Upptäck det gröna Bali bortom stränderna

  Indonesiens mest kända ö Bali lockar resenärer på jakt efter sol, bad och surfing men här finns mycket mer än så. Skippa stränderna och bege dig inåt landet och upptäck ett Bali där ledorden är småskalighet, samverkan, naturupplevelser och andlighet.

  Bali präglas av hinduismen och överallt ser man tecken på det i form av statyer, offergåvor och blomsterkransar.

  Det gröna Bali. Vid en första anblick verkar Bali vara förstört – för många turister, för mycket kommers, för mycket skräp. Jag får en mindre chock när jag kliver av båten från Lombok och Gili-öarna. Kontrasten från de lugna mindre öarna och ruschen som möter oss vid kajen är stor. Stämningen är hetsig och hektisk när turister snubblandes på väskor ska av eller på båtar, bussar och bilar tutar och kvinnor kommer fram med tyger som de vill sälja samtidigt som de säger ”please, please buy, I need money to take care of my children”.

  Jag köper en sarong av Neyman, en kvinna som själv aldrig fick gå i skolan men som nu säljer tyger till turister för att hennes son ska få en utbildning. Jag vill egentligen inte ha sarongen men jag vet vad inkomsten betyder för henne och betalar. Det skaver dock i mig för jag vet att mer än hälften av det hon får av mig går direkt till chefen och hon får kämpa hårt för att få ihop en dräglig inkomst.

  Neiman arbetar med att sälja saronger till turister för att kunna betala hennes sons skolgång.

  Efter en lång väntan för att över huvud taget komma loss från parkeringen vid hamnen, rullar vi ut på de stora vägarna. Trots tvåfiliga motorvägar går det sakta, trafiken är tung och det känns som att vi rör oss framåt i snigelfart. När vi så till slut kommer fram till vårt hotell i staden Sanur, en av turismens vaggor på Bali, har mörkret lagt sig men det vänliga välkomnandet, den gröna oas som omger hotellet och havets brus i bakgrunden nyanserar det första intrycket och ger en mer hoppfull bild av Bali.

  Mitt råd är dock att inte stanna vid kusten utan bege dig inåt landet, bortom stränderna och kommersen. Så fort du kommer norröver, bort från turistorterna på den sydligare kusten framträder en helt annan sida av Bali, det sanna Bali,  där fokus ligger på andlighet, samverkan och naturupplevelser.

  Läs också: Darmada ekohotellet bortom allfartsvägarna 

  Tri Hita Karana

  Med grund i hinduismen lever balineserna efter filosofin om Tri Hita Karana, treenigheten mellan människa, natur och gudarna. Utanför de flesta byggnader – bostäder, restauranger och hotell – står små färgstarka offergåvor i form av en liten flätad korg med blommor och blad i praktfulla färger som ska bringa harmoni och lycka.

  Religionen är helig för Balineserna och utanför de flesta hus ses små offergåvor som ska bringa harmoni och lycka till familjen.
  Bagus Agro Pelaga

  I mitten av ön, i de svalare bergstrakterna ligger Balis första agro-turism resort. Inspirationen till platsen kommer just från den gamla balinesiska traditionen Tri Hita Karana – harmonin med människorna, harmoni med gudarna och harmoni med naturen.

  När vi kommer hit är det första jag tänker på hur rent och friskt det luktar. Inte en avgasdoft på mils avstånd och det är alldeles tyst och stilla sånär som på vindens sus. Vi hälsas välkomna med ett glas färskpressad jordgubbsjuice och slår oss ner på verandan. Framför oss breder gröna dalar ut sig med fler gröna nyanser än jag kan räkna på mina bara händer och om det är platsen som gör det eller det faktum att jordgubbarna växer på hög höjd i tropiskt bergsklimat vet jag inte, men juicen smakar himmelskt.

  Organisk odling

  Tillsammans med papaya, mango, bananer, citrusfrukter, blommor, grönsaker och örter, växer jordgubbarna på de 17 hektar mark som är reserverad för organisk odling. Det mesta från skördarna säljs över hela Bali men används också i matlagningen på plats.

  Jordgubbarna växer 950 meter över havet och smakar himmelskt.

  Tanken är att alla som checkar in på Bagro ska genomgå en reningsritual och bli välsignade av en balinesisk präst för att få en så pass sann upplevelse som möjligt, fri från bagage. Så också vi. När vi har druckit upp juicen får vi därför klä om till balinesiska finkläder – en vit vacker spetstopp och en traditionell sarong. Sen ställer vi oss på gräsmattan där prästen förbereder ceremonin. Han blandar blommor i vatten i olika skålar och välsignar det. Sen följer fem olika böner där vi tackar för olika saker. Prästen stänker vatten på oss, sätter ett riskorn i pannan och vid ett tillfälle får vi dricka vattnet. Vi böjer knä, sätter händerna bakom öronen och slutligen häller han en skål med blomvatten på våra huvuden, som ett dop.

  Meditationsyoga

  När allt är klart väntar en meditationssession. Rena i sinne och själ sätter vi oss i lotusställning och lyssnar till lärarens sammetslena röst. Det dröjer inte länge förrän mitt sällskap slumrar in. Själv lyssnar jag till de meditativa orden som avslutas med en stillsam sång och blickar inåt medan jag tar långa, djupa andetag och bara är – i nuet.

  Innan det är dags att bege sig vidare får vi smaka sötpotatiskroketter och en kopp kaffe. Sötpotatisen precis som kaffebönorna kommer från de egna odlingarna. Medan vi mumsar i oss med frisk aptit – bergsluften gör en hungrig, berättar hotellmanagern att runt nittio procent av all personal kommer från de lokala byarna, som lärs upp inom turism.

  Gör ett dagsbesök eller bo över, lär dig mer om jordbruk, yoga, meditera och vandra i naturen. Bagus Agro Pelaga erbjuder paket för olika behov och önskemål.

  Green Village

  Green Village liknar inget annat som jag har sett. En by med ett tiotal magnifika villor vid Ayung-flodens gröna sluttningar som är helt byggda i bambu. Eller nästan helt. 80 procent av allt material i husen är i bambu – väggar, dörrar, tak, golv, sängar, soffor, köksskåp och garderober med mera– resten är i diverse andra naturmaterial.

  Green Village liknar inget du tidigare sett. Villor i olika storlek mer eller mindre helt byggda i bambu.

  Bambun som används kommer från lokala bönder runt om på Bali och på Java. Träslaget är redo att användas när det är tre till fem år gammal. Då transporteras råmaterialet till John Hardys egen bambufabrik där bambun tas omhand och omvandlas till både möbler och byggmaterial. Rätt omhändertagen är bambu lika slitstarkt som stål.

  Inget är lämnat åt slumpen i villorna på Green Village.

  Anledningen till att bambu är det huvudsakliga byggmaterialet är inte bara för att det är estetiskt snyggt. Här är hållbarhet en hjärtefråga. Grundaren till Green Village, affärsmannen John Hardy, är samma person som startade den omtalade Green School på Bali. En internationell skola där eleverna vid sidan av de vanliga ämnena lär sig om hållbarhet och vikten av att vi tar hand om vår miljö. Det lokala designteamet IKBU ansvarar sedan för att designa och bygga villorna, som alla har sin unika touch.

  Green Village är egentligen ingen resort – även om det liknar en – utan alla hus har olika privata ägare. Många av husen hyrs dock ut på Airbnb – allt från två dagar till ett år. Priset ligger från 400 dollar per natt för en villa.

  Vattnet i poolerna hämtas från den intilliggande floden.

  För den som är intresserad arrangeras halvdagsturer i området där man besöker både Green Village, Bamboo Factory och Green School. På grund av ett högt tryck måste alla besök bokas i förväg.

  Rätt omhändertaget är bambu lika slitstarkt som stål.
  Bye Bye Plastic Bags

  Bali, liksom Indonesien i stort, har stora problem med sopor och plast som ligger längs med vägarna, på stränderna och i haven. Sprunget ur detta startade två unga systrar organisationen Bye Bye Plastic bags. Målet är att sprida engagemang och få ett stopp på plastanvändningen på Bali. Rörelsen har vuxit snabbt och är i dag en välkänd internationell ungdomsrörelse som lobbar för förbud mot plastpåsar.

  Rurala Bali

  Glöm inte, Bali har mycket mer att erbjuda än de mest kända platserna som stränderna vid Kuta, Canggu, Seminyak, yogameckat Ubud eller risterrasserna i Tegallalang.  När du åker hit, se till att upptäcka det rurala Bali och lär känna ön på riktigt.

  Några kvinnor i färd med att samla ihop kokosnötter på landsbygden norr om Ubud.
  Tampak Siring är ett historisk hinduistiskt tempel och en viktig plats för balineserna. De kommer hit för att rena kropp och själ i det heliga vattnet.

  Text och bild: Hanna Anfelter

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Wanås Restaurant Hotel – ett av världens häftigaste hotell

  På den skånska landsbygden, i en gammal kulturbyggnad från 1700-talet ligger Wanås Restaurant Hotel. ...

  Klimatsmart semester på skärgårdsön Lidö – Zero Island

  En ljuvlig svensk försommardag tog jag båten från Räfsnäs till Lidö, en relativt okänd ...

  Två hotelltips längs Eagle Beach på Aruba

  På Aruba finns en av världens vackraste stränder, Eagle Beach. Längs stranden ligger två ...