Reform Travels hållbarhetsmanifest

  Jag tror på turismens kraft att agera motor för positiv förändring i samhället och vill inspirera fler till att resa och leva hållbart.

  I en värld med alarmerande klimatrapporter, vittnesmål om usla arbetsvillkor och löner, djur som utrotas, värdefull skog som avverkas, vatten som försuras och korallrev som bleknar i en rasande takt, tror jag inte att lösningen är att sluta resa utan jag är övertygad om att vi måste förändra vårt sätt att resa. Göra medvetna val även när det kommer till den efterlängtade semestern. För glöm inte, din temporära drömresa är någon annans vardag och verklighet.

  Med ambitionen att bli Sveriges största plattform där turismaktörer som tar ansvar för hållbarhet och resenärer nyfikna på hållbart resande möts, lyfter sajten bara fram resmål, hotell, restauranger, kaféer, sevärdheter och aktiviteter som vilar på hållbara kriterier. Vissa är certifierade andra inte. Det viktigaste är att de delar värdegrunden om hållbar turism. En turism som bevarar och respekterar resmålen och alla inblandade. Som tar sitt ansvar för att minimera den negativa miljöpåverkan, bevara djur och natur, arbetar för att stärka lokala samhällen, och bidrar till minskad fattigdom i utvecklingsländer.

  Lever som jag lär

  Ingen är perfekt och ingen eller inget är hundra procent hållbart, men i linje med min affärsidé lever jag som jag lär. Det betyder att jag reser med tåg så ofta som möjligt – alltid första prio inrikes – flyger varsamt, klimatinvesterar för de flygresor jag ändå gör, och cyklar eller åker kollektivt på hemmaplan. När jag bor borta väljer jag hotell med en miljömärkning/certifiering och tänker zero waste så långt det går.

  Jag tänker till varje gång jag ska handla något, alltid second hand först. Jag stöttar lokala företag med en hållbar affärsidé. Företag som bryr sig om människor och miljö. Jag äter ekologisk, vegetarisk mat, räddar mat och dricker kravmärkt, fairtrade eller direct trade-kaffe. Både miljö och sociala villkor guidar mig i mina köp.

  Black lives matter. Människors lika värde är en självklarhet.

  Läs inlägget: Hållbart resande går hand i hand med ett hållbart liv året runt

  Som egenföretagare arbetar jag mestadels hemifrån. Den dagen företaget växer kommer jag att se över fler och fler aspekter som kontorslokal, elavtal, telefonoperatör och bank. Alla de bitar som handlar om det interna hållbarhetsarbetet samtidigt som jag fortsätter att vara vaksam på det externa hållbarhetsarbetet.

  Jag tar ett steg i taget, övertygad om att hållbarhet är den enda vägen framåt.

  Hanna Anfelter, grundare Reform Travel