Vy Stockholm

Miniguide lokala favoriter på Södermalm i Stockholm

Miniguide lokala favoriter Sofo Södermalm. Hållbart resande handlar bland annat om att spendera sina pengar lokalt. I dessa svåra tider är det tufft för småföretagare och de behöver mer stöd än någonsin. Här listar jag några av mina gröna favoriter kring mitt kvarter Sofo på Södermalm i Stockholm. Från närodlad ekologisk mat och dryck till second-handkläder och ekologiska leksaker för barn.

Miniguide lokala favoriter Sofo Södermalm
I Sofo på Södermalm i Stockholm ligger flera gröna hållbara butiker, restauranger och kaféer väl värda ett besök, Coronatider eller inte. Foto: Visit Stockholm/Tove Frej
Matbutiker
Rot Butik & Kök

Rot erbjuder ekologisk mat och dryck på Renstiernas gata på Södermalm i Stockholm. De som driver butiken drev tidigare Cajsa Warg på samma adress men i dag är Rot en fristående butik med fokus väl utvalda råvaror. Frukt, grönsaker, hygienartiklar och färdiga matlådor. Allt med ett grönt och hållbart tänk.
Renstiernas gata 20

Ersta stadshandel

Uppe på Erstagatan ligger Ersta stadshandel. Här hittar du närproducerade, rättvisemärkta och ekologiska livsmedel, bröd, frukt, grönsaker. Bakom butiken står Syftesfabriken som också driver initiativet Palla.
Erstagatan 9

Urban Deli

Urban Deli är en butik, restaurang och bar i ett, och finns i dag på flera ställen i Stockholm. Men deras första butik i Stockholm öppnade vid Nytorget. Här kan du både handla noga utvalda råvaror som take away, slinka in för ett glas och en bit mat eller delta i något av flera av de events som de regelbundet anordnar. De har en förkärlek för närproducerat och ekologiskt och månar om sina stammisar med stammisrabatter titt som tätt.
Nytorget 4

Miniguide lokala favoriter Södermalm Kaffe Lykkebar
Nytt i kvarteret! Efter sommaren 2020 öppnade Lykke kaffebar intill Nytorget. Kaffeproducenten Lykke kaffegårdars egen kaffebar. Här njuter du av en kopp kaffe eller äter en bit mat i en härlig miljö. Bild: Lykke kaffegårdar
Restauranger och kaféer
Restaurang Bleck

Bleck ligger i lilla Blecktornsparken och samlar hipsters, turister och lokalbor som brinner för god mat och dryck. Nyligen öppnade deras inglasade veranda och från att mestadels ha varit ett givet häng under sommaren, satsar restaurangen nu på året runt verksamhet. Här äter du god mat i trevlig miljö. Maten är signerad Nichlas Bergstedt, som bland annat har erfarenhet från Ekstedt och Artipelag, och menyn består av smårätter, där grönsakerna ofta får spela huvudrollen. På dryckessidan fokuserar man på klassiska viner med ekologiskt tänk och naturviner.
Lilla Blecktornsparken, Katarina bangata 48

K-märkt

K-märkt startade i Garnisonen på Östermalm och finns i dag på sju adresser i Stockholm. Kaféet, restaurangen och konditoriet drivs av en kock, en konditor och en kypare som brinner för bra mat och bra råvaror. Hållbarhet är en självklarhet för trion som arbetar aktivt för ett minskat matsvinn. I bageriet och kaféet i Ringen vid Skanstull erbjuder de frukostpaket, vackra bakverk och färskt bröd.
Teatern Ringen, Götgatan 128

Lykke kaffebar

Lykke kaffegårdar brinner för gott kaffe som tillverkas utan att någon eller något kommer till skada i processen. För att lyckas odlar, köper och rostar de kaffet själva. Tillsammans med kaffebönderna i Brasilien, Uganda, Peru, El Salvador och Panama äger de sina gårdar för att undvika mellanhänder och ha kontroll och insyn i hela kedjan.

I den relativt nyöppnad kaffebaren erbjuder de dagen lång en kopp kaffe, fika eller en bit i en ljus och trivsam hörnlokal miljö intill Nytorget. Nu när Corona ställer till det för många företag behöver de lite extra kärlek så är du frisk gå gärna förbi och njut av en kopp eller beställ hem kaffebönor direkt till dörren.
Nytorgsgatan 38

Pom och Flora miniguide Sofo Stockholm
Pom och Flora serverar färgstark hälsosam frukost hela dagen i den lilla lokalen i Sofo på Södermalm i Stockholm.
Pom & Flora

I hörnet av Bondegatan, ett stenkast från Nytorget ligger Pom & Flora, ett litet guldkorn i Söders kafémyller. Trevlig stämning, snygg design och god, enkel mat präglar kaféet som serverar hälsosam färgstark frukost hela dagen. Ägarna Anna och Rasmus Axelsson har båda många år bakom sig i krogbranschen och det märks att de har ett öga för vackra detaljer och smakupplevelser. En riktig  favorit.
Bondegatan 64

Sopköket

Sopköket har stängt dörrarna till lokalen på söder sedan inlägget skrevs. Men de fortsätter rädda mat genom sin cateringverksamhet.  

Sopköket tillhandahåller vanligtvis allt från frukost, sopplunch, wraps, sallad, matlådor, buffé, mingel, fika, bankett. De levererar med el-cykel inom Stockholm och all catering går att få i hållbart flergångsmaterial. Målet är minst 50% räddade råvaror per måltid, ofta ekologiskt.

Dessutom, för att hjälpa till i dessa Corona-tider, har de gjort om sitt koncept helt och hållet. De satsar nu stenhårt på take away och drive thru. Och i restaurangen som ligger i Söderhallarna har de helt slopat buffén, ökat avståndet mellan sittplatserna och serverar maten vid borden.
Söderhallarna, Medborgarplatsen

Sebastian på Söder

Sebastien Boudets bageri har stängt sedan inlägget skrevs.

I Sebastien Boudets surdegsbageri i Söderhallarna finns ett utbud av surdegsbröd, söta bröd, och enklare maträtter med ingredienser som växlar efter säsong. Croissanter, bretonska kakor och frukostbröd tillhör favoriterna. Den franske bagaren brinner verkligen för bra bröd, och allt bakas på plats, och på en stor del eget nymalt mjöl på kulturspannmål från utvalda ekologiska jordbruk runt om i landet. Här kan man även köpa hem de råvaror som de bakar med, så som ekologiska ägg, mejeriprodukter och oraffinerat havssalt. En populär mötesplats för småskalighet med fokus på hantverk.
Söderhallarna, Medborgarplatsen

Läs också: Bagaren som brinner för bra bröd

Fotografiska är en samlingsplats för fotografi i Stockholm. Deras restaurang erbjuder en meny med fokus på växtbaserade rätter utan svinn. Foto: Visit Stockholm/Erik G Svensson
Fotografiska

”Hållbar njutning som sparar planeten”. Så lyder konceptet i Fotografiskas restaurang. Bakom mat- och dryckesfilosofin står kocken Paul Svensson, en förkämpe för bra mat gjord på lokala råvaror och med så lite svinn som möjligt. Han stöttar lokala producenter, fokuserar på grönt på tallriken med proteinet som tillval och använder så mycket som möjligt av råvaran.
Stadsgårdshamnen 22

Butiker
Ecosthlm

Butiken har stängt sedan inlägget skrevs.

Noga utvalda leksaker för de minsta hjältarna. Det erbjuder EcoSthlm i en liten lokal på Katarina Bangata på Söder i Stockholm. Butiken som också är webbutik drivs av eldsjälar som brinner för stil, design, miljö och kvalité. Utöver ekologiska leksaker för barn hittar du också kökstillbehör och textil och kroppsvård för stora som små.
Katarina bangata 17

Stockholms stadsmission second hand

Stockholms stadsmissions butiker drivs som sociala företag där människor som står utanför arbetsmarknaden av olika anledningar får möjligheten att arbetsträna. I butiken vid Nytorget hittar du bland annat vintagekläder, retromöbler, leksaker och husgeråd, samt plagg från Stadsmissionens eget designmärke – Remake. Med hjälp av återvunna kläder och textiler skapas nya unika plagg och designföremål som ger kasserade kläder nytt liv.
Skånegatan 75

Grandpa minguide sofo stockholm
Grandpas butik på Södermannagatan i Sofo i Stockholm erbjuder ett noga utvalt utbud från etablerade märken med fokus på bra kvalité. Bild: Grandpa
Grandpa

Butiken på Södermannagatan samlar svenska och internationella modemärken med snygga accessoarer, skor, inredningsdetaljer, porslin, böcker, möbler och vintageprylar. Personalen är hjälpsam och trevlig och tar sig gärna tid för en liten pratstund. Varje plagg och pryl handplockas varsamt och allt är så snyggt att du helst vill köpa med dig hela affären hem. Hit går jag alltid och rekar när jag ska hitta en present.
Södermannagatan 21

Nudie jeans

Nudie Jeans är ett Göteborgsbaserat denimföretag med egen butik på Skånegatan i Stockholm, och en stark hållbarhetsprofil. Här finns plats för hela Nudiekollektionen och de erbjuder precis som alla deras butiker i Sverige, fria reparationer av alla gamla Nudiejeans. Mycket brett sortiment av kläder i ekologiska, hållbara material med något för alla stilar och åldrar.
Skånegatan 75

Nudie repair miniguide lokala favoriter Sofo Södermalm
Nudie Jeans erbjuder gratis lagning av deras jeans i flera av deras butiker. Företaget brinner för denim och hållbarhet och har koll på hela sin produktionskedja. Foto: Visit Stockholm
Lisa Larsson second hand

Det här är klart en av stans bästa vintagebutiker. Lisa har drivit butiken på Bondegatan i snart trettio år och hon är alltid lika glad och trevlig när man kommer för att lämna in saker, som för att handla. Här hittar du fina klänningar, jackor, blusar med mera i mycket gott skick, från 30-tal till 70-tal samt nutida moderna kläder.
Bondegatan 48

Manos

På samma gata som Rot butik & Kök ligger Manos, en kreativ butik och mötesplats i Sofo som erbjuder noga utvald design och konsthantverk. Karin Erikssson som driver butiken är keramiker med försmak för ting tillverkade i naturliga material, gärna handgjort och småskaligt producerat.
Här kan du även gå en keramikkurs eller delta i tai chi- och musikkvällar eller lära dig origami och bokbindning.
Renstiernas gata 22

Text: Hanna Anfelter
Bilder: Startbild: Visit Stockholms mediabank, fotografer Henrik Trygg, Tove Frej, Erik G Svensson

Fler tips till Stockholm hittar du här

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Naturvinsbarer Stockholm

Naturviner – 3 tips på naturvinsbarer i Stockholm

Tycker du om naturviner och befinner dig i Stockholmsområdet, kolla in de här tipsen. ...

Vi måste öppna ögonen och börja ta ansvar

Det är ingen nyhet -flyget påverkar miljön. Det släpper ut en stor mängd koldioxid ...

Spinguera ekolodge – ekohotell på Kap Verde

För några år sedan drömde jag om att åka till Kap Verde, ö-nationen utanför ...