10 tips till Oslo – Europas miljöhuvudstad 2019

I samarbete med Visit Oslo

Oslo är årets europeiska miljöhuvudstad. Den norska huvudstaden har genomgått stora förändringar på senare år. Stora satsningar har skett på kollektivtrafiken och på att rusta upp innerstaden för att göra den mer attraktiv, och förbättrat livet för såväl lokalbor som besökare genom friskare luft, renare vatten och schysta gröna adresser. Här är tio tips till Oslo – Europas miljöhuvudstad 2019.

Oslo är årets europeiska miljöhuvudstad och en perfekt weekenddestination med tåg.

Boende

Clarion Hotel The Hub

Ett stenkast från centralstationen ligger Oslos nyaste och – enligt dem själva – mest hållbara hotell, The Hub. Hotellet rymmer hela 810 rum, två restauranger och en takbar med en egen ekologisk terrassodling som används som skafferi för både dryck och mat i hotellets restauranger. Ett litet klimatavtryck är viktigt för hotellet där allt har planerats för att minimera svinn och med varsam hand för miljön. Möbler från den gamla inredningen donerades till Frälsningsarmén och delar av materialet har återanvänts i den nya inredningen. Frukostbuffén följer nudgingprincipen för att få gästerna att välja det mer hållbara valet först, i lobbyn hittas en pop up-store med lokala småskaliga samarbeten och ett bibliotek med fokus på norsk litteratur.
Adress: Biskop Gunnerus gate 3
Clarion Hotel The Hub

Clarion Hotel The Hub i Oslo
Clarion The Hub är Oslos nyaste och mest hållbara tillskott på hotellscenen. Här ryms 810 rum fördelat på 13 våningar, restauranger och mötesplatser, mitt i centrala Oslo.
Utsikt över Oslos takåsar från Clarion Hotel The Hub.
Från översta våningen på Clarion Hotel The Hub erbjuds en magnifik utsikt över Oslos takåsar.
PS: Hotell

PS: Hotell är med sina 31 hotellrum Oslos minsta hotell, centralt beläget i det pulserande Grünerløkka-området. Genom att checka in på hotellet är man med och stödjer deras arbetsprogram för socialt ansvar som innebär att de anställer människor som har fallit utanför det vanliga arbetslivet, för att förse dem med färdigheter och erfarenheter som de behöver för att komma på rätt spår igen i livet.
Missa inte kaféet Hendrix Ibsen, som ligger i lokalerna och som ryktas servera bland det bästa av kaffe i Oslo.
Adress: Vulkan 22
PS Hotell

PS: Hotell är Oslos minsta hotell men med ett stort hjärta. Här jobbar man med social hållbarhet genom att ge marginaliserade människor en chans att komma in på arbetsmarknaden.
Bild: PS Hotell

Mat och dryck

Ett bord

Filosofin bakom Ett bord är gemenskap – att dela god mat runt ett stort genuint träbord, med kända som okända bordsgrannar. Ekologiska ingredienser från småskaliga lokala odlare förvandlas till delikata smårätter och ägaren Karl Johan och hans personal får dig att känna dig varmt välkommen.
Adress: Vikaterrassen, Ruseløkkveien 3
ettbord.no

Ett Bord har fått utmärkelse för sina fina råvaror som till mer än 90 procent är ekologiska.
På Ett Bord äter du mat från lokala bönder och producenter, tillsammans med okända som kända vid samma träbord.
Norda The Hub

Högst upp på 13:e våningen med en magnifik utsikt över Oslos takåsar och fjord, ligger Norda, en restaurang med fokus på en fusion av nordiska och nordamerikanska smaker. Grönsakerna som serveras kommer i största möjliga mån från den egna takodlingen, fisken är certifierad och köttet köps in från lokala bönder. Baren intill serverar drinkar gjorda på lokala råvaror och är döpta efter namn på Oslos lokala kvarter.
Adress: Biskop Gunnerus gate 3
Norda Oslo

Norda ligger högst upp i Clarions hotell The Hub och grönsakerna som serveras kommer från den egna takodlingen eller den småskaliga odlingen i köket.
Med Marcus Samuelsson som kreativ kökschef erbjuder Norda ekologisk och certifierad mat i största möjliga mån.
Kolonihagen Frogner

Kolonihagen Frogner ligger på en bakgård i hjärtat av Frogner i Oslo, och serverar rätter med inspiration från kök över hela världen som en meny eller à la carte, lunch som middag. Centralt i deras livsmedelsfilosofi är användningen av ekologiska och hållbara råvaror och de brinner för att skapa upplevelser för både stora och små tillfällen, utan negativ inverkan på människor och vår planet.
Adress: Frognerveien 33
kolonihagenfrogner.no

På en av Oslos bakgårdar ligger Kolonihagen Froger som brinner för bra mat.
Bild: Kolonihagen Frogner
Vulkan Fisk

I det trevliga kvarteret Vulkan ligger Oslos populära Mathallen där Vulkan fisk huserar. En fiskrestaurang som månar om sina leverantörer och erbjuder det bästa från havet efter säsong, ibland dagsfärsk fisk och skaldjur av högsta kvalitet, att njutas av på plats vid sittande bord eller köpa med hem från Fiskdisken och tillaga själv.
Adress: Mathallen Olso, Vulkangata 5
Vulkan Fisk

Vulkan Fisk månar om att erbjuda bra fisk från tillförlitliga producenter. Här kan du äta på plats eller köpa med dig färsk fisk från Fiskdisken.

Se och göra

Bastubad i fjorden – KOK Oslo

Startat av två eldsjälar är KOK:s syfte att skapa badglädje, med det outtalade målet att få fler att förstå vikten av rent, friskt vatten genom härliga vattenupplevelser. Devisen är “det man älskar vill man skydda”. På deras flytande bastu erbjuds den uppfriskande kombinationen av ångande bastu och bad i fjorden året runt. Stationerad vid Langkaia, på två minuters promenadavstånd från Oslos centralstation. 
Adress: Langkaia, Oslo
KOK Oslo

Kok Oslos syfte är att skapa badglädje året runt.
Losaeter

Losaeter är en kulturell installation på allmän mark i Oslo. En stadsodling tillika konstprojekt inklämd mellan motorvägen, med en vacker huvudbyggnad i trä som rymmer en vedeldad spis och utomhus ett stort grönområde med odlingar och olika kreativa projekt med fokus på hållbarhet. Öppet för besök varje dag.
Adress: Losæter, Bjørvika
Loseter

Bakstugan är ett konstverk och socialt utrymme i ett där människor från olika kulturer och bakgrunder samlas för att baka bröd.
Vackra detaljer på Losaeter.
I området Björkvika, inklämd mellan byggen och motorvägar är Losaeter ett projekt med syfte att skapa en urban grön oas och visa på att det går utmärkt att odla i stan. Det två tornen som står mitt i är lufttorn till den underliggande tunneln.
Vigeland museum och park

Efter Edvard Munch är Gustav Vigeland Norges mest kända konstnär. I skulpturparken som skapades på 1940-talet samlas Vigelands livsverk med mer än 200 skulpturer i brons, granit och järn. Intill parken ligger ett museum där det just nu pågår en utställning, Parallels, i samband med Vigelands 150-årsdag, som sätter honom i en historisk kontext jämte andra skulptörer, August Rodin och Maillol.
Adress: Nobels gate 32
Vigeland Museum

Vigelandparken är en av Oslos mest populära attraktioner och en hyllning till konstnären Gustav Vigeland vars skulpturer och statyer pryder parken.
Bild: Vigelandsparken
Just nu pågår utställningen Parallels på Vigelandmuseet i samband med Gustav Vigelands 150-års jubileum.
Bild:Vigelandsparken

Shopping

Ekte vare

En liten oberoende butik i Sagene i Oslo. Deras mål är att vara ett grönt alternativ till de stora matbutikerna och varje dag försöker de hitta sätt att reducera sitt klimatavtryck. De är ett litet team som brinner för vad de gör och strävar efter en mer grön livsstil. I butiken säljs naturtvålar, lokalt porslin och andra produkter från småskaliga norska tillverkare samt mat, frukt och grönsaker, gryn och spannmål på lösvikt. Här finns också ett kafé som erbjuder schyst fika.
Adress: Dannevigsveien 18C
ektevaredagligvare.no

Vulkan är ett intressant område där innovativ design möter ett ekologiskt tänk.
Sist men inte minst …

En gång ett tungt industriområde vid floden Akerselva, i dag en av Oslos mest intressanta stadsutvecklingsprojekt – kvarteret Vulkan. Innovativ och ekovänlig arkitektur definierar området som bland annat huserar ett lokalt energicentra under mark, en kontorsbyggnad vars fasad är ett solvärmesystem, Oslos första mathall, Dansens hus, kontorslokaler samt bostadshus. Dessutom – 2014 välkomnade området två urbana bihotell på initiativ från biodlaren Alexander du Rietz, och designade av Snöhätta arkitekter. Bikuporna står på taket till Mathallen bredvid Dansens hus och är både vackra att titta på, och viktiga verk för binas välmående. Alexander har även hand om bikupor på Scandics hotelltak i samma område och hans honung finns med på hotellets frukostbuffé.
heierdurietz.no

På taket till Oslos mathall står två urbana bikupor designade av arkitektkollektivet Snöhätta.

 

Text och bild: Hanna Anfelter

Editors note: I samarbete med Visit Oslo som stod för resa, uppehälle och mat och dryck. Alla åsikter är skribentens egna och övriga kostnader har Reform Travel stått för själva. 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Sju tips till Barcelona för den hållbara resenären

Med sin storstadspuls och närhet till havet lockar Barcelona besökare året runt. Staden bjuder ...

Guide till Umeås bästa hållbara adresser

Svemestra och tillbringa en weekend i Umeå. Norrlands huvudstad har genomgått stora förändringar de ...

Åtta tips till Hamburg- den tyska knytpunkten för tågresor söderut

I samarbete med Hamburg Turism Hamburg den tyska hamnstaden, och knutpunkt för många tågresor ...