Igår uppmärksammade vi Världsturismens dag – World Tourism Day

Igår, den 27 september var det Världsturismens dag, World Tourism Day. vi uppmärksammade dagen genom att tillsammans med Frans Schartaus Handelsinstitut anordna ett event för branschen. Hållbarhetsexperten Jan Peter Bergkvist och Visitas hållbarhetsansvarige Sara Sundquist föreläste, det bjöds på dryck från Rescued och Not for Sale Ale och vi visade fotografier av fotografen Daniel Ohlsson.

Världsturismens dag firades igår på olika platser världen över och så även i Sverige. Tillsammans med Frans Schartaus Handelsinstitut arrangerade Reform Travel ett event för branschen för att uppmärksamma turismen och dess möjligheter att agera motor för en hållbar utveckling. UNWTO har utsett 2017 till det internationella året för hållbar turism för att belysa att turismen har, om den sker på ett hållbart sätt, en möjlighet att agera motor för positiv förändring och hjälpa till att skapa ett hållbart samhälle.

Under kvällen fick besökarna höra på kloka ord från Jan Peter Bergkvist. Han berättade att World Overshoot Day, dagen då vi lever på lånade resurser, kommer allt tidigare från år till år. 1970 inföll dagen den 23 december, i år 2017, den 8 augusti. Han underströk att vi måste göra något åt det nu. Inte imorgon, inte nästa vecka utan nu. Han nämnde också de fyra hållbarhetsprinciperna från Det naturliga steget. I det hållbara samhället, utsätts inte naturen för systematisk koncentrationsökning av ämnen från berggrunden ( t.ex. fossila bränslen, metaller och mineraler), inte för en koncentrationsökning från samhällets produktion ( t.ex. svårnedbrytbara kemikalier som flamskyddsmedel och väte), inte för undanträngning med fysiska metoder (t.ex. avskogning och utarmning av ekosystem), och sist men inte minst, i det hållbara samhället finns det inga strukturella hinder för människors hälsa, inflytande, kompetens, opartiskhet och mening.

Sara Sundquist, Visitas hållbarhetschef, fortsatte sedan med att berätta hur de arbetar med de globala målen. Hon poängterade att besöksnäringen berör alla mål men att de arbetar fokuserat med mål nummer 2 – ingen hunger – och mål nr 14 – vatten och marina resurser.

Efteråt var det mingel där det bjöds på dryck från Not for Sale Ale och Rescued och besökarna fick tid att titta på fotografierna som hängde på väggarna. Bilder tagna av fotografen Daniel Ohlsson, en frilansande reklamfotograf som så ofta han kan, återvänder till resejournalistiken. Under förra året gjorde han ett Instagramprojekt som fick genomslag där han under ett lade han upp en bild om dagen med tillhörande bildtext för att uppmärksamma vår vackra värld. We got one world. We got one chance to save it.

Tack till alla som kom!

P.S Kolla gärna på filmen som UNWTO har tagit fram i samband med det internationella året för hållbar turism!

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Hotellens hållbarhetsarbete – rum för förbättring

Det som började som sparåtgärd i hotellbranschen med att hänga upp handduken, är numera ...

internationella vattendagen

World Water Day – Internationella vattendagen 2020

World Water Day eller Internationella vattendagen 2020. Tillgång till färskvatten är en mänsklig rättighet, ...