Reser du? Då är hållbart resande för dig

Resa hållbart blir allt viktigare. Vi reser som aldrig förr och alla prognoser visar på att resandet bara ökar. År 2030 räknar man med att det kommer att finnas över 2 miljarder internationella turister. Om vi inte stannar upp och börjar tänka på vad en ökad turism innebär kan det få förödande konsekvenser. Hållbar turism handlar om att säkerställa meningsfulla upplevelser för turisterna, öka deras medvetenhet om hållbarhetsfrågor och främja miljövänlig turism. Det är viktigt att vi börjar tänka till när vi reser, det är viktigt att vi börjar resa hållbart.

Turismen står för 6 % av världens exportvaror. Det är den viktigaste inkomstkällan och den största exportvaran för många utvecklingsländer. Turismen skapar välbehövliga arbetstillfällen och möjligheter till utveckling. Den driver utveckling av infrastruktur på och omkring turistmålen, och ökar förståelsen mellan folk om resorna är sådana att turister får tillfälle att träffa lokalbefolkningen

Som med det mesta finns det dock två sidor av myntet och turismen har också en baksida. Det faktum att flygbiljetter är billigare än någonsin gör att vi flyger som aldrig förr vilket påverkar miljön och bidrar till förödande klimatförändringar. Kryssningsfartyg i Östersjön dumpar avfall överbord och körs på råolja som dödar havet. Rapporter visar att anställda på stora internationella hotellanläggningar i semesterparadis som Thailand eller Dubai arbetar under slavliknande förhållanden med fråntagna pass och omänskliga arbetstider. Turister skräpar ner och haven fylls av plast som tar död på koraller och vattendjur. Bara för att nämna några exempel.

Siffrorna spår att den globala turismen kommer att öka med 66 % fram till 2030. Det betyder att måste vi stanna upp, tänka till och utforma strategier. Turismsektorn har en enorm potential att bidra till en positiv förändring i samhället. En hållbar turismutveckling är i mina ögon en nödvändighet.

Kortfattat kan man säga att hållbar turismutveckling handlar om att maximera de långsiktiga positiva effekterna samtidigt som man jobbar långsiktigt och pragmatiskt för att minimera de negativa effekterna.

En av de mest kända definitionerna av hållbar utveckling gjordes av Brundtland-kommissionen i slutet av 80-talet: ” En hållbar utveckling är en utveckling som tillgodoser våra behov i dag utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina”.

Hållbar turism innebär en maximering av social och ekonomisk nytta för lokalsamhällena, stöttande av det kulturhistoriska arvet och en reducering av negativa effekter på miljön. Att resa hållbart handlar helt enkelt om att resa på ett sätt som inte förstör de platser vi älskar och vill uppleva. Det säger sig självt egentligen att om vi inte reser medvetet kommer vi successivt att förstöra en plats. Ta till exempel Stora Barriärrevet. Ett av Australiens stora dragplåster när det kommer till turismen. I dag är 25 % av revet helt dött, 50 % är illa däran och 25 % intakt. Det riskerar att tas bort från UNESCOs världsarvslista vilket innebär ett hårt slag för Australien och landets turism. Ett annat exempel är Maldiverna som riskerar att helt hamna under vatten och försvinna om den globala temperaturen fortsätter att stiga.

Vi är skyldiga oss själva och kommande generationer att börja göra hållbara val. Det är viktigt att vi reser hållbart.

Reser du med hänsyn till miljön och människorna som du möter samt lägger pengarna på lokala, gröna, småskaliga hotell, guider och restauranger är du med och drar ditt strå till stacken för en positiv förändring. Du behöver inte stanna på marken för att resa hållbart. Du behöver flyga mindre och bättre. Läs mer om hållbart resande och flyget här, Flyget – elefanten i rummet.

Tags:

  • Show Comments (2)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Vad är det för fel på ordet lagom?

I dagens debattklimat där det förespråkas att vi ska sluta flyga, sluta äta kött ...

Tillbakablick hållbar turism 2018 och en blick in i framtiden

2018 var året då klimatet seglade högst upp på dagordningen. Kanske inte lika mycket ...

Så bidrar hållbar turism till de globala målen 

Just nu pågår Stockholm Act i Stockholm, en konferens som samlar aktörer från olika ...