Kvalitetsviner och förstklassiga ägg på Spier, en av Sydafrikas äldsta vingårdar

Strax utanför Stellenbosch, ”ekarnas stad”, en halvtimmes bilväg från Kapstaden, ligger Spier. En av Sydafrikas äldsta vingårdar med anor från 1692. Deras viner har vunnit priser världen över och gården strävar efter att göra ett sådant litet avtryck på naturen som möjligt. Restaurangerna erbjuder endast lokal mat och de har till och med en egen äggplockerska som plockar ägg till gården tre gånger om dagen.

Spiers erbjuder ett helhetskoncept. Här finns en vingård, en butik med vinprovningar , farm-to-fork-restauranger, promenadstråk, konstutställningar och hotellverksamhet. 2011 fick gården, som än i dag är familjedrivet, Condé Nast Traveler Worlds Saver Award som den bästa internationella destinationen “Doing it All”.

Gårdens viner har vunnit flera utmärkelser och vinkällaren är Fairtrade -certifierad. En av Spiers vinmakare heter Johaan, en lång man med ett varmt skratt:

– När vi gör vin är det en vetenskap, när vi blandar vinet är det en konst och när vi dricker är det poesi, säger han en kväll när vi sitter på Eight, en gård-till-gaffel restaurang som ligger på området. Konceptet är att allt som ställs fram på bordet odlas lokalt på gårdens marker. Vi njuter av färska sallader, pajer och charkuterier. Allt nersköljt med Spiers egna viner.

Spiers innehar en av Sydafrikas största privata konstsamlingar och konsten löper som en röd tråd genom hela verksamheten. På restaurangens väggar, i vinbutiken och hotellobbyn hänger olika konstverk. Några små fyrkantiga kanvastavlor med olika motiv fångar mitt intresse.

De kvadratiska tavlorna är en del av Creative Blocks, ett konstprojekt med en tvådelad vision: dels att hjälpa sydafrikanska konstnärer att få en regelbunden inkomst och en global exponering, dels att till ett överkomligt pris ge konstsamlare tillgång till verk av etablerade såväl som nydanande konstnärer. Konstverken granskas och de bästa köps för att säljas vidare till företag och allmänheten. Tanken är att de som samlar på konsten ska köpa flera kvadrater och sätta ihop dem till ett större konstverk utifrån idén om att ”helheten är större än den enskilda delen”.

Boendet på Spier är inspirerat av Medelhavsarkitektur. De 153 rummen är fördelade på sex villor, där varje hus har en gemensam trädgård och pool. På området finns fina promenadstråk, en vinbutik och olika restaurangalternativ. Ett fyrstjärnigt boende med en femstjärnig service.

 

Spier 1692
Dubbelrum från cirka 900 kronor natten.
310 Baden Powell Road, Stellenbosch, Western Cape
spier.co.za

Text och bild: Hanna Anfelter

Tags:

  • Show Comments (3)

You May Also Like

Rio do Prado ekovänliga hotell i Protugal

Tre ekovänliga hotell i centrala Portugal

Tre ekovänliga hotell i centrala Portugal. I det lite folkskygga portugisiska landskap som tar ...

Köpenhamn: Tre restaurangtips från lyx till budget

Köpenhamns restaurangscen är vida känd, främst tack vare Noma. Men det finns såklart fler ...