Oslo är årets europeiska miljöhuvudstad. Den norska huvudstaden har genomgått stora förändringar på senare år. Stora satsningar har skett på kollektivtrafiken och på att rusta upp innerstaden för att göra den mer attraktiv, och förbättrat livet för såväl lokalbor som besökare genom friskare luft, renare vatten och schysta gröna adresser. Här är tio tips till Oslo – Europas miljöhuvudstad 2019.
Boende
Clarion Hotel The Hub
Ett stenkast från centralstationen ligger Oslos nyaste och – enligt dem själva – mest hållbara hotell, The Hub. Hotellet rymmer hela 810 rum, två restauranger och en takbar med en egen ekologisk terrassodling som används som skafferi för både dryck och mat i hotellets restauranger. Ett litet klimatavtryck är viktigt för hotellet där allt har planerats för att minimera svinn och med varsam hand för miljön. Möbler från den gamla inredningen donerades till Frälsningsarmén och delar av materialet har återanvänts i den nya inredningen. Frukostbuffén följer nudgingprincipen för att få gästerna att välja det mer hållbara valet först, i lobbyn hittas en pop up-store med lokala småskaliga samarbeten och ett bibliotek med fokus på norsk litteratur.
Adress: Biskop Gunnerus gate 3
Clarion Hotel The Hub
PS: Hotell
PS: Hotell är med sina 31 hotellrum Oslos minsta hotell, centralt beläget i det pulserande Grünerløkka-området. Genom att checka in på hotellet är man med och stödjer deras arbetsprogram för socialt ansvar som innebär att de anställer människor som har fallit utanför det vanliga arbetslivet, för att förse dem med färdigheter och erfarenheter som de behöver för att komma på rätt spår igen i livet.
Missa inte kaféet Hendrix Ibsen, som ligger i lokalerna och som ryktas servera bland det bästa av kaffe i Oslo.
Adress: Vulkan 22
Hotellet har stängt efter pandemin.
Mat och dryck
Ett bord
Filosofin bakom Ett bord är gemenskap – att dela god mat runt ett stort genuint träbord, med kända som okända bordsgrannar. Ekologiska ingredienser från småskaliga lokala odlare förvandlas till delikata smårätter och ägaren Karl Johan och hans personal får dig att känna dig varmt välkommen.
Adress: Vikaterrassen, Ruseløkkveien 3
Restaurangen har stängt i sviterna av pandemin.
Norda The Hub
Högst upp på 13:e våningen, med utsikt över Oslos takåsar och fjord, ligger Norda, en restaurang med fokus på en fusion av nordiska och nordamerikanska smaker. Grönsakerna som serveras kommer i största möjliga mån från den egna takodlingen, fisken är certifierad och köttet köps in från lokala bönder. Baren intill serverar drinkar gjorda på lokala råvaror och är döpta efter namn på Oslos lokala kvarter.
Adress: Biskop Gunnerus gate 3
Norda Oslo
Kolonihagen Frogner
Kolonihagen Frogner ligger på en bakgård i hjärtat av Frogner i Oslo, och serverar rätter med inspiration från kök över hela världen som en meny eller à la carte, lunch som middag. Centralt i deras livsmedelsfilosofi är användningen av ekologiska och hållbara råvaror och de brinner för att skapa upplevelser för både stora och små tillfällen, utan negativ inverkan på människor och vår planet.
Adress: Frognerveien 33
kolonihagenfrogner.no
Vulkan Fisk
I kvarteret Vulkan ligger Oslos mathall, där bland annat Vulkan fisk huserar. En fiskrestaurang som månar om sina leverantörer och erbjuder havets råvaror efter säsong, ibland dagsfärsk fisk och skaldjur, att njutas av på plats vid sittande bord eller köpa med hem från Fiskdisken och tillaga själv.
Adress: Mathallen Olso, Vulkangata 5
Vulkan Fisk
Se och göra
Bastubad i fjorden – KOK Oslo
KOK:s syfte är att skapa badglädje med det outtalade målet att få fler att förstå vikten av rent, friskt vatten genom härliga vattenupplevelser. Bakom företaget står två eldsjälar som brinner för bastubad. Devisen är “det man älskar vill man skydda”. Den flytande bastun erbjuder en uppfriskande kombination av ångande bastu och bad i fjorden året runt. Stationerad vid Langkaia, på två minuters promenadavstånd från Oslos centralstation.
Adress: Langkaia, Oslo
KOK Oslo
Losaeter
Losaeter är en kulturell installation på allmän mark i Oslo. En stadsodling tillika konstprojekt inklämd mellan motorvägen, och vars samlingspunkt är en huvudbyggnad i trä som rymmer en vedeldad spis. Utomhus ligger ett stort grönområde med odlingar och olika kreativa projekt med fokus på hållbarhet. Öppet för besök varje dag.
Adress: Losæter, Bjørvika
Loseter
Vigeland museum och park
Efter Edvard Munch är Gustav Vigeland Norges mest kända konstnär. I Skulturparken, en utomhuspark som anlades på 1940-talet, finns flera av Vigelands livsverk. Här står fler än 200 skulpturer i brons, granit och järn. Intill parken ligger ett museum där det just nu pågår en utställning, Parallels, i samband med Vigelands 150-årsdag, som sätter honom i en historisk kontext jämte andra skulptörer som till exempel August Rodin och Maillol.
Adress: Nobels gate 32
Vigeland Museum
Shopping
Ekte vare
Ekte vare är en liten oberoende butik i Sagene i Oslo. Deras mål är att vara ett grönt alternativ till de stora matbutikerna och varje dag försöker de också hitta sätt att reducera sitt klimatavtryck. De är ett litet team som brinner för vad de gör och strävar efter en mer grön livsstil. Butiken säljer naturtvålar, lokalt porslin och andra produkter från småskaliga norska tillverkare samt mat, frukt och grönsaker, gryn och spannmål på lösvikt. Här finns också ett kafé som erbjuder schyst fika.
Adress: Dannevigsveien 18C
ektevaredagligvare.no
Sist men inte minst …kvarteret Vulkan
En gång ett tungt industriområde vid floden Akerselva, i dag en av Oslos mest intressanta stadsutvecklingsprojekt – det är kvarteret Vulkan. Innovativ och ekovänlig arkitektur definierar området, och här huserar bland annat ett lokalt energicentra under mark, en kontorsbyggnad vars fasad är ett solvärmesystem, Oslos första mathall, Dansens hus, kontorslokaler samt bostadshus. Dessutom – 2014 välkomnade området två urbana bihotell på initiativ av biodlaren Alexander du Rietz, och som är designade av Snöhätta arkitekter. Bikuporna står på taket till Mathallen bredvid Dansens hus och är både vackra att titta på, och viktiga verk för binas välmående. Alexander har även hand om bikupor på Scandics hotelltak i samma område och honungen från hans bin finns med på hotellets frukostbuffé.
heierdurietz.no
Text och bild: Hanna Anfelter
Editors note: Flera av tipsen bygger på en pressresa arrangerad av Visit Oslo som stod för resa, uppehälle och mat och dryck. Temat var Oslo som miljöhuvudstad. Alla åsikter är skribentens egna och övriga kostnader har Reform Travel stått för själva.
Show Comments (0)