Här är de hållbara vinnarna av Årets kudde 2019

I veckan delades priset Årets kudde ut till de bästa vandrarhemmen i Svenska Turistföreningen när gästerna själva får välja. Vinnare av gästernas val blev Möjas vandrarhem och årets frukost gick till Söderåsens B&B där allt på frukostbuffén är KRAV-märkt. Tre vandrarhem fick pris för sitt hållbarhetsarbete. Här är de hållbara vinnarna av Årets kudde 2019.

STF Falun/Vassbo vandrarhem

Guld med motiveringen:
Priset för mest hållbara boende går till ett ställe som ökat sin självförsörjning och minskat sina fotavtryck – inte av plikt, utan av intresse och engagemang. Ett slutet kretsloppssystem för fisk- och grönsaksodling är kronan i matförsörjningen, och gäster bjuds på egen äppelmust och sylt och marmelad från egna svarta vinbär. Inget ska gå till spillo i onödan, så för att minimera matsvinnet vägs matavfallet varje dag.

STF Stockholm/Långholmen hotell och vandrarhem

Silver med motiveringen:
Här är omsorgen om miljö och hållbarhet ingen dagslända; redan 1990 startade personalen en miljögrupp. Traditionen lever kvar, och idag har det helt Svanenmärkta boendet bland annat ett starkt fokus på ekologisk mat lagad från grunden, de för en kreativ kamp mot matsvinnet och har en egen hållbarhetskalender där varje månad har ett särskilt hållbarhetstema.

STF Stockholm/af Chapman & Skeppsholmen vandrarhem

Brons med motiveringen:
Här visas att miljöanpassning måste flankeras av ett bredare hållbarhetsperspektiv. Ekologisk mat och matsvinnsåtgärder är självklara, bin och pollinatörer får en hållplats bland de nektarrika blomplantagerna, snålspolande toaletter och energibesparande renoveringar minskar avtrycken. Men här tar man även inkludering på allvar, vilket återspeglas i såväl personalrekryteringar som tillgänglighetsanpassningar. Hållbart, i ordets breda och rätta bemärkelse.

Läs mer och se hela listan på vinnarna av Årets kudde 2019 

Bild: Långholmen hotell och vandrarhem

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Musikhjälpen lyfter barnsexhandeln – barn är inte till salu

Just nu pågår Musikhjälpen i Umeå och årets tema är ”Barn är inte till ...

Antrim Villa – schyst boutiquehotell i Kapstaden

Det råder en allvarlig vattenbrist i Kapstaden just nu. Därför är det extra viktigt ...

Semestra klimatsmart på Zero Island

Semestra klimatsmart. I den brännheta klimatdebatten växer trenden med hemester och staycation. Zero Island ...