Sophie Gripenberg och Patrik Saxe brinner båda för hållbarhetsfrågor och har alltid älskat att resa. Han mest till storstäder och surfparadis, hon främst till Asien där hon har liftat, tältat och dykt. I somras gjorde de ett bucketlist-äventyr tillsammans. De reste landvägen med transsibiriska järnvägen från Stockholm till Hongkong. Vi hörde av oss till dem för att höra hur tågresan gick och hur de ser på hållbart resande.
Transsibiriska järnvägen – tåg från Stockholm till Hongkong. En resa på mångas bucket list, inklusive Sophie Gripenberg och Patrik Saxe. I somras slog de slag i saken och tog tåget från Stockholm till Hong Kong längs Transsibiriska järnvägen. Läs om deras resa.
Berätta lite om er själva – vilka är ni och vad gör ni?
S: Jag heter Sophie Gripenberg, bor med Patrick och jobbar till vardags som hållbarhetssamordnare på Svenska Röda Korset. Jag har engagerat mig i hållbar utveckling i mer än åtta år, och har två kandidater inom ekonomi och utveckling samt en master från Stockholm Resilience Center. Vid sidan om mitt arbete driver jag eget bolag och kanaler på sociala medier för att inspirera fler i hållbar utveckling.
P: Jag heter Patrick Saxe, bor i Stockholm och driver till vardags ett exklusivt gym. Jag jobbar även som skådespelare och med film, musik och foto. Jag är uppvuxen med två miljömedvetna föräldrar, har aldrig ätit kött eller fisk och intresserar mig för att bli en mer hållbar människa.
Vad betyder hållbarhet för er, och mer specifikt hållbart resande?
P: Hållbarhet för mig innebär påverkan på miljö och samhälle och i slutändan på dig själv som individ. Det innebär att ta medvetna val gällande var och hur du reser och låta resandet vara en del av en stressfri livsstil där du tar hand dig själv. Såsom att försöka äta lokalt, växtbaserat och ta sig runt till fots samt kommunalt om det är möjligt.
S: Hållbarhet är ett komplext begrepp som kan bli svårtolkat utan kontext. Vi agerar alla mer eller mindre i en ohållbar värld. Därför tror jag att vi behöver vidga perspektivet på långsiktig samhällsnivå och inte bara på individnivå. Som individ kan jag resa mer hållbart men det innebär inte att resan i sig är hållbar. Jag tror att varje resenär behöver identifiera sina egna hållbarhetsaspekter – vilka områden de anser vara viktiga. För min del är resandet i sig en positiv del av en långsiktig hållbar samhällsutveckling eftersom det är genom resandet vi blir globala, mer ödmjuka, förstående och snälla mot våra medmänniskor.
Turistindustrin är i mångt och mycket inte alltid hållbar, det handlar om allt från val av transport till resmålet, vilka aktiviteter du gör och sevärdheter du besöker samt boende, mat och/eller eventuell guide. Allt detta kan granskas från ett ekonomiskt, socialt eller ekologiskt perspektiv. Sedan har du dig själv som individ. Även den mest hållbara resan är inte hållbar om du inte själv får ut det du vill från din resa.
I somras åkte ni tåg till Hongkong. Hur fick ni idéen till det?
P: Det stod på Sophies bucketlist och jag kunde inte annat än att hänga på och tycka att det var en spännande utmaning. Det är inte varje dag man har tid och möjlighet att ta sig landvägen ända till Hongkong.
S: Jag har länge velat åka transsibiriska järnvägen. Anledningen till att det blev just transsibiriska var att den passade bra tidsmässigt. Jag har några andra långdistansresor som jag vill göra utan flyg, men den här var genomförbar på den semestertid vi hade. Sedan ville jag verkligen inte tillbringa min sommar i Europa.
Jag hade varit i Sverige under ett års tid och tidigare varit bortskämd med kulturellt utbyte och stimulans från andra världsdelar. Jag ville ha ett äventyr efter ett år av vardag. Jag är väldigt glad över att Patrick, som jobbat så hårt och inte haft ledigt på två år, valde att göra det här på sin första semester, säger Soophie.
Läs också: Tågluff med barn genom Europa
Hur såg resplanen ut, hur lång tid tog det?
P: Hela resan tog oss tre veckor, från Stockholm till Hongkong med tåg.
S: Vi började med en färja från Stockholm till Tallinn där vi tillbringade två dagar med en vän som bor där. En otroligt mysig stad med svensk-relaterad historia och vackra byggnader. Vi njöt mest bara av att sitta i solen med en kopp kaffe. Sedan tog vi nattåg till Moskva. Den var en intressant resa eftersom vi hade läst en del negativt om gränsövergången, men det gick verkligen supersmidigt och känslan av att gå av tåget och inse att man är i Moskva är helt obeskrivlig. Ryssland är ändå ganska annorlunda från Europa.
Vi tillbringade tre dagar i Moskva med ett bra boende och lagom med tid för alla sevärdheter, det ena mer spektakulärt än det andra. Sent på natten den tredje dagen var det dags att storhandla och sätta oss på det historiska tåget, tillverkat i Kina på sextiotalet. En fyrbäddskupé blev vårt nya hem för de närmsta sex dagarna som vi tillbringade med att konversera, läsa, sova och titta ut genom fönstret.
Första dagarna bjöd inte på särskilt imponerande vyer för en svensk. Däremot var ett fyrtiogradigt Mongoliet en helt annan femma. Gränsen över till Kina var också en långdragen och intressant upplevelse. De sista timmarna på tåget, som slingrade sig genom bergen mot Peking, var spektakulära. Kinesiska landskapet tröttnade man inte på. Efter att ha bott ganska isolerat i sex dagar, ätit burkmat och inte duschat så var Pekings tätbefolkade myller lite av en chock.
Vi tillbringade tre dagar i staden, bodde lite mer lyxigt, sedan tog vi snabbtåg till Xian för terrakottaarméns skull, därefter Chengdu i två dagar, sedan snabbtåg vidare till Guilin innan vi avslutade vår resa i Hongkong. Alla dessa städer hade verkligen något magiskt att erbjuda och vi valde ut städerna efter tillgänglighet och vår ”bucketlist” på upplevelser såsom flodkryssningen på en av Kinas mest kända floder.
Planerade ni hela resan i förväg eller tog ni det som det kom?
P: Vi planerade länderna och alla orter hela vägen fram till Moskva.
S: På grund av visumsituationen krävs det en del planering. Kinesiska ambassaden vill veta var du ska resa så vi hade en idé gällande Kina eftersom vi inte hade jättegott om tid att vara spontana. Kina är stort och vi valde att resa runt där i stället för att gå av och på tåget i Ryssland eller Mongoliet.
Hur gick det till praktiskt, bokade ni allt själva eller tog ni hjälp?
P: Vi bokade allt själva, men tog hjälp av en agentur med visum då vi hade lite tidsbrist. Hotell, sevärdheter och tågresor bokar man ganska enkelt själv. I Kina kan du dock inte boka allt digitalt utan du måste göra det fysiskt på plats eller ta hjälp av ditt hotell om de har den servicen.
S: Vi bestämde att vi skulle resa två månader innan avresan. Det var tur att vi tog hjälp med visumet för det visade vara mycket pappersarbete som måste vara helt korrekt. Andra sökande som var på den kinesiska ambassaden samtidigt som oss såg inte ut inte att ha det lika lätt.
Bästa, sämsta med resan?
P: Att få göra ett sådant äventyr ihop. Det mesta går inte att beskriva med ord. Man måste nästan få uppleva det själv. Däremot är det många platser man önskar att man hade hunnit se eller se mer av. Mongoliet är superhäftigt och östkusten i Kina för att inte nämna Tibet eller andra kulturella platser. Men det får bli en annan gång. Och jo, gränsövergångarna tar en del tid, ungefär 24 timmar sammanlagt i vårt fall.
S: Det är verkligen ett minne för livet och de bästa stunderna hade vi nog på tåget när vi läste böcker och hade intressanta diskussioner om dess innehåll, eller när vi utforskade miljonstäder till fots eller åt och drack på något oväntat vegetariskt ställe. Ganska vardagliga saker som blir speciella i en sådan exotisk miljö. Ingenting var egentligen dåligt.
Ryssland och Kina är inte de lättaste länderna att ta till sig, men för den kulturintresserade är varje dag ett äventyr. Det enda är att man kanske hade velat ha lite mer tid still oplanerade dagar. Men tre veckor är ändå tillräckligt för att kunna njuta och upptäcka det mest väsentliga om man aldrig varit på platserna tidigare.
Ni är veganer båda två, var det lätt/svårt att äta veganskt under resan? Berätta lite om matupplevelserna.
S: Vi åt löjligt god mat. En del av matupplevelserna var nog bland de bästa vi får njuta av i våra liv, och flera restaurangbesök kommer vi komma ihåg i många år. Tallinn hade ett flertal vegetariska ställen med bra rawfood- upplevelser. Moskva hade både streetfood, rawfood, kaféer med vegetarisk frukost samt bra kaféer. I Kina åt vi kungligt i Peking på ett femstjärnigt ställe i världsklass. King’s Joy får man absolut inte missa när man är där. Men det finns även en hel del vegetariska billiga restauranger tack vara den buddhistiska minoriteten i landet. Oftast i anslutning till vackra tempel.
P: Vi hade hört att vi som veganer inte skulle få äta något alls på tre veckor, och var förberedda med bars och nötter för att överleva tågresan, men det visade sig vara lättare än vi hade trott. För oss underlättade det en del att vi hade en app där det står vad vegan heter och innebär på jordens alla språk. Den visade vi ibland upp när vi var osäkra på menyn och innehållet.
Tips till andra som vill göra samma resa?
P: Gör en ordentlig efterforskning innan så ni vet vad ni vill få ut av resan. Prata med lokalbefolkningen och andra som är på resande fot för att få reda på deras bästa tips. Res gärna med tåg i Kina för det är ett häftigt sätt att uppleva landet på och är otroligt smidigt. Jag ser fram emot när vi får liknande tåg i Sverige.
S: Ta hjälp gällande visum! Boka bekvämt boende efter transsibiriska tågresan – det är det verkligen värt. Förbered er gällande alla digitala medier som inte funkar i Kina. Ladda exempelvis ned kartor och så innan. Skriv ned adress på boenden etc. Tänk på att vissa sevärdheter kanske kräver biljett dagar innan ni ska dit. Var ute i god tid så ni inte hamnar mitt bland alla turister. Annars är det ganska lugnt att vara turist i Ryssland och Kina.
Saker ni skulle göra annorlunda, eller igen?
P: Jag vet inte om vi hade kunnat göra det bättre på tre veckor.
S: Jag vill gärna se mer av Ryssland och S:t Petersburg eftersom landets historia är så intressant men jag vet inte om jag har så stor lust att tåga runt i Ryssland. Däremot åka tåg i Kina som sagt. Jag skulle gärna vilja se mer av Kina men då vill vi nog kombinera det med Tibet, Nepal eller Taiwan för att lära känna nya delar av världen.
Bilder: Sophie Gripenberg och Patrik Saxe
Textredigering: Hanna Anfelter
Editors Note: Just nu pågår stora protester i Hongkong. Det finns dock ingen avrådan från UD att resa dit, men se till att läsa på och håll dig uppdaterad inför en eventuell avresa.
Show Comments (0)