Vinnarna av WTM London World Responsible Tourism Award 2019

Överturism, ökade koldioxidutsläpp, plastföroreningar, matsvinn, dåliga arbetsvillkor, skövling av värdefull natur och utrotning av djur ­– turismens negativa effekter är minst sagt omfattande. Det går inte att förneka. Men det vackra i det hela är att hållbar turism – eller ansvarsfull turism – kan hjälpa till att minska koldioxidutsläppen, bidra med bevarandet av värdefull natur och kultur och driva positiv förändring i samhället samtidigt som resenärerna erbjuds minnesrika upplevelser. Några gör det bättre än andra. Läs om vinnarna från World Responsible Tourism Award 2019.

WTM London. Turismen bidrar onekligen till stora koldioxidutsläpp och andra negativa effekter men kan också, när den görs på ett ansvarsfullt sätt, bidra till mycket positivt.

I samband med resemässan WTM i London, som årligen äger rum i början av november, uppmärksammas ansvarsfull turism med seminarier och debatter. En av novemberdagarna delas priset World Responsible Tourism Awards ut till några av den globala turismens mest ansvarsfulla aktörer som är med och driver på en positiv förändring i samhället. Turismaktörer som tar ansvar för att reducera sina koldioxidutsläpp, fasa ut plast, bevara värdefull natur och bidra till och stärka lokal kultur och ekonomi. Här är några av vinnarna:

Feynan Ecolodge, Jordanien

Huvudvinnaren blev Feynan Lodge i Jordanien med motiveringen: Den jordanska lodgen är välkänd för sin positiva sociala och ekonomiska påverkan på lokalsamhället genom anställning av lokal personal och inköp från lokala producenter samt deras arbetet med att lyfta fram och bevara beduinernas kultur. Den soldrivna ekolodgen arbetar även aktivt med att minska sina koldioxidutsläpp och är bra på att kommunicera sina ansträngningar.
Läs mer om Feynan här

Feynan Ecolodge i Jordanien blev den stora vinnaren på WTM Responsible Tourism Awards 2019 för sitt arbete med att reducera koldioxidutsläpp, bevara den lokala kulturen och bidra till den lokala ekonomin genom lokala anställningar och inköp.
The Green People och Getbyn, Indien

Guldpriset till bästa aktör som jobbar för att stötta och ge tillbaka till det lokala samhället gick till The Green People för deras arbete med The Goat Village – ”Getbyn” i Indien. Motiveringen löd: I den indiska delstaten Uttarkhand, etablerar Green People samhällsbaserade turismprojekt för att stötta den lokala ekonomin i byarna i den här delen av Himalaya. The Gren People har etablerat fler än 100 boenden på lantgård och samhällsbaserade home stays i getbyarna, och erbjuder på så vis besökare från hela världen en unik insyn i getböndernas liv.
Läs mer om The GreenPeople och Getbyn här

Six Senses Lamu, Maldiverna

Six Senses i Maldiverna prisades i kategorin djur och naturskydd.
Utöver att vara en lyxresort håller Six Senses varje år i en undervattenskonferens, Maldives Underwater Initative, tillsammans med marinbiologer och forskare från lokala välgörenhetsorganisationer. Nyligen har de kampanjat för att skydda Maldivernas sjögräs som rensas bort av många lyxresorts för att de anses oattraktiva i det kristallklara vattnet.

I samarbete med Blue Marine Conservation har Six Senses Lamu gått ihop med 34 resorts och 22 organisationer, däribland Greenpeace, under hashtaggen #ProtectMaldivesSeagrass. Tillsammans har de lyckats skydda 655 000 kvadratmeter sjögräs, en planta som ses som ogräs av många ses, men som har bevisats spela en vital roll i ekosystemet och agerar naturligt hinder för exempelvis stranderosioner.
Läs mer här

Parc Guell, Barcelona, Spanien

Överturism är ett hett samtalsämne just nu där vi sett exempel på lokalbor som fått nog av alla turister och ber dem åka hem, exempelvis i Barcelona, men staden har vidtagit åtgärder för att stävja problemet. Den populära parken Parc Guell tar emot 6 miljoner besökare årligen och fick pris för bästa sätt att hantera överturism.

Parken har infört en entréavgift för besökare, dock inte för lokalborna och skolorna i den fem omkringliggande kvarteren som har fri tillgång till parken. Dessutom har lokalborna varit involverade i handlingsplanen för att stävja överturismen, för att de ska känna sig delaktiga och att de gynnas av parkens utveckling.

Ibero Star, Spanien

Den spanska hotellkedjan Ibero Star vann priset i kategorin ”minskat plastavfall” med motiveringen: 2018 blev Ibero Star den första hotellkedjan i Spanien att fasa ut all engångsplast på rummen i deras 36 hotell runt om i landet. 2019 gick de ett steg längre och började fasade ut all engångsplast i hela deras portfolio av 12 hotell världen över och 2020 ska de ha fasat ut engångsplast i alla delar av verksamheten.
Läs mer om här

Juryns pris

Dessutom prisades den sydafrikanska ekolodgen Grootbos och den afrikanska bevarandeorganisationen Ol Pejeta för sitt utomstående arbete med att genom turismen bevara värdefull flora och fauna och bidra till långsiktig försörjning för lokala samhällen.

Läs mer om priset och vinnarna här

Bilder: Feynan Ecolodge

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Musikhjälpen lyfter barnsexhandeln – barn är inte till salu

Just nu pågår Musikhjälpen i Umeå och årets tema är ”Barn är inte till ...

Rocka sockorna – turismen tillgänglig för alla

Världsdagen för Down Syndrom är en dag som i Sverige kanske uppmärksammas mest genom ...

Internationella kvinnodagen – resor med kvinnor i fokus

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, och i samband med det lyfter vi ...

Integritetsinställningscenter

Necessary

Advertising

Analytics

Other