Vi måste öppna ögonen och börja ta ansvar

Det är ingen nyhet. Flyget påverkar miljön. Det släpper ut en stor mängd koldioxid som påverkar växthuseffekten och i sin tur bidrar till en höjning av jordens medeltemperatur. Det är dags att öppna ögonen och börja ta ansvar. Vi måste flyga mindre och bättre.

Flygets klimatpåverkan är betydande, och enligt Naturvårdsverket och i Sverige flyger vi fem gånger mer än det globala genomsnittet. Det är få som vill ta till sig det men om vi ska säkra vår möjlighet att leva kvar på planeten jorden kan vi inte längre fortsätta med ”business as usual” och flyga kors och tvärs när helst det passar oss. Vi måste gemensamt ta ansvar och förändra våra resvanor. Flyga mindre – och när vi flyger, premiera flygbolag som jobbar med hållbarhet, klimatkompensera till initiativ som arbetar för att ta fram bättre bränslealternativ – ta tåget i större utsträckning – inom Sverige borde det vara en självklarhet – åka mindre bil och ta bussen eller cykla mer.

I går deltog jag i en workshop om hållbara resepaket. På agendan stod en diskussion om vad som finns på marknaden i dag i form av hållbara resor och vad kan vi göra för att ta fram fler hållbara alternativ , och få fler att resa hållbart. Syftet var primärt att titta på miljömässig hållbarhet och komma på lösningar för att få oss svenskar att flyga mindre.

Även om jag inte är motståndare till flyget, är jag övertygad om att vi måste flyga mindre och bättre. Det vill säga att åka mer tåg, bara ta flyget utanför Sveriges gränser och framförallt, att inte stirra oss blinda på priset utan faktiskt betala vad det kostar. Det är inte rimligt att en flygbiljett till London kostar under fem hundra kronor tur och retur samtidigt som flygturen är utsläppstung.

Våra resvanor spelar roll

Temperaturen på vår jord stiger sakta men säkert. Sedan 1800-talet har jorden blivit cirka 1.2 grader varmare. Trots att världen i enlighet med Paris-avtalet har enats om utsläppsminskningar för att klara att hålla jordens uppvärmning under två grader, helst 1,5 grader, händer lite. Våra resvanor spelar en stor roll i dramat.

Aldrig har vi svenskar flugit så mycket som vi gör nu. Enligt en artikel i Supermiljöbloggen släpper vårt utrikesflygande ut “hisnande 11 miljoner ton koldioxid årligen, och därtill tillkommer hundratusentals ton av inrikesutsläpp. Av dessa är 70 procent rena nöjesresor. Genom att undvika de enskilda och kortvariga aktiviteterna som våra flygresor är skulle en tiondel av våra totala utsläpp försvinna, om man utgår från Sveriges totala konsumtionsbaserade utsläpp på drygt 100 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Att skippa flyget är alltså ett mycket effektivt sätt att snabbt dra ner på växthusgasutsläppen.”

Walk the talk

Som sagt, jag förespråkar inte att sluta flyga, däremot välj tåget oftare än flyget, flyg mer sällan och stanna borta längre när du flyger.  Men det vill knappast den soltörstiga svensk som står inför den årliga semesterveckan i Thailand höra. För hallå, ingen rör min semester! Vi vill alla fortsätta att leva på som vanligt, blunda och hålla för öronen och hoppas på att det onda försvinner av sig själv.

Tyvärr, det kommer inte att hända. Allt ansvar kan dock inte läggas på den enskilda individen. Politikerna måste börja ”walk the walk”. Det behövs politiska styrmedel och subventioner på miljövänliga alternativ om vi ska kunna styra skutan rätt, men vi kan inte säga att vi inget visste den dagen när allt skiter sig.

Mer action, mindre snack

Själv resonerar jag så här. Dagen då planeten går under vill jag kunna stå rakryggad och säga att jag har jag gjort vad jag har kunnat. Jag har ätit vegetarisk mat i nästan hela mitt liv, slutat köpa kläder och prylar jag inte behöver, åkt tåg inom Sveriges gränser och flugit mindre. Dessutom när jag väl har flugit, för det kommer jag inte helt att sluta göra, har jag kompenserat genom att swisha pengar till Fly Green Fund som arbetar med att få ut mer hållbart bränsle till flygplanen eller klimatkompenserat på annat sätt. Och sist men inte minst, jag har rest hållbart genom att välja resmål, hotell och aktiviteter utifrån hållbara kriterier – som tror på turismens kraft att göra gott –  inte utifrån topplistor eller trender.

Hur tänker ni?

Läs mer om Fly Green Fund

Inspiration till semester i Sverige

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Stilleben – ekovänligt boende i Åmot

I Åmot i Gävleborgs län ligger Stilleben, ett boende som vilar på ekoturismens principer ...

Smidigare tågresa tack vare SJ:s nattåg till Hamburg

Tidigare i höstas åkte jag till södra Frankrike för att hälsa på släkten. Det ...

Georgien, landet som Gud skapade till sig själv

Georgien, landet som Gud skapade till sig själv. För några veckor sedan var jag ...