Coronakrisen stänger ett fönster och öppnar ett annat

  Just nu befinner vi oss i en situation få har kunnat föreställa sig. Coronakrisen är en prövning för hela mänskligheten. Medmänniskor förlorar nära och kära och myndigheter uppmanar till att stanna hemma och isolera sig. Resandet är helt satt på paus och affärer, restauranger och hotell går på knäna. Det är tuffa tider men också en möjlighet att stänga ett fönster och öppna ett annat. Det har aldrig varit tydligare. En hållbar livsstil är den enda vägen framåt.

  Coronakrisen stänger ett fönster och öppnar ett annat. Vi befinner oss i en situation få har kunnat föreställa sig, och som sätter hela mänskligheten på prov. Corona var först något som bara hände där borta, i Kina. Medierna rapporterade, det lät hemskt men jag tänkte inte så mycket mer på det. Det drabbade ju inte oss.

  Sen kom Covid-19 till Europa och Sverige. Samma kväll som det första bekräftade fallet i Stockholm började min man prata om att inget mer skulle bli sig likt. Snart skulle gatorna eka tomma och affärerna få slut på mat. Jag minns att jag log skeptiskt och tänkte att nej då, det händer inte hos oss. Dagen efter var det slut på toapapper i varenda butik i mitt kvarter och alla mina uppdrag pausades på obestämd tid. Besöksnäringen drabbades hårt från en dag till en annan då gränser stängdes, reserestriktioner infördes, och affärer, hotell och restauranger såg sina intäkter rasera på nolltid. Verkligheten hade hunnit ikapp.

  Moder jords signaler

  Tanken slår mig, är det här Moder Jords sätt att skicka en signal till oss. ”Ni kan inte fortsätta att resa, äta och konsumera som om vi hade flera planeter, så varsågod här är ett virus som får er att stanna upp”. För uppenbarligen kan vi ställa om när det är skarpt läge. Vi lyssnar på myndigheter, stannar hemma, gynnar lokala producenter och företag och reser från soffan. Och aldrig har luften varit så ren, fågelsången så klar och vattnen så rena som nu, men till vilken kostnad?

  Coronakrisen stänger ett fönster och öppnar ett annat
  Coronakrisen stänger ett fönster och öppnar ett annat. Fönstret mot ett hållbart resande, och det ultimata målet – en hållbar värld.

  Det är svårt att glädja sig över att utsläppen minskar samtidigt som tusentals förlorar sina nära och kära, sina jobb och inkomster. Att bara stirra sig blind på klimat och miljö är inte lösningen. Det har aldrig varit tydligare. Hållbarhet är den enda vägen framåt.

  Budskapet om att resa mindre men bättre, konsumera mindre men bättre, når utanför hållbarhets- och miljökretsar och tar sig in i en av Dagens Nyheters krönikor: ”

  ”Behöver vi fortsätta att resa lika ohämmat som vi gjort, äta samma mat, konsumera med samma frenesi? Vad är det i våra liv som verkligen är betydelsefullt, och samtidigt hållbart”.

  Turism 2.0

  Coronakrisen slår hårt mot hela samhället men ger oss också möjligheten att stänga ett fönster och öppna ett annat. Nu har vi tid och möjlighet att skapa ett samhälle som tar hänsyn till moders jords välmående samtidigt som företag blomstrar och människor får sina behov tillgodosedda.

  Sett ur ett turismperspektiv slutar branschen stirra sig blinda på besöksstatistik och börjar mäta värdet av varje enskild besökare. De går från kvantitet till kvalitet, och involverar lokalsamhället för att bygga attraktiva destinationer för såväl besökare som lokalbor.

  Svenska turistföretag och destinationer siktar förhoppningsvis in sig på fler inhemska besökare istället för att satsa alla kort på kinesiska turister.

  Resenärer börjar förstå att billigast inte är bäst, och är därför beredda att resa mindre men bättre. De förstår vikten av att lägga sina surt förvärvade pengar på företag som prioriterar hållbarhet i affärsverksamheten och betala för kvalitet framför kvantitet.

  Coronakrisen stänger ett fönster och öppnar ett annat. Fönstret mot ett hållbart resande och det ultimata målet – en hållbar värld.

  /Hanna

  Startbild: Fredrik Öhlund/Unsplash

  • Show Comments (2)

  • Bara brittiskt

   Signal om att det inte går att inkräkta mer på djurens område. Då kommer vi för nära deras hem och smittas av deras virus. Detta är vad det varnats för länge men ingen har lyssnat. Hänger ihop med klimatförändringarna som också de för djuren närmare människan.

   • Hanna Anfelter

    Helt sant, bra att du tar upp det!

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Nu. Hållbarheten kan inte vänta.

  Hållbar turism, ekoturism, ansvarsfull turism, kalla det vad du vill så länge vi är ...

  Vart tar det sunda förnuftet vägen när vi reser?

  I veckan framkom det att den populära badpärlan Blå lagunen på Ekerö måste stänga ...

  Vad är det för fel på ordet lagom?

  I dagens debattklimat där det förespråkas att vi ska sluta flyga, sluta äta kött ...