Whitemonday – motpol till Blackfriday

I dag firas #whitemonday som en motpol till #blackfriday. Syftet är att uppmärksamma vår ohållbara överkonsumtion och inspirera till en cirkulär ekonomi. I Sverige konsumerar vi som att vi hade cirka 4 jordklot och det säger ju sig självt, det är inte hållbart. Jag tror på ett hållbart samhälle som främjar medveten och hållbar konsumtion. Där vi istället för att per automatik köpa nytt se till det vi redan har. Främjar återbruk, hyrtjänster och second hand, och framförallt att vi konsumerar mindre men bättre såväl i vår vardag som när vi reser.

Hållbar konsumtion sträcker sig från allt från mat, till kläder till resor. Reform Travel handlar först om främst om hållbar turism men som jag har nämnt flera gånger tidigare går det inte att frikoppla resor från resten av samhället. Allt hänger ihop och precis som att jag förespråkar att vi måste resa mindre men bättre måste vi i vår vardag konsumera mindre men bättre. Hitta ett sätt att komma bort från det slentrianmässiga konsumerandet och börja reflektera över hur våra konsumtionsmönster ser ut, och se till att vi spenderar våra väl förtjänade pengar med omsorg. Vid val av resor, mat, kläder och saker. I Sverige lever vi just nu som att vi hade cirka 4 jordklot, enligt WWF, och det säger sig självt, det är inte hållbart!

Tänk så mycket prylar som finns i omlopp som vi egentligen inte behöver. Men “One mans trash is another mans treasure” Testa cirkulära alternativ nästa gång du behöver något. Det vill säga istället för att köpa nytt, laga, hyr eller återanvänd någon annans prylar.

På sajten whitemonday.se finns en massa bra tips på företag och tjänster som arbetar för ett mer cirkulärt Sverige. Till exempel våra vänner på One Planet rating, världens första recensionsplattform för hållbar turism och resande. Karma, appen som hjälper dig att rädda mat i Sverige och även i London. Snälltåget som tar dig med till svenska fjällen, Malmö eller Berlin i begagnade tåg. Ekoappen som samlar eko och rekoföretag i Sverige. Go More som hjälper dig att hyra grannens bil eller arrangera samåkning, samt många fler fantastiska tjänster och organisationer.
Tillsammans gör vi skillnad. Tillsammans reser vi till en bättre värld.

Green Love/Hanna

Bild: Lars Petersson

Tags:

 • Show Comments (2)

 • Helena Roth

  Att “se till det vi redan har” är väldigt vackert som tanke enligt mig. Jag tycker om det. Och det ger resultat – för det innebär ju att vi per automatik kommer att få en större nyttjandegrad på det vi redan har. Och det gillar jag!

  • Hanna Anfelter

   Håller helt med, en väldigt vacker tanke. Tack för att du läser och lämnar kloka kommentarer! Allt gott, Hanna

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Sök resor och plantera träd med Ecosia

Visste du att du kan söka efter hållbara resor och samtidigt plantera träd. Träd ...

Lästips: Välkommen till paradiset

Researrangörerna lockar med bilder om våra drömmars resmål som en orörd plats långt borta ...