i att samla sitt skräp i en särskild tygpåse och att sopsortera, berättar Marie-Louise Kristola i Sveriges Radio.
Den grekiska ön Tilos är en del av Dodekanesernas ögrupp i Egeiska havet, intill Rhodos och Kos. Här bor drygt 500 bofasta, de flesta i någon av byarna Megalo Chorio eller Livadia. De besökare som hittar hit lockas av vandringar, natur, fina bad, gästvänlighet och tyst och lugnt. Trafiken på Tilos är nästan obefintlig, mellan byarna som ligger cirka tio kilometer ifrån varandra går det bussar. Sin litenhet till trots ligger ön i framkant när det kommer till hållbarhetsfrågor.
Tilos är mer eller mindre självförsörjande på sol och vindkraft, berättar Marie-Louise Kristola i Studio P1. Ön hade tidigare stora problem med strömavbrott, men nu har de ett stabilt elsystem. Den gröna energiomvandlingen är mycket tack vare en driftig borgmästare som såg hur ön höll på att dö ut på grund av en åldrande befolkning, tänkte så här kan vi inte ha det och gjorde något av det. Årligen kommer runt 30 000 besökare till ön och de blir, precis som lokalborna, engagerade i miljöarbetet.
– Som besökare märks viljan att göra ett så litet avtryck som möjligt redan när du kliver av färjan. Då du får en tygpåse att samla skräp i som sedan sorteras. Öns bussar går på el och tavlorna som visar tidtabellerna drivs av solpaneler, säger Marie-Louise Kristola.
Det råder en lång tradition av miljömedvetenhet här. Ön har en rik flora och fauna med över 400 arter av blommor och örter och många sällsynta fåglar, och klassades redan för tjugo år sedan som ett Natura 2000 område tack vare sin biologiska mångfald.
Skräpåtervinning – zero waste
Utöver förnyelsebar el, återvinns runt 90 procent av allt skräp på ön och Tilos är utsedd till Greklands första zero waste ö.
Läs också: Zero waste på resan – sex tips
– Soptippen höll på att bli för liten och man bestämde sig för att försöka återvinna allt. Tidigare fraktades allt avfall med båt till fastlandet men i dag återvinns det mesta. Avfallet sorteras ut i en anläggning på ön, komprimeras till små briketter och skickas sedan vidare.
Öppenhet och tolerans
Tilos utmärker sig inte bara i sin miljömedvetenhet, här råder också öppenhet och tolerans. När andra grekiska öar har stängt sina gränser, har Tilos tagit emot flyktingar med avsikten att de ska bli en del av ön. Dessutom arrangerade Tilos förra borgmästare Greklands två första gayäktenskap, innan det formellt sett var lagligt.
Läs också: En ekoguide till Aten
Bilder: E. Fili/GNTO Visit Greece
Show Comments (0)