Handla, fika och drick kaffe som gör gott på Erstagatan i Stockholm

Syftesfabriken är en ny typ av verksamhet som bygger på ekologisk och social hållbarhet. Uppe på Erstagatan på Södermalm i Stockholm kan du handla i deras lokala lanthandel och ta en ekologisk fika i Fikaboden samtidigt som du stöttar sociala projekt.

Det finns en hel del kaféer i Stockholm som arbetar med ekologiska råvaror och som kallas eko-kaféer, men de saknar en aspekt när det handlar om hållbarhet, det sociala perspektivet.

Syftesfabriken är en ny typ av verksamhet i Stockholm.  Utifrån viljan att främja social och ekologisk hållbarhet, har de skapat en handelsplats där intäkterna finansierar socialt arbete. I lanthandeln kan du handla bröd, frukt, grönsaker och andra ekologiska varor. Vägg i vägg ligger Fikaboden, ett mysigt litet kafé där du ta en kaffe eller äta lunch. I lokalerna bakom lanthandeln bedriver Främja daglig verksamhet där långtidsarbetslösa eller människor med autism eller andra funktionsskillnader får chansen att nå sina mål och drömmar. De hjälper till i butiken och i kaféet, bland annat med att baka och sätta stämplar på påsar och återvinningsbara pappersmuggar.

Syftesfabriken kallar sitt arbetssätt “omhändertänk” och syftet är att “alla människor oavsett funktionsskillnad ges en chans att delta i den arbetsmarknad de annars står utanför”. Så nästa gång du ska ta en fika eller handla mat, ta en sväng förbi lokalerna på Erstagatan. Här har Syftesfabriken lyckats skapa en trivsam atmosfär där dina köp är med och gör gott för andra.  Ett mycket välkommet initiativ som jag hoppas att vi får se mer av i Stockholm.

Syftesfabriken och Fikaboden
Erstagatan 9, 9A
Syftesfabriken.se

Text och bild: Hanna Anfelter

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Kvalitetsviner och förstklassiga ägg på Spier, en av Sydafrikas äldsta vingårdar

Strax utanför Stellenbosch, ”ekarnas stad”, en halvtimmes bilväg från Kapstaden, ligger Spier. En av ...

Everts Sjöbod i Grebbesta är årets Ekoturismaktör

Igår var det dags för resebranschens egen Oscarsgala, Grand Travel Awards. Vinnare av Årets ...

Vandringshelg i Åre

Förra helgen tog jag nattåget till Åre, och gick direkt ut på tur i ...