Kajak Linda Staaf Woods and Water

  Intervju med Linda Staaf bakom Woods and Water

  Linda Staaf är en driven friluftsälskare som brinner för lokal samverkan, uteliv och hållbarhet. Genom det egna företaget Woods and Water erbjuder hon naturnära äventyrsupplevelser kring Omberg i Östergötland. Men smultronställena behåller hon för sig själv!

  Linda Staaf Woods and Water
  Linda Staaf driver Woods and Water, ett aktivitetsföretag med fokus på naturnära och hållbara upplevelser i Östergötland.
  Berätta, vem är du och vad gör du?

  – Mitt namn är Linda Staaf. Jag är en rätt driven fyrtioårig friluftsälskare som bor i Östergötland med min familj. Sedan 2009 driver jag aktivitetsföretag på Omberg, med huvudsakligt fokus på guidade turer till fots, kajak och MTB. Jag föreläser och utbildar också inom hållbar turism och företagande. Jag har jobbat med turism i över tjugo år, tidigare inom hotell, konferens och resebyrå.

  Du ligger bakom företaget Woods and Water, varför startade du företaget och vad erbjuder ni?

  – Företaget startades för att uppmuntra och introducera till friluftsliv på olika nivåer, för att främja ett hållbart friluftsliv och öka förståelsen och intresset för naturen. Målgruppen för detta var från början internationella besökare, därav vårt företagsnamn på engelska. Men det där kom att ändra sig 2018…

  Idag jobbar vi till nittio procent med den svenska och norska marknaden. Under hela året har vi aktiviteter främst kring Omberg och Vättern, men vi kan även göra gästspel på andra platser i Sverige.

  Det är kajakpaddling från några timmars prova-på till en helg i skärgården. Mountainbike från prova-på till enduro och så vandringar med fokus på historia eller en slags friluftsintroduktion.

  Några tider har vi alltid bokningsbara på vår webb, men ofta får vi gruppbokningar vid sidan av för kompisgäng, företag eller släktträffar med mera.

  Sen föreläser jag också om outdoorföretagande både på uppdrag och i egen regi. Jag håller även i workshops och utbildar inom hållbar turism.

  Hur paketerar ni era upplevelser, vad har ni för kriterier?

  – Jag samarbetar med lokala boendeanläggningar, restauranger, museer och andra aktivitetsföretag. De första åren försökte jag jobba med alla, men efter att min förståelse för hållbar turismutveckling ökat så har jag också begränsat mina samarbeten.

  I dag jobbar jag nära en liten grupp företagare som alla har ett driv och en önskan om att göra vår destination mer hållbar – vi värnar mer om naturen och människorna som lever här, än att vi ska sälja massor och maximera…

  De hotell och restauranger vi jobbar med är alla familjeägda, mindre anläggningar med lokal arbetskraft där maten som serveras kommer från gårdarna runt omkring, eller rent av odlas på anläggningen eller granngården. Det är enkla boenden med hög kvalitet, ingen materiell lyx – men ändå känns de så lyxiga och unika – som till exempel Ombergs Turisthotell eller UrNatur.

  Friluftsliv Linda Staaf Woods and Water
  Woods and Water erbjuder kurser i bland annat mountainbike i Ombergs skogar. Alltid med hållbarhet i fokus.
  Du har ett starkt engagemang för hållbart resande. Var kommer det ifrån och när började det?

  – Vet inte riktigt hur det började, men jag minns när jag för över tjugo år sen pluggade turism på högskolan, och satt på mitt studentrum och läste om ekoturism som var den term man mest använde då. Jag ville jobba med ekoturism/hållbar turism och slukade information om goda exempel från utlandet, läste om djur, natur och om ursprungsbefolkningar. Då var ju inte Internet så stort, så jag hade en massa böcker och tidningar i ämnet. Minns att jag ringde till Äventyrsresor och pratade med dem om hur de jobbade, haha…

  När jag själv blev företagare 2009 så trodde jag nog att jag med min bakgrund och ändå rätt miljövänliga profil hade koll på läget, att jag arbetade på ett hållbart och schysst sätt. Jag reflekterade inte ens så mycket över det då, bara tog för givet att jag gjorde rätt. Sen insåg jag att jag hade mer att lära.

  De senaste åren har jag förstått vilken utmaning vi står inför med klimathotet, och det har fått mig att ändra mitt liv och mitt företag. Jag har också sett vad turism kan leda till när den inte kan kontrolleras. När det blir för många besökare på en plats i förhållande till vad naturen och lokalinvånarna klarar av. Det har fått mig att dra i handbromsen och börja reflektera över vad det är jag sysslar med, och hur turism kan bedrivas mer schyst och hållbart.

  För mig som jobbar så mycket ute i naturen handlar det inte bara om turism, utan även om ett hållbart friluftsliv. Och många gånger ställs vi inför frågan vem det är vi pratar om – turisten eller friluftsutövaren. Det tycks till exempel vara okej att prata om att begränsa turister, men friluftsutövarna rör vi inte. Men många gånger är de samma person, så vi behöver hitta andra sätt att angripa det växande problemet.

  Det blev en hel del uppmärksamhet kring dig och Woods and Water i höstas då du tog ställning mot flyget. Berätta!

  – Ja, 2018 bestämde jag mig för att jag med min verksamhet inte vill bidra till ökad flygturism. För mig personligen kändes det så fel att göra hemma vad jag kunde för att minska familjens klimatpåverkan, för att nästa dag gå till jobbet och jobba för att få besökare från andra sidan jorden att flyga hit. De utsläpp det skulle leda till skulle min familj aldrig komma upp i under hela vår livstid. Så jag bestämde mig för att sluta marknadsföra mig till, och jobba med agenter på, andra kontinenter. Jag började ändra mina produkter för att passa den skandinaviska marknaden bättre, och översatte min hemsida till svenska.

  Åtta månader senare blev jag intervjuad av lokalradion på temat hemester. På frågan om jag tyckte det var viktigt att semestra lokalt och nationellt istället för att flyga iväg, kom jag att berätta om beslutet jag tagit med företaget. Om att inte jobba med overseasmarknader av klimatskäl. Sen brakade det loss. Inslaget sändes nationellt och stora dagstidningar och veckotidningar hakade på. Rubrikerna var ”Hon nekar flygande turister” och en journalist som jag inte ens pratat med skrev till och med att jag nekade enskilda besökare som flugit. Oklart varifrån han fått den infon. Det spårade ur.

  Jag fick ta emot väldigt mycket hårda ord veckorna därpå. En del sa att jag inte borde uttala mig för det kunde ge andra dåligt samvete, andra tyckte att det var diskriminerande. Jag kan jämföra det med hur man väljer att placera sina besparingar i aktier – till exempel att man inte vill främja vapentillverkning eller liknande. Du väljer ju själv vad du vill främja. Jag valde att inte lägga min tid och pengar på att marknadsföra mig till andra kontinenter av klimatskäl, utan satsa mer inom en radie av hundra mil. Det fanns väldigt lite förståelse för det, och jag själv kan inte förstå att så många tog mitt beslut så personligt och kränkande.

  Linda Staaf friluftsliv Woods and Water
  Linda Staaf har ett starkt miljö- och klimatengagemang och hoppas att hållbarhetsfrågorna får ta ännu större plats i företaget Woods and Water i framtiden.
  Vad betyder hållbarhet för dig på ett personligt plan?

  – Balans, långsiktighet och att verka för att mina barnbarn ska växa upp i en trygg värld. Det innebär att jag försöker begränsa våra utsläpp både privat och i tjänst. Jag har minskat mina flygresor från tre gånger per år till max en gång vart femte år. Dessutom vill jag begränsa exploateringen av besöksmål pga. slitage för naturen och människorna som bor och lever i området, och det är något jag kan jobba med genom mitt företag.

  Jag känner ett stort ansvar för kommande generationer, och låter mina beslut i dag styras av det. Har funderat mycket på just det faktiskt – att jag känner så starkt för de som kommer efter oss. Jag ser inte så egoistiskt på min tillvaro här, men jag märker i samtal med andra att de inte alls köper mitt sätt att se på det. Många i dag tycker att de har förtjänat resor, lite lyx och flärd, att unna sig och att leva livet här och nu. Det vill jag också göra, men inte på bekostnad av andra. Det fina med min livsstilsförändring är att jag kan jobba mindre, har fått mer fritid och bättre balans i livet.

  Var kommer ditt driv ifrån?

  – Hjärtat. Klyschigt men sant. Jag drivs mer av vad jag anser vara rätt än av det som skulle ge mest pengar på kontot. Så har det alltid varit. Med just det där ansvaret jag känner för kommande generationer. Att det är upp till oss äldre att ge de yngre goda förutsättningar.

  Hur ser du på framtiden, din verksamhet och samhället i stort?

  – Helt ärligt… inte så ljust. Samhället har inte tagit det ansvar det hade behövt göra. Människor generellt fortsätter som vanligt och tycker att det är någon annans ansvar att ändra sig först. Det behöver liksom bli en trend eller en norm att sträva efter mest hållbara lösning. Vi behöver verkligen ändra vår livsstil rejält. Det går för långsamt.

  Då det gäller mitt företag hoppas jag att hållbarhetsfrågorna får ta ännu större plats, och att jag kan inspirera andra till att implementera hållbarhetstänket i sina företag. I företaget jobbar jag vidare med att hitta mer hållbara lösningar för transporter till och från vår destination. Det är den största nöten att knäcka för mig. I övrigt har jag inga ambitioner på att växa särskilt mycket.

  Vilka är dina smultronställen i Sverige?

  – Haha – en av mina hjärtefrågor. Håll dina smultronställen för dig själv, annars kommer någon annan och äter upp dem, säger Linda med ett leende.

  För mer information om Linda Staaf och Woods and Water, klicka här

  Läs också Lindas 20 tips på saker att göra i Östergötland

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Responsible Travel säger nej till konstgjord snö

  Behovet av att tillverka konstjord snö ökar i takt med varmare klimat och efterfrågan ...

  Lostcyclist cykeläventyr

  Lostcyclist – På cykel genom världen

  Upptäcka världen från cykelsadeln är inte för alla men för Lars Bengtsson passar det ...

  Upptäck Sveriges vackra natur med Nationalparksresor

  Från norr till söder, från öst till väst, vårt avlånga land kan stoltsera med ...