Vad gör en plats hållbar och hur utmärker det sig? Järvsö har under många år arbetat för att skapa en hållbar plats. Främst en bra plats att bo som blir en bra plats att besöka. Med en certifiering i ryggen har de kommit långt, men utmaningarna är fortfarande stora – lokalt som globalt. Järvsö Summit bjuder in till samtal och inspiration för att tillsammans hitta nya vägar framåt, och samtidigt ge några svar.
– Järvsö ska blomstra, säger Amanda Sandhal på Detsination Järvsö.
I november 2021 blev Destination Järvsö internationellt certifierade i sitt hållbarhetsarbete, ett arbete som påbörjades redan 2008 sprunget ur viljan att få människor att vilja bo kvar i byn samt få fler att flytta hit.
Med besöksnäringen som medel har ett gediget arbete skett där samverkan mellan näringen, det offentliga och civilsamhället har varit en förutsättning för att lyckas och där fokus hela tiden varit på att skapa en bra plats att bo på som blir en bra plats att besöka året runt.
Dialog, lokala råvaror, en rik kultur och en hel del mod är ytterligare några grundstenar som bidragit till det framgångsrika arbetet men samtidigt – utmaningarna – globala som platsbundna – är fortfarande stora och arbetet tar inte slut.
Läs också: Miniguide Järvsö
Det existentiella perspektivet får ta plats
För att öppna upp till samtal, diskussioner och hitta nya lösningar på våra gemensamma utmaningar arrangerades Järvsö Sustainable Tourism Summit i slutet av augusti. Konferensen invigdes med tal och musik i Järvsö kyrka, för att betona vikten av det kulturella och existentiella som ett fjärde ben i hållbarhetsarbetet vid sidan av det miljömässiga, sociala och ekonomiska.
– Tillsammans med övriga aktörer har kyrkan en viktig roll att spela. Ett av våra ledord är ” se människan”. Vi slår vakt om att hela människan blir sedd för att orka spela den viktiga roll var och en har i samskapandet av en hållbar plats. En hållbarare värld, säger kyrkoherde Jan Ronander.
Erik Fernholm, en av konferensens föreläsare lägger fram det så här, ”det finns ingen hållbarhetskris, det är en beteendekris”. Allt börjar med oss själva. Ska vi komma till rätta med de stora utmaningarna behöver vi fundera på vilka vi är och vilka vi vill vara för att sedan börja agera i linje med våra värderingar.
Lyssnar man till Järvsö har de en tydlig bild av vad de vill:
– Järvsö ska inte växa, Järvsö ska blomstra, säger Amanda Sandahl vd för Destination Järvsö.
Blomstrar gör det lite överallt
Och blomstrar gör det bokstavligen på Stenegård, kulturarvet med sin praktfulla blomster- och köksträdgård där det bedrivs ekologisk odling under ledning av lokalpatrioterna Ida Engwoll och Anders Hall. Råvarorna används i Gårdsrestaurangen på plats samt levereras till Järvsö lanthandel nedanför backen.
Ida och Anders leder en rundtur bland skönhets, medicinal- och köksväxter planterade med respekt för Julius Bruns tankar och visioner. Bondsonen som blev apotekare och grundade Stenegård:
– Julius Brun ägnade hela sitt liv åt att sammanföra det existentiella med det rationella. Han låg i framkant, drev ett självförsörjande mönsterjordbruk, anlade hälsofrämjande trädgårdar och byggde ett hus åt de spetälska på andra sidan älven, berättar Ida Engwoll och citerar några rader ur en vers han skrivit ”en ny tid, nya människor, samma dröm. Ni bär oss framåt, vi bär er vidare”.
Ett stenkast därifrån, nere på byn, ligger Järvsö crêperie som serverar matiga galetter tillagade på hälsingska råvaror i säsong, gärna från den egna köksträdgården och med potatis från nästgårds. ”Här lagar vi mat som på min mors och mormors tid och tar vara på allt”, säger ägarinnan Malin medan hon serverar en nystekt galette fylld med järvsö-ost och potatis samt en liten sallad på nyskördade tomater.
Att ta del av en plats genom lokala smaker, röster, kultur är en lisa för själen och förstärker upplevelsen. Plus i kanten för tillgängligheten med tåg – på tre timmar rullar du rakt från Stockholms stadsbrus till naturnära lugn.
Text och bild: Hanna Anfelter