Just nu pågår Musikhjälpen i Umeå och årets tema är ”Barn är inte till salu”. Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över. Att agera mot och vara uppmärksam mot barnsexhandel är en del av ett hållbart resande. Något som får mindre uppmärksamhet än flygfrågan eller all-inclusivekonceptet, men minst lika viktig. Inget barn är till salu.
Radioevenemanget Musikhjälpen verkar för att samla in pengar till Radiohjälpen och har för varje år ett specifikt tema. I år är temat ”Barn är inte till salu” och belyser barnsexhandeln. En växande kriminell miljardindustri, där mörkertalen är enorma. ”Trots att det är förbjudet att köpa, sälja eller delta i handel av människor har människohandeln blivit en av världens största organiserade brottsliga verksamheter, där barns kroppar är en efterfrågad handelsvara”, skriver Musikhjälpen på sin hemsida.
Fyra barn i minuten
På Musikhjälpens hemsida kan man också läsa att det varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över. Sexhandeln med barn har många ansikten. Det kan handla om flickor som tvingas leva instängda i bordeller under fruktansvärda förhållanden. Flickor som säljs av sina föräldrar i tron om att de ska få arbete, men som istället tvingas bli sexslavar hos rika familjer, förövare som beställer sexuella övergrepp på barn via nätet eller pojkar som utnyttjas sexuellt av turister. Sexhandel med barn existerar över hela världen men vissa länder är hårdare drabbade.
I Nepal är problematiken med barnäktenskap stor, där nepalesiska flickor gifts bort i tidig ålder för att försörja familjen. En del nepalesiska barn förs även över gränsen till Indien för att säljas som sexslavar. I spåren av naturkatastrofer och fattigdom har Filippinerna blivit epicenter för livestreamat övergreppsmaterial som produceras och sprids med hjälp av internet.
Bulgarien är ett av Europas mest utsatta länder för sexuell människohandel och romska barn är särskilt sårbara. I Ghana har den ökade turismen gjort landet till ett av Afrikas “mest populära resmål för resande förövare.”
Musikhjälpen pågår under en vecka och pengarna som samlas in under veckans gång kommer gå till projekt som arbetar för att förhindra och stoppa barnsexhandeln.
Läs mer om Musikhjälpen och bidra till kampen mot barnsexhandel
Vad kan man som turist göra för att agera mot och vara uppmärksam på barnsexhandel?
Att agera mot, och vara uppmärksam på barnsexhandel är en stor del av ett hållbart resande. Varje år reser miljontals turister till utvecklingsländer. På plats blir de illa berörda av de lokala barnens utsatta situation och vill hjälpa till. Trots de bästa intentioner, kan hjälpen snarare ha motsatt effekt. Att besöka barnhem eller skolor, besöka slumområden, ge pengar till barn som tigger, håller kvar barnen i fattigdom och extremt utsatta situationer.
Det finns bland annat en problematik med volontärarbete på barnhem i till exempel Kambodja, Nepal, Thailand eller Vietnam. De flesta barn som hamnar på barnhem är inte föräldralösa utan har hamnat där eftersom det finns turister och volontärer som är beredda att stödja verksamheten ekonomiskt och bakom kulisserna kan det i värsta fall förekomma sexuellt utnyttjande av barn.
Läs också: Volontärturismens baksidor
Child Safe Movement
Childsafe movement är en ideell organisation som verkar för att skydda barn världen över. De har tagit fram en guide ”7 tips för resenärer” med målet att skydda barn under resan. Ett av tipsen handlar just om barnsexturism. Trots att det är olagligt är sexturism som inkluderar barn en förkrossande verklighet.
Childsafe verkar främst i Kambodja, Laos, Thailand och Filippinerna och på deras hemsida kan man söka på hotell och restauranger i länderna för att försäkra sig om att man väljer och stödjer hotell, restauranger och butiker som samarbetar med Childsafe och tar ställning för utnyttjande av barn på alla sätt och vis.
Ecpat
Barnsexhandel och utnyttjande av barn sker inte bara i utvecklingsländer utan även i vad vi tänker som trygga Västvärlden och i Sverige. Ecpat är barnrättsorganisation som arbetar för en värld fri från barnsexhandel. Namnet står för End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking in Children för Sexual Purposes.
De är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar mot den globala barnsexhandeln, men i Sverige fokuserar organisationen på brott som begås i Sverige, av svenskar utomlands eller online.
Ecpat arbetar för att förebygga handeln med barn genom Ecpat Hotline som tar emot tips från allmänheten om misstänkt barnsexhandel, genom Finanskoalitionen som stoppar betalningar som går till att exploatera barn sexuellt och genom uppförandekoden som arbetar mot övergrepp i samband med resande. De är dessutom initiativtagare till ett samarbete mellan polis och internetleverantörer, där internetsidor som innehåller övergreppsmaterial på barn blockeras.
Läs också: Guiden till hållbart resande
Show Comments (0)