När någon frågar mig om jag är vegetarian svarar jag ja, men främst är jag kvalitarian.
”Jag tycker du ska börja fundera på att bli en kvalitarian”. Så skrev bagaren Sebastien Boudet en gång på sin Instagram och jag kommer att tänka på det i dag igen när jag läser en krönika från Greta Schüldt i dagens nyheter där hon kommenterar semlan som en symbol för ”samtidens vansinne”. Att vi numera inte kan nöja oss med måttfullhet någonstans, någon gång. ”Allas liv tycks helt uppbyggda kring konsumtion och alla tycks fullkomligen äska det”.
Hennes tankar såväl som Sebastiens ord träffar mitt i prick och kan appliceras i ett bredare spektrum, inte bara när det kommer till maten, utan i alla val vi gör, även vid resor och semester. Vid val av resmål, hur vi tar oss dit, var vi väljer att bo, äta, göra och ta oss fram på plats.
Välja med omsorg och därmed värna om människor, kultur, miljö och vår planet. Prioritera kvalitet framför kvantitet.
Vi behöver shifta mindset. Konsumera mindre, och mer medvetet. Nöja oss med färre saker, och fler kvalitativa upplevelser.
Allt blir bättre som kvalitarian
Det bästa är att du missar ingenting som kvalitarian – tvärtom! Precis som Sebastian säger, allt blir bättre!
”Saker smakar bättre när de är ekologiskt odlade och i säsong. Det är godare och hälsosammare”.
Precis likadant är det med resor. Du får bättre upplevelser när du reser hållbart och stöttar destinationer och aktörer som har en hållbar affärsmodell. Som tar ansvar för att minimera sina koldioxidutsläpp, sparar på vatten, serverar ekologisk, närproducerad mat, stöttar det lokala samhället, ordnar skräpplockaraktiviteter, erbjuder guidade turer till fots eller med cykel med mera.
Hållbart resande och hållbar turism innebär per definition mer kvalitet!
Vad säger du, är du redo att ta steget och bli en kvalitarian?
Här är fyra tips på adresser som hjälper dig i ditt nya liv som kvalitarian:
Prisade hantverksbageriet Park konditori i Bromma bakar bröd och bullar på kulturspannmål. Deras semla är bakad på ekologiskt vete från Warbro kvarn, mandelmassan är gjord på ekologisk valenciamandel och grädden kommer från Solmarka gård och Roslagsmejerier.
Cafe Coves i franska Banyuls sur mer är ett litet hål i väggen där ägaren inte kompromissar med kvaliteten. Här serveras enbart smårätter tillagade på lokala råvaror i säsong som bäst sköljs ner med lokala naturviner. ”Den som önskar läsk eller halvfabrikat ombedes vänligt men bestämt besöka en annan adress”.
På Kittelfjälls värdhus som ligger i byn med samma namn läggs stor vikt vid hantverket. Här premieras råvaror från lokala och småskaliga producenter, och den handritade kartan på menyn pekar ut platserna. Dessutom odlar värdshuset en del kryddor och grönsaker själva. Kantarellerna plockas i skogarna och älgörten till den alkoholfria drinken hämtas runt knuten.
Domän Dahlem är ett ekologiskt jordbruk med egna restaurang samt ett museum i Berlin. Strosa runt bland odlingarna, besök bondens marknad på lördagar och slå dig ner i kaféet och beställ in mat eller fika tillagat på råvaror från gården.
Mer om hållbart resande hittar du här på sajten, och har du tips på platser, verksamheter och människor som hjälper oss att leva som kvalitarianer,, dela med dig i en kommentar.
Tillsammans reser vi till en bättre värld!
Show Comments (0)