Vart är hållbar turism på väg 2017?

Vart är hållbar turism på väg? Den frågan lyftes i en artikel i New York Times i veckan i samband med att Taleb Refai, Världsturistorganisationens generalsekreterare, lanserade 2017 som året för hållbar turism i Madrid.

Hållbar turism är av högsta prioritet för FN i år som har utnämnt 2017 till året för hållbar turismutveckling. 2015 fanns det 1,2 miljarder internationella resenärer och FN uppskattar att siffran kommer att öka till 1,8 miljarder internationella resenärer år 2030.

Den här snabba ökningen av turister är anledningen till att vi behöver ta hållbar turismutveckling på allvar, menar Taleb Refai, Världsturistorganisationens generalsekreterare.
“The impact of tourism on the world can be positive or negative and our goal is to make the travel industry a force of good”, sade han i veckan när han lanserade året för hållbar turism i Madrid.

Enligt UNWTO bygger hållbar turismutveckling på tre vägledande principer för reseindustrins aktörer (hotell, reserarrangörer, kryssningsfartyg, flygbolag, destinationer och resenärer) : Miljövänliga handlingar som exemplevis att minska plastförbrukningen, bevara natur- och kuturarv (tänk regnskogen och historiska minnesmärken) och stötta lokala intressegrupper genom att anställa lokalt, köpa lokala produkter och engagera sig i lokala välgörenhetsprojekt.

Generellt anser de flesta reseexperter att hållbar turism fortfarande är en nischprodukt. Förra året genomförde Booking.com en undersökning på sin bokningssajt kring hållbart resande. Endast 42 procent svarade att de ansåg sig vara hållbara resenärer.

Men det finns positiva exempel på att hållbar turism tas på allvar av branschen. Exemplevis har kryssningsfartyget Royal Carribean inlett ett samarbete med World Wildlife Found för att hjälpa till att bevara haven. Till att börja med ska de reducera sina koldioxidutsläpp genom att använda en maskin som ska ta bort all miljöovänlig svaveldioxid från bränslet. Dessutom, senast år 2020 ska hela flottan på 44 skepp enbart servera skaldjur som kommer från hållbart certifierade leverantörer samt helt sluta servera överfiskade fiskar såsom svärdfisk.

Texten bygger på ett utdrag ur en artikel publicerad i New York Times.

 

 

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Resia Travel Group satsar på hållbarhet

Nu är det äntligen officiellt. Resia Travel Group har certifierats enligt den internationella standarden ...

Hit reser svenskarna i påsk

Ska du ut och resa i påsk är sannolikheten stor att du ska till ...

Social Impakt arbetar för tillgång till rent vatten på den indonesiska landsbygden

Med drygt 260 miljoner invånare är Indonesien världens femte folkrikaste land. Tack vare landets ...