grekiska tilos havet zero waste

Grekiska ön Tilos satsar på att göra ett så litet avtryck som möjligt

Tilos i den grekiska ö-världen banar vägen för framtiden. Ön som ligger mellan Rhodos och Kos har bestämt sig för att göra så litet avtryck som möjligt på miljön. Det innebär bland annat att turister som reser dit får finna sig i att samla sitt skräp i en särskild tygpåse och att sopsortera, det berättar Marie-Louise Kristola i Sveriges Radio. 

Den grekiska ön Tilos är en del av Dodekanesernas ögrupp i Egeiska havet, intill Rhodos och Kos. Här bor drygt 500 bofasta, de flesta i någon av byarna Megalo Chorio eller Livadia. De besökare som hittar hit lockas av vandringar, natur, fina bad, gästvänlighet och tyst och lugnt. Trafiken på Tilos är nästan obefintlig, mellan byarna som ligger cirka tio kilometer ifrån varandra går det bussar.  

Sin litenhet till trots ligger i framkant när det kommer till hållbarhetsfrågor. 

Ön är mer eller mindre självförsörjande på sol och vindkraft, berättar Marie-Louise Kristola i Studio P1. Tidigare hade ön stora problem med strömavbrott, men nu har de ett stabilt elsystem. 

Den gröna energiomvandlingen är mycket tack vare en driftig borgmästare som såg hur ön höll på att dö ut på grund av en åldrande befolkning, tänkte så här kan vi inte ha det och gjorde något av det. Årligen kommer runt 30 000 besökare till ön och de blir precis som lokalborna, engagerade i miljöarbetet. 

– Som besökare märks viljan att göra ett så litet avtryck som möjligt när du kliver av färjan, då du får en tygpåse att samla skräp i som sedan sorteras. Öns bussar går på el och tavlorna som visar tidtabellerna drivs av solpaneler, säger Marie-Louise Kristola. 

Det råder en lång tradition av miljömedvetenhet här. Ön har en rik flora och fauna med över 400 arter av blommor och örter och många sällsynta fåglar, och klassades redan för tjugo år sedan som ett Natura 2000 område tack vare sin biologiska mångfald. 

Tilos grekland hav och berg
Den grekiska ön Tilos har en rik flora och fauna och besökare kommer hit för att vandra och finna lugnet. Precis som lokalborna förväntas alla besökare respektera miljön och ta hand om sina sopor och återvinna allt.
Skräpåtervinning – zero waste

Utöver förnyelsebar el, återvinns runt 90 procent av allt skräp på ön och Tilos är utsedd till Greklands första zero waste ö. 

Läs också: Zero waste på resan – sex tips

– Soptippen höll på att bli för liten och man bestämde sig för att försöka återvinna allt. Tidigare fraktades allt avfall med båt till fastlandet men i dag återvinns det mesta. Avfallet sorteras ut i en anläggning på ön, komprimeras till små briketter och skickas sedan vidare. 

Öppenhet och tolerans 

Tilos utmärker sig inte bara i sin miljömedvetenhet, här råder också öppenhet och tolerans. När andra grekiska öar har stängt sina gränser, har Tilos tagit emot flyktingar med avsikten att de ska bli en del av ön. Dessutom arrangerade Tilos förra borgmästare Greklands två första gayäktenskap, innan det formellt sett var lagligt.  

Läs också: En ekoguide till Aten

Bilder: E. Fili/GNTO Visit Greece

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

resor 2023 trendspaning resetrender

Resor 2023 – här är sju resetrender inom (hållbart) resande

Nytt år och nya resetrender. Trender per definition är något som kommer och går. ...

hej då 2021. hej 2022

2021 – året jag gladeligen lägger bakom mig

Ett till år har passerat och ett nytt tagit sin början. Det innebär en ...

Sapmi Nature Camp årets ekoturismaktör 2019

Sapmi Nature Camp, en hållbar glamping i världsarvet Laponia kammade hem priset som årets ...

Integritetsinställningscenter

Necessary

Advertising

Analytics

Other