Hemmapåsk: tre tips för dig som bor i Stockholm

  Påsken står för dörren och Corona sätter käppar i hjulet för alla som tänkte resa bort. Men det innebär chansen att upptäcka mer på hemmaplan. Hemmapåsk är det enda rätta och här är tre tips för dig som bor i Stockholm.

  Hemmapåsk tips Stockholm Växthuset
  Hemmapåsk i Stockholm. Lär dig mer om vilda växter och njut av en fyrarätters vegetarisk middag på Restaurang Växthuset. Bild: Växthuset
  Lär dig mer om vilda växter och ät en god vegetarisk måltid

  I ditt lokala område finns ett helt skafferi med ätbart som växer vilt och är helt gratis. Under påskhelgen samarbetar Växthuset med kocken Niki Sjölund och ger dig möjligheten att lära dig mer om dessa växter som kommer fram på våren. Niki är kock och har skrivit boken Vildplockat. Han använder det vilda skafferiet efter de nordiska säsongerna.

  Det anordnas guidade turer dagtid och för kvällen har Växthusets kökschef Emil Dahlberg tagit fram en ny meny på fyra rätter som kommer berikas med vildplockat från Niki.

  Niki erbjuder guidade turer fram till lördag, klockan 10-11:30 med startpunkt Björkhagen Tunnelbana. Bokning sker i samma bokningsverktyg som middagsbokningen. Kursen kostar 300 kr och fyrarätters middag på kvällen 380 kr. Hinner du inte med de guidade turerna går det går självklart också bra att bara boka bord.

  Menyn:
  Kallrökt rotselleri med pepparrot och ramslök, rågkex, inlagd gurka, svavelsaltemultion.
  Vildplockad sallad med friterad brödticka och sesamdressing.
  Svenska ärtor och bönor med grillade champinjoner i kåljuice samt sotad kål, svart vitlök, löktrav, krispig potatis.
  Stensötaglass med inkokta glasrabarber, kaksmul och harsyra

  Om det blir minusgrader eller snöar ställs den guidade turen in. Då gäller enbart middagsbokningen, och priset blir därefter, 380kr.

  Adress: Under Bron, Hammarby Slussväg 2
  restaurangväxthuset.se

   

  Hemmapåsk vandring Tyresta nationalpark
  Många dörrar stängs på grund av Corona men tack och lov naturen håller naturen alltid öppet. Passa på och vandra en del eller hela norra Sörmlandsleden och njut av urskogen i Tyresta nationalpark. Bild: Niklas Wijkmark
  Vandra längs STF:s Signaturled Norra Sörmland

  Sörmlandsleden lockar med totalt 100 vindlande vandringsmil. Du kan gå korta dagsturer, välja ut enstaka sträckor eller helt enkelt prova Signaturled Norra Sörmland. Leden börjar i närheten av tunnelbanestationen Björkhagen i Stockholm, och går genom den sörmländska kulturbygden. Öppna landskap varvas med djupa skogar. Ena stunden vandrar du över stenhällar för att sedan vandra intill en sjö.

  Dag tre kommer du in i Tyresta Nationalpark och dess orörda urskog. Nationalparken består av ett omväxlande spricklandskap där tall finns på hällarna och gran nere i dalsänkorna. Väl framme i Tyresta By finns café och lanthandel för proviantering. Under dag fem ökar höjden över havet något på väg upp till Tornberget.

  Ledens dagsetapper är förhållandevis korta och kan passa för aktiva familjer. Längs leden ligger Naturum Nationalparkernas hus i Tyresta By. Nationalparkernas hus presenterar alla Sveriges nationalparker, inte bara Tyresta nationalpark. Du kan alltså göra en resa genom hela Sveriges natur på en och samma plats.

  För att komma till ledens början tar du tunnelbana från Stockholm, och går av i Björkhagens tunnelbanestation. Leden börjar minuter från tunnelbanan. Från etappslutet Lida friluftsgård tas SL-buss till Tullinge och därifrån pendeltåg in till Stockholm.

  Mer information hittar du här

  Lusine Bleu Hemmapåsk Stockholm
  Konsumera mindre men bättre är något vi alla behöver lära oss för att uppnå en hållbar värld. L’Usine bleu erbjuder tidlösa franska hantverksplagg ämnade att hålla livet ut.
  Handla franskt mode och dröm om Frankrike

  I en liten butik på Skånegatan i SOFO i Stockholm säljer en fransmän noggrant utvalda blå tröjor och ulltröjor. Tidlösa franska arbetarkläder som håller år efter år. För honom är föremålen på galgarna i butiken inte kläder – det är historier. Svara på hans glada ”Bonjour!” och han kommer att berätta om dem för dig. I flera timmar.

  På grund av Corona varierar öppettiderna men när det är öppet ber dem dig visa respekt, hålla avstånd och komma in i butiken en efter en.

  Adress: Skånegatan 81
  lusinebleue.com

  Glad Påsk!

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Fem tips Portugal världens bästa destination

  Fem tips till Portugal – från stad till land

  Portugal har för fjärde året i rad kammat hem priset som världens bästa destination ...

  Med kärlek för äkta glass på Ejas Glasskafé

  En upplevelse för både kropp och själ. Så beskriver Eja Jess, glassladyn på Ejas ...

  14 tips på sevärdheter längs med E4:an

  I och med Corona väljer fler svenskar att semestra på hemmaplan, och många tar ...