Reser du? Då är hållbart resande för dig

Resa hållbart blir allt viktigare. Vi reser som aldrig förr och alla prognoser visar på att resandet bara ökar. År 2030 räknar man med att det kommer att finnas över 2 miljarder internationella turister. Det är viktigt att vi börjar tänka till när vi reser, det är viktigt att vi börjar resa hållbart.

Turismen står för 6 % av världens exportvaror. Det är den viktigaste inkomstkällan och den största exportvaran för många utvecklingsländer. Turismen skapar välbehövliga arbetstillfällen och möjligheter till utveckling. Den driver utveckling av infrastruktur på och omkring turistmålen, och ökar förståelsen mellan folk om resorna är sådana att turister får tillfälle att träffa lokalbefolkningen

Som med det mesta finns det dock två sidor av myntet och turismen har också en baksida. Det faktum att flygbiljetter är billigare än någonsin gör att vi flyger som aldrig förr vilket påverkar miljön och bidrar till förödande klimatförändringar. Kryssningsfartyg i Östersjön dumpar avfall överbord och körs på råolja som dödar havet. Rapporter visar att anställda på stora internationella hotellanläggningar i semesterparadis som Thailand eller Dubai arbetar under slavliknande förhållanden med fråntagna pass och omänskliga arbetstider. Turister skräpar ner och haven fylls av plast som tar död på koraller och vattendjur. Bara för att nämna några exempel.

Siffrorna spår att den globala turismen kommer att öka med 66 % fram till 2030. Det betyder att måste vi stanna upp, tänka till och utforma strategier. Turismsektorn har en enorm potential att bidra till en positiv förändring i samhället.

Att resa hållbart handlar helt enkelt om att resa på ett sätt som inte förstör de platser vi älskar och vill uppleva. Att göra små val längs hela resan som bidrar till ett mer hållbart resande.

Det säger sig självt egentligen att om vi inte reser hållbart och medvetet kommer vi successivt att förstöra en plats. Ta till exempel Stora Barriärrevet. Ett av Australiens stora dragplåster när det kommer till turismen. I dag är 25 % av revet helt dött, 50 % är illa däran och 25 % intakt. Det riskerar att tas bort från UNESCOs världsarvslista vilket innebär ett hårt slag för Australien och landets turism. Ett annat exempel är Maldiverna som riskerar att helt hamna under vatten och försvinna om den globala temperaturen fortsätter att stiga.

Vi är skyldiga oss själva och kommande generationer att börja göra hållbara val. Det är viktigt att vi reser hållbart.

Reser du med hänsyn till miljön och människorna som du möter samt lägger pengarna på lokala, gröna, småskaliga hotell, guider och restauranger är du med och drar ditt strå till stacken för en positiv förändring. Du behöver inte stanna på marken för att resa hållbart. Du behöver flyga mindre och bättre.

Läs mer om hållbart resande och flyget här, Flyget – elefanten i rummet.

Tags:

  • Show Comments (2)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Vad är det för fel på ordet lagom?

I dagens debattklimat där det förespråkas att vi ska sluta flyga, sluta äta kött ...

Maffiafri turism på den italienska semesterön Sicilien

Säg Sicilien och många tänker på maffia. Maffian har fortfarande ett betydande inflytande på ...

Vi måste öppna ögonen och börja ta ansvar

Det är ingen nyhet. Flyget påverkar miljön. Det släpper ut en stor mängd koldioxid ...