Inspiration, pepp och kunskap är ledorden för en omställning men ibland måste vi också våga vara obekväma.
Retorikern och forskaren Maria Wolrath Söderberg pratar om det i sitt sommarprogram. När någon säger sig bry sig om klimatförändringarna, och lyssna till klimatforskningen, men samtidigt flyger på week-ends titt som tätt. Då tar hon fram sin ”inre hagga” och blir obekväm.
Hållbart resande och hållbar turismutveckling handlar som så många gånger tidigare sagt inte om att sluta flyga eller inte. MEN. För det finns ett stort MEN här. Det handlar om att ta ansvar och göra medvetna val. Att kontinuerligt arbeta för att minimera de negativa effekterna av turismen och maximera de positiva.
Vilket med den kunskap och medvetenhet vi har i dag betyder att välja det mest klimatsmarta färdsättet samtidigt som vi väljer resmål som drar sitt strå till stacken för att begränsa den globala uppvärmningen och värnar om ekosystem och människor som bor och verkar på plats.
Som Marias sommarprat så tydligt visar är det lätt att tänka att vi är klimathjältar när vi sopsorterar eller äter mer vegetariskt eller låter bilen stå och cyklar eller går till jobbet istället. Men när vi tar den där flygresan äts budgeten upp direkt, och mer därtill.
Genomsnittssvensken släpper ut 8 ton koldioxid per år. Exakt vad vi måste ner till per person för att klara Parisavtalet och över huvudtaget ha en chans att ställa saker till rätta är inte entydigt. Men att utsläppen måste minska drastiskt är en underdrift, och globalt behöver de vara nere på 1 ton per person till 2050. (Källa Naturvårdsverket).
En flygresa till Thailand tur och retur står för 4 ton. Bara resan. En flygresa tur och retur till Spanien för 1 ton.
Minskad klimatpåverkan en del av hållbar turism
Hållbar turismutveckling handlar om att turismen med dess inblandade aktörer – från destinationer, boenden, restauranger, aktivitetsföretag, till influensers och journalister – måste ta ansvar för utsläppen kopplat till resor. Såväl vid val av färdsätt, till boende och aktiviteter. Samtidigt som den bidrar med positiva, sociala och ekonomiska effekter till platsen. Drar sitt strå till stacken för att göra vad den kan för att värna om klimatet, naturen, skogen, biologisk mångfald, djur och människor.
Dessutom behöver varje enskild individ och resenär göra vad den kan för att minska sin klimatpåverkan och bidra positivt. Genom att ibland välja bort en flygresa. Stå över den där ”unna sig – flygresan”. Ta tåget, bussen, cykla eller gå genom Sverige och Europa. Låta några år passera mellan långresorna.
Det är ibland obekvämt att säga. Men det fina är att när vi väljer bort, väljer vi också till.
Till resor som inte bara ger fantastiska minnen och upplevelser utan också är med och bidrar till en bättre värld. Som när och inte bara tär.
Det är drivkraften bakom Reform travel. Att med hjälp av turismens kraft skapa en positiv samhällsförändring.
En resa i taget.
/Hanna
Show Comments (0)