I dag är det Världsmiljödagen med miljö och klimat i fokus

  I dag firas Världsmiljödagen världen över. Temadagen som instiftades av FN 1972 syftar till att uppmärksamma miljö- och klimatfrågor. Hållbar turism spelar en viktig roll i frågan.

  Världsmiljödagen instiftades i samband med FN:s miljökonferens i Stockholm den 5 juni 1972 och firas varje år samma datum sedan dess. Dagen syftar till att uppmärksamma miljö- och klimatfrågor. Det är ingen hemlighet att jorden mår dåligt. Jordens medeltemperatur stiger och vi måste agera för att stoppa uppvärmningen. En omställning till ett hållbart samhälle är en förutsättning för att vi ska lyckas.

  Enligt WWF är svenskens genomsnittliga ekologiska fotavtryck 7,3 globala hektar vilket lägger oss i topp bland världens tio länder med störst fotavtryck. Det betyder att om alla andra i världen skulle ha ett lika stort ekologiskt fotavtryck som vi svenskar skulle det behövas 4,2 jordklot istället för det enda som vi har. Med andra ord, ställer vi inte om och börjar leva mer hållbart kommer jorden inte längre att kunna göra sitt jobb som är att förse oss med ren luft, rent vatten och mat på bordet.

  I och med att Donald Trump drar sig ur Parisavtalet är det ännu viktigare att vi, alla enskilda individer, kliver fram och gör vad vi kan för att rädda vår chans att leva på jorden. “Vi har inte ärvt jorden av våra föräldrar, vi lånar den av våra barn”. Det kända uttrycket säger allt tycker jag. Vi måste öppna ögonen och se att vi har ett ansvar att tillsammans göra vad vi kan för att våra barn ska ha en chans att andas frisk luft och få näringsrik mat på bordet. Det handlar bland annat om att byta till el som produceras från förnybara källor, spara energi, sluta förbruka giftiga kemikalier, ställa om till ekologiskt jordbruk, äta mindre kött, konsumera mindre, återvinna och att resa hållbart.

  Ingen kan göra allt men alla kan göra något

  Du har redan hört det förr, alla kan inte  göra allt, men alla kan göra något. Det handlar bara om att börja någonstans. Släck lampan när du går ut ur ett rum. Byt ut en vara du köper ofta till en ekologisk, exemplevis kaffet, bananerna eller potatisen. Köp varannat klädesplagg i en secondhand-butik eller ännu bättre, köp bara kläder som du verkligen behöver.

  Och nästa gång du ska resa, byt flyget mot tåget, bilen mot kollektivtrafiken, kollektivtrafiken mot cykeln. Sist men inte minst, när du väl reser se till att gynna en destination eller boende som arbetar aktivt med hållbarhet. Här på sajten hittar du flera tips på sätt att resa hållbart.

  Läs också: Ta tåget till Köpenhamn

  Läs också: Upptäck Sigtuna

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  lösningen är inte att sluta resa

  Lösningen är inte att sluta resa, vi måste resa bättre.

  Vi kan och måste resa bättre. Vi behöver inte sluta resa – och det ...

  Everts Sjöbod i Grebbesta är årets Ekoturismaktör

  Igår var det dags för resebranschens egen Oscarsgala, Grand Travel Awards. Vinnare av Årets ...

  Trendspaning – hur reser vi 2030?

  Individuella resor, snabba resor, aktiviter, vandringar, tågnostalgi och hemester. I samband med Schyst resandes ...