Platser svenskar helst vill besöka

  Platser svenskar helst vill besöka – Höga Kusten bland topp tre

  När svenskarna själva får välja resmål i Sverige hamnar Höga Kusten på plats tre följt av Stockholm i topp och Göteborg på andra plats. Det visar en ny undersökning vars syfte bland annat är följa upp coronapandemins effekter på resandet i Sverige under 2020.

  Platser svenskar helst vill besöka. När svenskarna själva får välja resmål i Sverige hamnar Höga Kusten på plats tre följt av Stockholm i topp och Göteborg på andra plats. Det visar undersökningen ”Resa i Sverige 2020” som genomfördes i september efter en annorlunda sommar. Den syftar bland annat till att följa upp coronapandemins effekter på resandet i Sverige under 2020. Över 7 000 personer deltog i undersökningen och 38 olika städer/platser är med i studien.

  Sommaren 2020 var sommaren då svenskarna semestrade på hemmaplan. Det visar gästundersökningen som Research One genomfört på uppdrag av SNDMO – Swedish Network of Destination Management Organisations. Höga Kusten landar på plats tre för städer/platser svenskar helst vill besöka, efter Stockholm och Göteborg.

  Läs också: Sex tips till Höga Kusten

  Naturturismdestinationer står sig bättre

  Enligt undersökningen klarade fyra olika kategorier av besöksmål/destinationer sig bättre än andra; naturturismdestinationer, sol- och baddestinationer, främst vid kusten, mindre besöksmål på landsbygden och klassiska resmål som ligger högt upp i svenskarnas kollektiva medvetande.

  – När reselättnaderna kom i mitten på juni anade vi att Höga Kustens erbjudande med stora ytor och storslagen natur skulle locka besökare. Alla vi som jobbar inom besöksnäringen har lagt och lägger mycket fokus på att Höga Kusten ska vara ett tryggt, säkert och välkomnande resmål, säger Maria Lundkvist, Verksamhetsledare för Höga Kusten Turistservice i ett pressmeddelande.

  Trevligt bemötande viktigt

  När det kommer till faktorer som påverkar vilken plats eller stad man semestrar i hamnar ett trevligt bemötande på första plats. Något som Höga Kusten levererar. Resmålet toppar listan när det kommer till trevligast bemötande med betyg 4,3 av 5 möjliga. Gällande atmosfären hamnar Höga Kusten på en andra plats efter Öland.

  Svemester 2021

  Coronaläget gör det fortsatt osäkert för ett internationellt resande och mycket tyder på att svenskarna i huvudsak kommer att semestra i Sverige även sommaren 2021. Sju av tio personer svarar att de vill resa mer under 2021 än vad de gjorde under 2020. 80 procent av de svarande har angett att de generellt vill se mer av Sverige framöver.

  Läs också: Åtta sevärda resmål i Sverige

  Startbild: Linda Åkerberg/Höga Kusten


  Editors Note: Undersökningen Resa i Sverige mäter varumärkeskännedom och attityder som besökarnöjdhet kopplat till besök vid nätverket SNDMO medlemsdestinationer. Den genomfördes under september månad strax efter avslutad sommarsäsong.

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Årets hållbarhetsvinnare i Grand Travel Awards 2020

  Igår kväll var det dags igen för resebranschens egen Oscarsgala Grand Travel Awards. För ...

  2017 – året då det händer för hållbar turism

  Internationella världsturismorganistion UNWTO har utsett 2017 till det internationella året för hållbar turism. Turismen ...

  Vinnarna av WTM London World Responsible Tourism Award 2019

  Överturism, ökade koldioxidutsläpp, plastföroreningar, matsvinn, dåliga arbetsvillkor, skövling av värdefull natur och utrotning av ...