Reform Travels hållbarhetsmanifest

Jag tror på turismens kraft att agera motor för positiv förändring i samhället och vill inspirera fler till att resa hållbart.

I en värld med alarmerande klimatrapporter, vittnesmål om usla arbetsvillkor och löner, djur som utrotas, värdefull skog som avverkas, vatten som försuras och korallrev som bleknar i en rasande takt, tror jag inte att lösningen är att sluta resa utan jag är övertygad om att vi måste förändra vårt sätt att resa. Göra medvetna val även när det kommer till den efterlängtade semestern. För glöm inte, din temporära drömresa är någon annans vardag och verklighet.

Med ambitionen att bli Sveriges största plattform där turismaktörer som tar ansvar för hållbarhet och resenärer nyfikna på hållbart resande möts, lyfter sajten bara fram resmål, hotell, restauranger, kaféer, sevärdheter och aktiviteter som vilar på hållbara kriterier. Vissa är certifierade andra inte. Det viktigaste är att de delar värdegrunden om hållbar turism, en turism som bevarar och respekterar resmålen och alla inblandade. Som tar sitt ansvar för att minimera den negativa miljöpåverkan, bevara djur och natur, arbetar för att stärka lokala samhällen, och bidrar till minskad fattigdom i utvecklingsländer.

Ingen är perfekt och ingen eller inget är hundra procent hållbart, men i linje med min affärsidé lever jag som jag lär. Det betyder att jag flyger varsamt, klimatkompenserar för de flygresor jag ändå gör, reser med tåg så ofta som möjligt – alltid första prio inrikes – och cyklar eller åker kollektivt på hemmaplan.

Jag tänker till varje gång jag ska handla något, stöttar företag med en hållbar affärsidé, äter vegetarisk mat och dricker bara kravmärkt, fairtrade eller direct trade-kaffe.

Läs inlägget: Hållbart resande går hand i hand med ett hållbart liv året runt

Eftersom jag är i en start up fas och en ”enkvinnasbusiness”, har jag inte musklerna att göra allt på en gång. I dag jobbar jag mestadels hemifrån men i takt med att företaget växer kommer jag att se över fler och fler aspekter som elavtal, telefonoperatör och bank. Alla de bitar som handlar om det interna hållbarhetsarbetet samtidigt som jag fortsätter att vara vaksam på det externa hållbarhetsarbetet.

Den dagen Reform Travel går med vinst kommer en viss procentsats gå till olika projekt som på ett eller annat sätt bidrar till en bättre värld med hjälp av turismen.

Jag tar ett steg i taget, övertygad om att hållbarhet är den enda vägen framåt.

Hanna Anfelter, grundare Reform Travel