Allt fler upptäcker hållbart resande och vill resa hållbart men vad betyder det egentligen och hur gör man? Här är en stor guide till saker att tänka på när du vill resa mer hållbart.
Guiden till hållbart resande. Att resa är underbart. Många har resor som sitt största nöje och drömmer om, och planerar för nya resor all sin vakna tid. Nya destinationer, gamla favoriter, sol och bad, kultur, stadsliv eller naturupplevelser. Olika drömresor och av olika anledningar. Men våra resor sliter på miljön och kulturen på de resmål vi åker till och allt fler upptäcker nu hållbart resande och vill resa hållbart, men vad betyder det egentligen?
Här är guiden till saker att tänka på nästa gång du vill resa hållbart.
Resa hållbart: Eko-, grön-, hållbar turism
Oavsett namnet är innebörden densamma: resa hållbart handlar om att resa med ett så litet negativt avtryck på miljö och kultur som möjligt för att bibehålla eller förbättra levnadsvillkoren i alla samhällen världen över, samt att se till att de bevaras för framtiden. Att resa hållbart handlar om att resa på ett sätt som inte förstör de platser vi älskar och drömmer om att resa till.
Ett ambitiöst mål kan tyckas men med ett förändrat synsätt och lite ansträngning kan din resa gå från att ha en negativ inverkan på miljö och kultur, till att ha en positiv inverkan på lokala samhällen, djur och natur. Resa hållbart handlar om planering och val och att ta ett helhetsgrepp på resan. Låt oss ta det från början. Här är den ultimata guiden till hållbart resande.
Resa hållbart: Att tänka på innan resan
Val av resmål
Oavsett typ av resa – weekendresa, en långsemester eller en backpackerresa, är troligtvis det första du tänker på vart du ska åka. Vilket resmål, vilken destination, vilket land. Till en varm och solig plats, till en stad eller till naturen. Ett långväga resmål eller i närmiljö?
Ur ett hållbarhetsperspektiv är alla dessa resor möjliga men alla destinationer är inte jämlika.
Vad gör en destination eller ett resmål hållbart? GSTC Global Sustainable Tourism Council är en oberoende organisation som sätter upp standarder och riktlinjer för destinationer och turismaktörer. De verkar som riktlinjer och minimikrav som alla turismaktörer borde uppnå för att bevara och skydda världens natur- och kulturresurser, samtidigt som turismen lever upp till sin fulla potential att vara ett verktyg för positiv samhällsförändring. Det här är de krav som GSTC anser att destinationer ska leva upp till för att anses vara en hållbar destination:
1. Effektiv hållbarhetsplanering – en hållbarhetsplan, ett system för uppföljning och en policy för klimat- och krishantering.
2. Maximala och ekonomiska fördelar för lokalsamhället – dialog med lokalbefolkningen, sprida kunskap om vikten av turismen för lokala aktörer och den lokala ekonomin, stötta lokala företagare och fair trade.
3. Framhäva kulturarvet – skydda sevärdheter och kulturarv, erbjuda kunskap och insikt i platsers historia och det som gör den unik, och kommunicera med besökarna om respektfullt beteende på plats.
4. Reducera miljöpåverkan – skydda känsliga naturområden, sparåtgärder för el, vatten, avfallshantering och ljus och ljudstörningar.
De här kriterierna är inte alltid så lätta för resmålen och destinationerna att leva upp till, särskilt inte de som från början har investerat i en ohållbar turism. Även om listan på certifierade destinationer fortfarande är blygsam, växer den i takt med att hållbar turism blir allt populärare och fler förstår vikten av att resa hållbart. Och ju mer populärt det blir, desto fler destinationer kommer förhoppningsvis följa efter och påbörja ett hållbarhetsarbete.
Tänk också på att undvika populära resmål under högsäsong, Inte nog med att du slipper trängas med en massa andra turister, du hjälper till att förlänga säsongen för många små turismaktörer beroende av sysselsättning. Res mer i lågsäsong och välj mindre kända destinationer och resmål.
En lista att kolla in är “Världens 100 mest hållbara destinationer” som tas fram av organisationen Green Destinations. Läs mer här: Hållbara destinationer
Resa hållbart: Transport
Hur du tar dig till resmålet
Olika transportmedel har olika miljöpåverkan, men det är distansen, bränslet, och beläggningskapaciteten (antalet passagerare per transportmedel) som spelar roll.
Bränslesnåla bussar och tåg är det bästa alternativet. Båda är bra val för såväl korta som långa distanser, med bonusen att du kan blicka ut över landskapet längs med resan. Dessutom sparar du tid då du slipper transport till och från flygplatsen och att gå igenom incheckning och säkerhetskontroller.
Om du inte kan åka buss eller tåg är mindre bilar det näst bästa alternativet. Se dock upp med att åka ensam i en bil för det har lika stor klimatpåverkan per kilometer som att flyga. Flyger du, tänk på att välja flygbolag som tar ansvar för miljö och sociala villkor.
När du bestämmer dig för din nästa resa och hur du ska ta dig dit, kolla upp alla resealternativ. Om möjligt, välj i första hand det långsammare alternativet. Är flyget är ditt enda alternativ, välj det flyg som flyger så direkt som möjligt och klimatkompensera gärna på ett eller annat sätt.
Läs mer här: Klimatkompensering: varför klimatkompensera och vad ska man tänka på?
Tänk också på att göra allt annat på resan så hållbart som möjligt. Till exempel val av hotell, din packning, hur du tar dig fram på resmålet samt var och vad du äter.
Dessutom, utforska mer i din närhet. En staycation eller hemester kan vara minst sagt lika tillfredställande som en långväga resa och bra för den lokala ekonomin också!
Packning
Vikten på bagaget kan ha en inverkan på effektiviteten på det valda transportmedlet, – det är inte för inte som du får betala extra för väskor som väger för mycket! Men att packa lätt är inte det enda att tänka på när du ska resa hållbart.
Det handlar också om att packa smart. Välj flerfunktionskläder som går att kombinera eller återanvända flera gånger i miljövänliga, snabbtorkande material. Ta med återanvändbara prylar som vattenflaska, kaffemugg, bestick och tygpåse, hygienartiklar i reseförpackning eller ännu bättre – tandkrämstabletter och schampootvål och tvål i ett.
Läs också: Zero waste travel – bästa tipsen
Mindre och smartare packning kommer att göra dina resdagar lättare då du slipper fundera så mycket på vad du ska sätta på sig, samt att desto lättare packning desto lättare väska, och mindre att bära på!
Resa hållbart: På plats
Boende och aktiviteter
Vare sig du vill bo på ett lyxigt hotell och åka zipline genom djungeln eller checka in på ett vandrarhem och ta en guidad stadstur, ska du alltid hålla utkik efter det mest hållbara alternativet.
Välj i första hand det småskaliga, lokalägda hotellet för att vara säker på att pengarna gynnar lokalbefolkningen. Bryr sig det lokalägda hotellet dessutom om miljön, lokal samverkan och schyssta arbetsvillkor, kan det knappast bli bättre!
GSTC har precis som för destinationer satt upp standarder för hotell och researrangörer som de förväntas uppnå för en hållbar turism. De inkluderar också effektiv hållbarhetsplanering, maximala sociala och ekonomiska fördelar för lokalsamhället, ett framhävande av kulturarvet och reducering av miljöpåverkan.
GSTC certifierar inte själva utan ackrediterar trovärdiga certifieringsorgan, och genom att hålla koll på dem kan du enkelt göra mer hållbara val och resa hållbart.
Läs mer här: Certifieringar och märkningar att ha koll på när du vill resa hållbart
Även om de destinationer, hotell och researrangörer som tar ansvar och arbetar efter hållbara principer hjälper resenärerna att resa hållbart, stannar inte vårt ansvar där. Vårt ansvar som resenärer sträcker sig långt längre än så. Resa hållbart handlar också om vad vi gör och hur vi beter oss på plats.
Spara på el och vatten
Vattenåtgången är en stor utmaning, särskilt för hotellen eftersom mycket vatten går åt till såväl tvätt som trädgårdsarbete och gästernas användning. I många länder råder det stor vattenbrist och i de länderna kan hotellens stora vattenåtgång ha förödande konsekvenser för lokalbefolkningen, och hindra dem från tillgång till rent vatten. Även elkonsumtionen har stor betydelse.
Läs också: Social Impakt arbetar för tillgång till rent vatten i Indonesien
Tänk på att stänga av luftkonditioneringen när den inte behövs. Dra ur elektriska apparater ur kontakten. Var sparsam med vattnet i duschen. Stäng av kranen när du tvålar in dig eller borstar tänder. Återanvänd handduken i hotellrummet och meddela även att lakan inte behöver bytas varje dag. Undvik att välja ett land med vattenbrist för golfsemestern, och att köpa vatten på flaska. Res istället med en återanvändningsbar vattenflaska som du fyller på med kranvatten längs med resan.
Ta dig runt
Samma princip som vid val av transport till destinationen, gäller på plats på destinationen. Välj om möjligt alltid det med lägst klimatavtryck. I första hand promenera, cykla eller åk kollektivt. Hyr du bil, hör dig för om klimatsmartaste modellen, eller leta fram en bilpool eller andra former av samåkningstjänster.
Handla lokalt, ekologiskt och fair trade
Lokalbefolkningen ska tjäna på sin turism. I många fattigare länder försvinner stora delar av vinsten från turismen ut ur landet. Se därför till att dina pengar gynnar den lokala ekonomin.
Köp lokalproducerad mat och dryck, samt frukt och grönsaker anpassade efter odlingssäsong. I första hand välj alltid ett ekologiskt, fair trade-märkt alternativ för en hälsosammare jord och schyssta arbetsvillkor.
Välj den lokalägda restaurangen och det lokalägda hotellet, dykcentret och guiden som tar ansvar och sköter sin verksamhet på ett respektfullt sätt. Pruta inte för mycket. Tänk på att försäljaren behöver pengarna för att kunna försörja sig själv och sin familj.
Lämna gärna dricks till t.ex. den som städar på ditt hotell.
Köp lokalt tillverkade souvenirer, kläder, smycken och keramik men OBS – köp inte föremål som är tillverkade av djurdelar, till exempel av koraller, elfenben och sköldpaddsskal då det bidrar till den illegala djurhandeln med utrotningshotade djur.
Visa respekt för boende och anställda på resmålet.
Ta hänsyn till lokal kultur och värderingar och hur ditt beteende påverkar lokalbefolkningen. Tänk på att det är till någon annans vardag du reser. Uppträd alltid som du skulle önska att turister uppträdde i din hemmamiljö.
Läs på om landet och kulturen som du ska åka till. Tänk på lokala klädkoder.
Dricker du alkohol, tänk på hur din konsumtion påverkar andra. Alkohol och droger är exempelvis ett vanligt förekommande inslag i turistindustrin och kan påverka lokalsamhället negativt. Tacka nej till illegala droger, du bidrar till drogproblemen om du gynnar den lokala droghandeln. *
Var uppmärksam och agera mot sexturism. Handel med människors kroppar är utbredd i många fattiga länder och omsätter årligen mångmiljardbelopp. Barnsexturism – d.v.s. att köpa sex av barn under 18 år – är ett allvarligt brott och leder till hårda straff. Ser du misstänkt barnsexturism – agera. Gå till den lokala polisen eller anmäl via ECPAT hotline: ecpathotline.se *
Säg till hotellets ledning eller din researrangör om turister tar med sig barn, som ni inte har skäl att tro är incheckade, upp på rummet. Besök inte en bar eller ett område där du vet att prostitution förekommer. *
Var varsam med besök på barnhem eller skolor, slumområden, eller med att ge pengar till barn som tigger. Läs mer här: Barn är inte till salu
Leave No Trace – Se men inte röra
Det finns en outtalad regel inom vandrings- och friluftscommunitys att inte lämna några spår efter sig annat än sina fotsteg. Det betyder i praktiken att de som är ute i naturen och njuter av den också har ett ansvar att skydda och bevara naturen. Detta genom att göra så lite inverkan på den och framförallt att inte skräpa ner eller förstöra naturen på något sätt.
“Lämna inga spår”-principen handlar om att planera i förväg. Planera genom att läsa på om regler i området, inte gå utanför markerade leder, att respektera det vilda djurlivet och inte på något sätt störa djuren. Det handlar också om att inte bryta inte av några pinnar eller grenar från träd och buskar, eller flytta eller arrangera om stenar, inte plocka med dig stenar eller snäckor eller annat som tillhör naturen – what you find stays behind. Dessutom handlar det om att inte skräpa ner utan ta med hem det du tog dit, och att vara uppmärksam och respektfull mot andra besökare.
Samma etik gäller för hållbart och ansvarsfullt resande, vare sig resan sker i naturen eller i städer. Resenärer har ett ansvar att resa hållbart och visa respekt för resmålen de besöker.
Skräpa inte ner
Att leva efter de här principerna kan tyckas enkelt men när du ställs inför unika möjligheter, eller ”en gång i livet upplevelser” kan det vara svårt. Att respektera resmålet och inte lämna några spår betyder att inte skräpa ner. Det betyder också att inte ta med sig någonting. Som exempelvis snäckor eller sand från den där vackra, kritvita stranden du tyckte så mycket om. Eller att plocka och kasta stenar i vattnet, eller stapla stenar i torn som är så populärt. Det betyder också att låta bli att röra eller för den delen klättra upp på gamla historiska byggnaderna eller monument.
En annan viktig del av “se men inte röra”-principen handlar om interaktionen med vilda djur. Att till exempel inte rida på elefanter, simma med delfiner, eller röra vid eller plocka med sig koraller. En bra tumregel är att tänka att djur i bur är aldrig kul. Läs mer om djurturism här.
”Se men inte röra” kan tyckas som en petitess, och du tänker det gör väl inget om bara jag? Men det gör det för om alla plockade med sig en snäcka eller några sandkorn skulle det till slut inte finns någon strand kvar. Eller om alla skulle röra ett gammalt historiskt monument, skulle det till slut vittra sönder och försvinna. Plocka stenar och stapla på varandra stör djurlivet och förändrar landskapet. Stenarna är hem och skydd till små djur, kryp och insekter och livsviktiga för deras överlevnad. Så “se men inte röra” är en oerhört viktig del av att resa hållbart.
Njut istället av nuet, koncentrera dig och ta in alla syner, ljud och dofter från platsen du befinner dig på och bevara det vackra i minnet. Eller på bild!
Tänk dock på att alltid fråga innan du fotar någon – inte minst barn eller människor i utsatta situationer.
Resa hållbart innebär att förändra sättet vi reser på och göra andra val än de vi är vana vid. Som med all förändring tar det längre tid för vissa och går snabbare för andra. Det viktiga är att vi alla börjar där vi står och gör de förändringar vi kan. Att välja att resa hållbart handlar om makt att påverka. Genom att stödja destinationer, hotell och andra turismaktörer –små som stora – som prioriterar hållbarhet framför snabba vinster, är du med och driver på en positiv utveckling. Dessutom bidrar du till en ökad förfrågan på hållbar turism. En turism med positiva effekter på miljö, människa, djur, natur och kultur på de platser vi väljer att resa till, nära som långt bort.
Resa hållbart: Efter resan
När du kommer hem från din hållbara resa, berätta gärna för andra hur du gjorde för att resa hållbart. Förhoppningsvis inspirerar det fler till att göra detsamma.
Sist men inte minst, tänk på att även med de bästa intentioner och en vilja att resa hållbart, är det ingen eller inget som är hundraprocentigt hållbart. Även de bästa felar. Hållbarhet är en komplex fråga och man lär sig alltid någonting nytt. Så var uppmärksam, ödmjuk och nyfiken. Ställ frågor, ifrågasätt, prata med – och lär dig av – människor du möter.
Tillsammans reser vi till en bättre värld.
Text: Hanna Anfelter
Editors note: Den här guiden strävar efter att på bästa möjliga sätt gå igenom saker att tänka på för att resa hållbart. Med det sagt är det inte hundraprocentig komplett då nya lärdomar framkommer dagligen. Dessutom går den inte ner på detaljnivå på allting utan går igenom de viktigaste sakerna att tänka på för att resa hållbart. Allteftersom ny kunskap tillkommer, uppdateras guiden eller eventuellt modifieras.
*källa: schystresande
Show Comments (0)