Oslo, en ny bekantskap och årets europeiska gröna huvudstad

Tack Oslo för den här gången. Alltid lika kul att stifta bekantskap med en ny plats, dessutom årets europeiska gröna huvudstad som har satt upp djärva klimatmål för att reducera sina koldioxidutsläpp och göra staden ren och attraktiv för lokalborna och besökare.

Oslo sett från hustaket på The Hub. Ute på fjorden skymtas konstverket "She Lies".
Den norska huvudstaden Oslo är europeisk huvudstad 2019, och vann titeln i hård konkurrens med 13 andra städer.

I veckan har jag varit i Oslo på en internationell pressresa i samband med att Oslo är årets europeiska gröna huvudstad, European Green Capital 2019. Jag älskar att vara på resande fot, upptäcka nya platser och lära känna nya människor. Vi var en grupp journalister från Belgien, Frankrike, England, Italien, Tyskland, Ryssland och Danmark. En härlig europeisk blandning!

Losaeter Urban Farming är en öppen stadsodling tillgänglig för alla, för att förstå och ta del av vår mat kommer ifrån.
Losaeter Urban Farming är en urban stadsodling och konstverk i ett, intill motorvägen i ett gammal industriområde som håller på att förändras och städas upp.
Biodling uppe på taket på Scandic Vulkan i Oslo.
Uppe på flera av Oslos hustak odlas det honung, som här på Scandic Vulkan där biodlaren Alexander du Rietz tar hand om bina.

Vi har bott på Oslos nyaste tillskott på himlen, The Hub, som själva anser sig vara hållbara, promenerat runt staden eller åkt kollektivtrafik, tittat på urbana biodlingar, bastat och badat i den iskalla Oslofjorden, och ätit en massa god mat tillagad på lokala, ekologiska ingredienser.

Ett bord erbjuder ekologisk mat att dela runt ett stort träbord.
Den ekologiskt certifierade restaurangen Ett Bord satsar på lokal, ekologisk mat att dela runt ett stort träbord.
Munch-muséet i Oslo.
Oslos nya Munch-museum beräknas stå färdigt i början av 2020.

Kort sagt en intensiv resa med en massa matnyttiga och intressanta upplevelser. Dessutom sken solen under våra dagar där och gjorde det hela ännu bättre. Jag höll mig på marken och åkte tåg och buss tur och retur. En resa på fem timmar totalt som gick smidigare än vad jag hade trott.

Längre fram kommer en cityguide till Oslos gröna guldkorn så håll utkik!

/Hanna

Editors note: Pressresa i samarbete med Visit Oslo som stod för transport, boende och mat och dryck.

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

I fokus – Norge och hållbar turism

Veckan började med fullt fokus på Norge och hållbar turism. Jag medverkade vid ett ...

Borta bra, men hemma bäst

Nyss hemkommen från en spännande resa till en helt ny plats, Tbilisi i Georgien ...

På upptäcktsfärd i Indonesien – del 2

Bilköer, en grön oas och galet god glass. Full rulle och lite tid att skriva. ...