Dags för semester och hundra procent svemester

Sommarsemestern har börjat och i år blir det hundra procent svemester. Med tre landställen runt om i Sverige hör det mer till ovanligheterna att vi åker utomlands på sommaren. Istället har vi lyxen och förmånen att få vara på tre olika platser, alla tre fantastiska på sitt sätt och med en massa upplevelser runt knuten.

Som fortfarande relativt nybliven egenföretagare är det svårt att vara helt ledig men jag kopplar ner och av under sommaren och unnar mig några veckors Sverigesemester med familjen. Är det någon fördel med att vara egenföretagare är det just det att jag kan styra över min egen tid och vara ledig med barnen. Behöver jag jobba lite finns alltid kvällarna!

I år kör vi svemester för hela slanten. Med tre landställen, två i min släkt och ett via giftermålet, hör det egentligen till ovanligheterna att vi åker utomlands på sommaren utan semestern brukar tillbringas på de olika landställena, i Roslagen, längs Höga Kusten och ett i Lappland, och således även i år vilket passar perfekt i rådande klimat och svemestertrender.

Roslagsnaturen Stugan Bjorknas
Ljumma sommarkvällar i Roslagens famn.

Jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte skulle vilja köra en repris på förra sommaren. Tågäventyret med familjen är fortfarande än av de bästa resor vi har gjort. Och dagarna i det magiska huset i Portugal, oförglömliga. Men trots den regniga inledningen på semestern njuter jag av att koppla ned och koppla av på landet. Gå ner i varv, låta tiden ha sin stilla gång utan att det måste hända någonting hela tiden, och att få möjligheten att utforska mer i närområdet.

Så en roadtrip genom Sverige är vad sommarsemestern består av. Den första delen har redan börjat, två veckor i Roslagen där det till början har regnat kraftigt men lovas lite bättre väder framöver. Oavsett väder njuter vi ändå. Av att bara vara i den vackra svenska naturen. Fågelsång, humlors surr och gräset på åkern framför huset som dansar i vinden.

Utsikt från bastun
Bastu och dopp i den sammetslena sjön är det bästa sättet att bli ren på. Glöm inte att använda en ekologisk tvål och schampoo med nedbrytbara ingredienser som är skonsam för vattnet.

Sedan blir det tåg norröver, till stugan vid sjön utanför Örnsköldsvik. Där jag har varit varje sommar sedan barnsben och nu för traditionen vidare till mina barn. Där det inte finns någon dusch eller vattentoalett utan vi tvättar oss rena genom morgondopp i sjön och bastubad på kvällarna när älvorna dansar på sjön.

Även om jag har varit där varje sommar i fyrtio år kan jag räkna antalet utflykter vi gjort på mina två händer. Vi har varit på Ulvön en eller två gånger och först förra året åkte vi till Skags udde. Men jag har inte varit i Skuleskogen så det har jag tänkt ska bli av i år. Dessutom ska min man och jag åka och bo en natt på Högbondens fyr då vi firar tioårig bröllopsdag. Det ser jag verkligen fram emot.

Avslutningsvis blir det några dagar bland myrar och mygg utanför Vilhelmina. Min farfars barndomshem där forsen brusar, myggorna surrar och hjortronen glimrar som guld på myren. Där vi kokar kaffe över elden, fiskar och äter nyrökt harr på norrländskt tunnbröd.

Kokkaffe över elden
Kokkaffe över öppen eld till ljudet av forsens brus.

Med det sagt vill jag passa på att önska alla en riktigt trevlig sommar. Aktiviteten kommer att vara lägre på sajten under några veckor då jag laddar för hösten och nya tag för att inspirera om hållbart resande och hjälpa resebranschen att ta ansvar och bli en motor för positiv förändring.

Tillsammans reser vi till en bättre värld så glöm inte att resa hållbart i sommar med omsorg för miljö, djur och människa!

Trevlig sommar!

/Hanna

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

It’s all in the details – några tankar om all-inclusive

För några veckor sedan åkte min familj och jag till Kanarieöarna på chartersemester. Tacksamheten för att vi ...