Semester på skärgårdsön Lidö – Zero Island

En svensk försommardag tar jag båten från Räfsnäs till Lidö, en relativt okänd skärgårdspärla utanför Norrtälje och checkar in i Nolla Cabin, ett koldioxidsnålt boende med två bäddar och ett stort panoramafönster med utsikt över grönska och hav.

Klimatsmart semester Zero Island Lidö
Tillsammans med det finska företaget Neste har Olle och Hugo på Lidö värdshus deltagit i ett projekt om att göra Lidö fossilfritt på ett år.

Klimatsmart semester Lidö. Jag anländer till ön dagen efter midsommarhelgen. Det är ljummet i luften och det råder ett behagligt lugn. Från bryggan leder en krattad stengång upp till värdshuset. Där sitter några få sällskap och dricker kaffe i eftermiddagssolen. Annars är det sånär som på folktomt.

– Det kanske är svårt att föreställa sig, men i helgen var det full rusch här, säger Olle som hälsar mig välkommen när jag kommer fram. Tillsammans med kollegan Hugo driver han verksamheten på ön med värdshuset, gästhamn, krog, boende och aktiviteter.

”Midsommar är en av våra mest besökta helger. Då ställer vi upp en midsommarstång, ordnar lekar och har full aktivitet i köket. Det är en härlig familjär stämning”, säger han.

En doldis i skärgården

Lidö är en lite av en doldis i Roslagens skärgård, jämfört med sin mer kända granne Fejan. Hit kom Olle och Hugo för nio år sedan. De drev redan krogar tillsammans på andra håll i Stockholmstrakterna och när de fick frågan om att ta över verksamheten på Lidö kunde de inte säga nej, även om det innebar hårt arbete. I dag är Lidö deras andra hem.

– Det var väldigt nedgånget när vi tog över, och vi har ägnat de senaste nio åren med att rensa, röja och rusta upp. Vi har fått ovärderlig hjälp av våra vänner och familj och varje år kommer en kärntrupp ut och hjälper till att öppna upp stället. Det är mycket hjärta här!

Skärgårdsnatur Lidö
Lidö ligger i Roslagens skärgård och naturen är vacker med lövskog, ängar och ett rikt fågelliv.
Ett projekt som inte gick att tacka nej till

För drygt ett år sedan fick de åter en fråga de inte kunde tacka nej till. En PR-byrå hörde av sig på uppdrag av en kund som letade efter en lämplig plats för ett nollutsläpp-projekt – Zero Island – och de var intresserade av Lidö. Duon gick med på ett möte, tyckte det lät lite flummigt men tackade ändå ja, och det senaste året har Olle och Hugo tillsammans med det finska företaget Neste deltagit i projektet Zero Island med syftet att göra Lidö till en fossilfri ö på ett år. En solcellspark har anlagts, värmepumpar och en dygnskompost installerats och alla lampor bytts ut till LED-lampor vilket har resulterat i en åttioprocentig koldioxidbesparing.

Olle och Hugo erkänner att även om de inte har hängt med i alla mätningar som Neste har utfört, eller ibland funderat över vad de egentligen gett sig in på, har de aldrig tvekat att de gjorde rätt som hoppade på. De har båda barn och menar att de handlar om deras, allas barns framtid – ”får man en fråga om att bidra till att göra världen bättre tackar man inte nej”. Miljötänket har funnits med länge men ett arbete i den här omfattningen hade de aldrig kunnat göra själva utan musklerna från ett stort företag.

Klimatsmart semester Lidö Svensk försommarkväll
Lidö är en familjevänlig ö med gästhamn och en naturhamn på den norra delen av ön.

För Nestes dels tog projektet slut i början av juni, men för Olle och Hugo har det stora arbetet precis börjat. Nu väntar den stora utmaningen med att förvalta nollutsläpp-projektet och driva det vidare.

Solcellspark Lidö Zero Island
Solcellsparken är placerad till höger om värdshuset och väl synligt för alla gästerna. Nästan om ett konstverk som vittnar om Lidös miljöengagemang.

– Även om projektets fokus var minskade koldioxidutsläpp, jagar vi inte koldioxid utan vi tänker på helheten. Vi vill ha en hållbar produkt som går hela vägen. Med boendet, aktiviteterna och maten. Vi vill till exempel fortfarande att man ska kunna äta kött hos oss men det ska vara schysst kött från en gård i närheten. Mindre kött på tallriken och mer grönt, säger Hugo.

Klimatsmartare boende i Nolla Cabin

Det tydligaste tecknet från projektet är solcellsparken och Nolla Cabin, en liten trekantig stuga med två sängar och ett stort fönster med utsikt över Lidö- kvarnen och havet. Stugan som byggdes i Finland och tidigare stod på en ö i den finländska skärgården, transporterades hit och har ställts upp utan förankring i marken. Den kan med andra ord flyttas när som och var som, utan att lämna något spår efter sig. Dessutom drivs stugan av solceller. Inredningen är minimalistisk och går i naturnära toner.

Nolla kabinen Lidö Zero Island
Nolla-kabinen är designad och byggd för att göra en sådan minimal inverkan på naturen och miljön som möjligt. Tillverkad i trä, driven av solcellerna och ej förankrad i marken är det ett perfekt boende för den klimatsmarta resenären.

Den här klimatsmarta stugan är mitt hem för natten. Jag är den första som bor i den och allt är inte helt klart, det saknas till exempel gardiner att dra för det stora panoramafönstret men jag får nycklarna och ställer in mina saker. Det är några timmar kvar tills kvällen och i väntan på middagen ger jag mig ut för att utforska ön. Lidö är ett naturreservat och naturen är vacker med fina strandängar, mycket lövskog och ett rikt fågelliv. Det bor inga bofasta på ön annat än bonden och hans sambo, vars jordbruk håller igång det gamla jordbrukslandskapet. En del av promenadstigen går genom kohagen där djuren söker skugga under de stora ekarna. Jag går förbi några stugor där en skylt informerar om att ön varit sommarhem för utslitna mödrar på slutet av 40-talet. Dessutom drevs en minkfarm här under många år som lades ner efter krigsslutet 1945.

Tyvärr drabbades Lidö hårt av stormen Alfrida och stora delar av ön är täckt av nedfallna träd så det går inte att gå runt ön, men jag kommer en bit norröver och går genom hagar och ängar fram till ett skogsområde, innan jag vänder tillbaka.

Stormen Alfridas spår på Lidö
Lidö drabbades hårt av stormen Alfrida som drog in över Roslagen i vintras och det ligger träd huller om buller på ön, och gör vissa stigar otillgängliga.

 

Zero Menu

Tillbaka vid värdshuset slår jag mig ner vid ett bord och beställer en Zero Menu, en trerätters meny designad med syftet att avge minimalt med fossila utsläpp, och en del av projektet Zero Island. Framtagen av Jonas Svenson, kocken bakom Miss Voon i Stockholm, bygger menyn på lokala råvaror i säsong och som inte kräver långa transporter. Målet är såklart att det ska smaka gott också och det gör det!

Förrätten består av en kall ramslöksoppa med färskpotatis och syrad gurka. Huvudrätten är en spetskål med hjälmaregös serverad med rostade jordärtskockor och en fänkäls- och dillsallad. Genom att fylla kålen med fisk ”sparar” man en fisk per person. Ett sätt att bidra till mindre förbrukning av havets resurser. Avslutningsvis njuter jag av efterrätten, rabarberkaka med punschgrädde från Roslagen.

Lidö värdshus med utsikt över Lidö kvarn
Lidö värdshus är navet i verksamheten på Lidö och en mötesplats där alla är välkomna, för en fika, lunch eller middag.

När kvällen kommer kryper jag ner i sängen. Täcket är fluffigt och skönt men det känns lite pirrigt att sova med direkt insyn. Det är fortfarande ljust som det är på svenska sommarkvällar så jag ligger en stund och tittar på naturen framför mig innan jag somnar. Vid tre-snåret vaknar jag till av att jag hör ljud utanför. Stampande och klapprande. Jag väntar mig få se någon dyka upp vid fönstret men ingen syns och jag vågar inte öppna dörren och kika ut. Så jag lägger mig ner och somnar om.

Morgondopp och frukost med tända ljus

När dagen gryr går jag ner till bryggan och tar ett morgondopp. Inne i värdshuset väntar frukosten. På borden står tända ljus och ur högtalarna strömmar jazz på låg volym. Jag möter Olle och Hugo igen som frågar hur natten har varit. Eftersom jag är en av de första gästerna som bor här, är de nyfikna på vad jag tyckte. Jag är ärlig och säger att det var lite småläskigt att sova med öppen insyn och att jag vaknade mitt i natten av ljud – som jag får veta troligtvis var rådjur. Men jag summerar med att det kändes om att sova inne fast ute, och att det var en häftig upplevelse som jag varmt rekommenderar alla att testa någon gång.

Min vistelse är över och det är dags att ta båten tillbaka till fastlandet. Innan jag säger hej då frågar jag Olle och Hugo var de ser Lidö om några år:

– Drömmen är att bygga fler nolla-kabiner. Vi vill skapa en liten frizon på ön med stugorna, servicehus, toaletter och duschar där du checkar in och bor med noll påverkan på miljön. Eftersom Lidö är ett naturreservat och hårt kontrollerat får vi se om vi får till det. Men vi fortsätter bedriva och utveckla verksamheten och inspirera människor att ta bättre hand om miljön, säger Olle.

“Vi vill att Lidö ska vara en plats att trivas på”. Något som jag lätt konstaterar att de redan har åstadkommit.

Text och bild: Hanna Anfelter

Läs mer om Lidö och Nolla kabin

Mer inspiration på semester i Sverige hittar du här


Editors note: I samarbete med Neste och Lidö värdshus som stod för en övernattning inklusive middag och frukost. 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Upptäck Sveriges vackra natur med Nationalparksresor

Från norr till söder, från öst till väst, vårt avlånga land kan stoltsera med ...

Hotelltips i Malmö – Ohboy hotell i Västra Hamnen

I Västra Hamnen, ett stenkast från Malmö Central och centrum, ligger Ohboy hotell. Ett ...