Hotellens hållbarhetsarbete – rum för förbättring

Det som började som sparåtgärd i hotellbranschen med att hänga upp handduken, är numera en hygienfaktor. I dag förväntas hotellen göra mycket mer för att bli tagna på allvar i deras hållbarhetsarbete. Det handlar om allt ifrån att värna miljön, fasa ut plast och engångsartiklar, minska matsvinn, främja ekologisk och närproducerad vegetarisk mat till att ta ansvar för det lokala samhället. Läs om hotellens hållbarhetsarbete där maten är i fokus.

Gustav Stenbeck, före detta hållbarhetschef på Nordic Choice Hotels, kunde knappast ana att hans idé om att plocka bort baconet från frukostbuffén på alla Comfort Hotels skulle väcka sådant ramaskri. Protesterna från kunderna blev högljudda, utländska medier plockade upp nyheten och ledningen fick snabbt backa från beslutet. Händelsen fick namnet ”bacongate” och slutade med att Petter Stordalen satt i Skavlan-soffan och sa, ”vill gästen ha bacon, ska gästen få bacon”!

Idén om att ta bort baconet grundade sig i hotellkedjans hållbarhetsarbete. Efter att ha sett siffror som visade att mat och dryck var det största miljömässiga avtrycket för en hotellverksamhet, började Nordic Choice, för ett antal år sedan att se över vad de kunde servera som är bra för både klimatet, djuren och hälsan.

Även om Choice-kedjan fick backa på baconet, har de lyckats införa en rad andra åtgärder gällande maten – mindre tallrikar för att minska matsvinnet och bufféupplägg som pushar gästerna att äta mindre kött. Dessutom har kedjan tagit fram menyer baserade på EAT Lancet-rapporten, den första vetenskapliga sammanställningen av vilken mat som är bra för både människors hälsa och för planeten.

Bröd blir öl Nordic Choice
Som en del i kampen mot matsvinnet har Nordic Choice bland annat bryggt öl på överblivet bröd. 3000 flaskor av 80 kilo bröd. Bild: Nordic Choice Hotel

Konkurrenten Scandic bestämde sig redan 1993 för att bli en ledande aktör inom hållbarhet och driva utveckling i branschen. De var till exempel först med att introducera häng upp handduken på 90-talet. I dag har de också infört en rad initiativ för att minska matsvinnet. De samarbetar bland annat med maträddar-appen Karma och har nya klimatsmarta produkter på menyn som Beyond Burger.

Maten den största frågan

Med världens uppmärksamhet på miljöfrågor är maten en av de största frågorna för hotellen just nu, lokalt som globalt.

Matindustrin står för en tredjedel av världens koldioxidutsläpp. En tredjedel av all mat som produceras slängs, och enligt statistik från hotellbranschen producerar en hotellgäst i snitt cirka ett kilo avfall per natt. För små turistöar är miljö- och klimatvinsten av att minska matsvinnet stor då de flesta importerar nästan all mat. Ofta saknar de också avfallshantering på ön.

Ett hotell som har som mål att ha noll matavfall är Ecocirer på Mallorca. Det veganvänliga hotellet öppnade i våras på svenskarnas favoritö och har ett hållbarhetskoncept som bland annat inkluderar second hand-inredning och egna odlingar.

Rum Ecocirer
Ecoricer är ett relativt nyöppnat veganskt hotell på Mallorca som strävar efter noll matavfall. Bild: Ecocirer

Nittiotalets handduksrevolution har gått från banbrytande till hygienfaktor och global standard, och hotellens hållbarhetsarbete är som sagt mycket större. I dag handlar det om att ta ett helhetsgrepp.  Allt från att ha vatten och energi sparåtgärder, schyssta arbetsvillkor, lokalproducerad och ekologisk mat på menyerna, till ett minskat matsvinn, reducerad plastanvändning, fair trade märkta varor och ett starkt lokalt samhällsengagemang.

Några goda exempel

Good Hotel i London är ett exempel på det senare. Ett flytande hotell som förenar snygg, modern design och sköna sängar med social hållbarhet. Bakom konceptet ligger holländaren Marten Dresen. En social entreprenör som efter att ha grundat, drivit och lämnat vidare en välgörenhetsorganisation i Guatemala, startade Good Group för att kunna förena jobbmöjligheter och utbildning med turism. Good Hotel tar in långtidsarbetslösa från det lokala samhället som får en utbildning med full lön och en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Hotellet köper bara lokala produkter från lokala producenter, och för varje rumsbokning doneras fem pund till organisationen Ninos de Guatemala.

Utsida Good Hotel London
Good Hotel i London strävar efter både social och ekologisk hållbarhet. För varje natt doneras en summa till en välgörenhetsorganisation i Guatemala.

Ett hotell som ofta lyfts fram som gott exempel är Soneva Fushi på Maldiverna. Ekolyxresorten drivs av svenska Eva Malmström Shivdasani och hennes man. Tillsammans satte de standarden för ett hållbart boende när deras första resort öppnade 1995, och de är fortsatt lika engagerade. Anläggningen är byggd i miljövänliga material, solpaneler har installerats, gästerna cyklar eller går på plats, inget vatten importeras utan allt vatten kommer från egen reningsanläggning och serveras i glasflaskor. De har också egen odling på ön som används i matlagningen och en egen avfallsanläggning. Allt för att lämna ett så litet avtryck som möjligt. Dessutom klimatkompenserar hotellet för alla deras gästers flygresor, en kostnad som läggs på hotellrummen och är obligatorisk för alla.

Bungalow Soneva Fushi
Soneva Fushi på Maldiverna är ett hotell som ofta lyftas fram som ett gott exempel på hållbarhetsarbete i hotellbranschen. Lyxresorten började redan 1995 med vad de kunde och fortsätter än i dag att arbeta med hållbarhet på alla plan. Bild: Soneva

Man måste förstås inte åka till andra sidan jordklotet för att hitta boenden som strävar efter att lämna så litet avtryck som möjligt. I somras öppnade Nolla Cabin, en flyttbar trästuga som drivs av solceller på ön Lidö i Stockholms skärgård. Förutom ett mer klimatsmart boende erbjuds gästerna ”en nollutsläppsmeny”, och fossilfria transporter. Både boendet och menyn var en del av ett projekt att göra Lidö fossilfri på ett år.

Läs ett reportage om Lidö här

Nästa stora utmaning

I dag arbetar Gustav Stenbeck som entreprenör och affärsängel inom hållbarhet. I tider med allt större miljömedvetenhet, och flygskam som nytt begrepp, tror han att nästa stora utmaning för hotellen är att fundera över hur gästerna tar sig till dem.

– Hur ska gästerna kunna ta sig till hotellen på ett mer klimatsmart sätt? Dels behöver hotellen se över hur de bygger och var de bygger. De behöver även ha ett starkare partnerskap med flygindustrin. Folk kommer inte sluta flyga, men de flyger ju inte för flygandet i sig, de flyger ju för att komma till destinationen. Som ofta involverar ett hotell, säger han och fortsätter:

– Allt fler bolag i allt fler sektorer påbörjar samarbeten inom områden som inte är affärsspecifika eller konkurrensfördelar. Här har reseindustrin fortsatt något att lära. Vad skulle hända om alla aktörerna tog ett systematiskt grepp. Det vill säga om de satte sig ner runt ett bord tillsammans och tittade varandra djupt i ögonen med samförståndet att de både är en del av problemet tillsammans. Men också att det är en del av lösningen tillsammans?

Innergård Ecorirer
Det som började som en handduksrevolution i hotellbranschen är numera global standard. I dag förväntas hotellen ta en helhetsgrepp på arbetet där maten är den största frågan. Ecocirer på Mallorca har egen odling och erbjuder vegansk mat till sina gäster.

För saken är den att det inte finns någon tävling inom hållbarhet. Det handlar egentligen inte om att ett hotell är bättre än ett annat. Alla hotell är en del av en bransch som tillsammans måste sträva efter och ställa om till en mer hållbar modell, och få med sig gästerna på vägen.

Vem vet, snart kanske baconet på frukostbuffén är ett minne blott!

Text: Hanna Anfelter
Startbild: Kelly Sikkema/Unsplash

Editors note: En version av artikeln är publicerad i tidningen RES sista tryckta utgåva, i butik nu. 

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Trendspaning – hur reser vi 2030?

Individuella resor, snabba resor, aktiviter, vandringar, tågnostalgi och hemester. I samband med Schyst resandes ...

Boka ekohotell: tre tips på bokningssajter för ekohotell

Ska du ut och resa hållbart och letar efter ekohotell? Här är tips på ...

Luftföroreningar i fokus på Världsmiljödagen 2019

I dag är det Världsmiljödagen som firas den 5 juni varje år för att ...