Island lockar miljontals besökare varje år som vill uppleva den mytiska ön med dess vulkaner, vattenfall, glaciärer och varma källor. Den ökade turismen för med sig en mängd möjligheter men också utmaningar. För besöksnäringen är hållbar turismutveckling vägen framåt.

Island lockar med storslagen natur och friluftsäventyr bland vulkaner, glaciärer och varma källor. En spännande matscen och ett pulserande stadsliv i Reykjavik. Sedan 2010 har antalet besökare ökat från en halv miljon till över två miljoner besökare per år under 2017. Turismen är i dag den största näringen och anställer 25 000 människor av landets 337 000 invånare. Efter krisen 2010, till följd av askmolnet och andra faktorer, är turismen ett välkommet tillskott till landet, men en ökad turism innebär också stora utmaningar.

Islands första dam, Eliza Jean Reid, har nyligen utsetts till FN-ambassadör för hållbar turism och de Globala Målen. Tillsammans med Inga Hlín Pálsdottír från Promote Iceland var hon i Stockholm i veckan, där hon i samband med en workshop för den svenska turismbranschen lyfte fram vikten av hållbar turism inom den isländska besöksnäringen. Island har under de senare åren sett en ökad turism till landet och i dag är turismsektorn den viktigaste näringen för landet. Det innebär många möjligheter men också stora utmaningar. Frågor som de brottas med handlar mycket om infrastrukturen, hur man bevarar naturen och hur man undviker överturism.

Icelandic Pledge
För att se till att värna öns natur och kulturella arv har Island lanserat flera initiativ för att lära och uppmuntra sina besökare att besöka Island med respekt. Ett exempel är ”The Icelandic Pledge”. En deklaration med åtta punkter som resenärerna förbinder sig att respektera när de besöker ön. I dagsläget har runt 30 000 av de dryga två miljonerna skrivit under löftet. För att motverka överturism jobbar landet också aktivt med att marknadsföra Island som en året-runt-destination och få besökare att ta sig till platser som är mindre kända än de vanligaste attraktionerna som Blå Lagunen, Pingevillir Nationalpark och Gullfoss vattenfall.
Läs också: Palau Pledge – första hållbarhetsstämpeln i passet

På en yta något mindre än Lappland är Island ett land med skarpa kontraster. Med ett överflöd av berg, vulkaner, glaciärer, älvar, sjöar och grottor sägs det vara ett paradis för friluftsälskaren. Det är också en väldigt kreativ ö där skrivandet och musiken är en integrerad del av livet, och på senare tid huserar flera prisbelönta kockar på Island och erbjuder menyer baserade på lokala råvaror.
Ett första steg mot en mer hållbar turism
Även om Island som destination betonar vikten av hållbarhet, betyder inte det att landet är hundraprocentigt hållbart – inget eller ingen är hållbar till hundraprocent oavsett-, eller att alla aktörer som verkar inom turismen är det. Syvende och sist handlar det om vad varje enskild aktör tror på och väljer att erbjuda, och vad varje enskild besökare väljer att göra, men att ett land går ut och börjar en workshop med att prata om utmaningarna som turismen bär med sig är ett stort steg på vägen mot en mer hållbar turism generellt. Vi välkomnar initiativet och ser fram emot att följa utvecklingen.
Läs mer om Island och vad ön har att erbjuda här
Bilder: @ Inspired by Iceland
Show Comments (0)