cykelupplevelser skåne

Cykelporten till Söderåsen – 3 cykelupplevelser i Skåne

Annika Andebark är författaren med ett stort intresse för cykling och långsamma upplevelser. I Billesholm håller hon som bäst på att utveckla en ny cykeldestination bland dinosauriespår. Hon tycker om att uppleva saker på cykel i sakta mak. Här tipsar hon om tre cykelupplevelser i Skåne.  

2018 fick jag klimatångest och övertalade min livskamrat att förvärva ett 40 hektar stort område som innehöll ett nerlagt dagbrott. Då visste vi inte att forskarna från Uppsala universitet hade hittat 201 miljoner år gamla dinosauriespår här redan 2015.

I Billesholm har forskare från Uppsala universitet och Naturhistoriska riksmuseet kunnat kartlägga ett helt ekosystem från triastidens sista timmar. Då berodde utdöendet på att den biologiska mångfalden påverkades av de ämnen som släpptes ut i atmosfären av vulkanerna. I dag släpps samma ämnen ut av transportsektorn och industrier.

Vi har mycket att lära av utdöendet i Billesholm. 2022 bildades Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm för att stötta uppbyggnaden av en destination som inspirerar till hållbarhet.

En destination som inspirerar till hållbarhet

Destinationen är under uppbyggnad. Bland annat anläggs det två trädgårdar. Belinda Wigerfelt odlar ekologiska snittblommor i säsong och erbjuder även workshops i blomsterbindning. Triasträdgården är tänkt att utökas med avgjutningar av de dinosauriespår som hittats i dagbrottet. I framtiden hoppas vi även kunna skapa en skulpturpark inspirerad av dinosauriefynden.

cykelupplevelser dinosaurie skåne
För 201 miljoner år befann sig dagens Skåne närmare ekvatorn. Diagonalt över Skåne reste sig ett flera tusen meter högt berg. Sydväst om berget dagens Söderåsen var det fuktigt eftersom molnen inte orkade lyfta över berget. Istället tömde de regnet över ett växtrikt delta. Här betade långhalsade dinosaurier från de höga ormbunksträden. Det fanns så gott om mat för alla att även de små rovdinosaurierna kunde växa sig allt större. Det största fotspåret som hittats är omkring en halv meter långt. Det hittades av forskare från Uppsala universitet. Just nu pågår forskningen om de tre nya dinosauriearter som hittats i Billesholm. Vid Dinosauriesjön går det att läsa mer om de skånska dinosaurierna.
De långsamma upplevelserna

När vi är ute och cyklar ser vi lederna som en motorväg mellan olika upplevelser. Vi stannar gärna en längre tid i ett område och utforskar det sakta utan planer eller tidspress. Här är tre tips på cykelupplevelser i Skåne.

I Cykelporten hittar du flera företag som samverkar kring cykelupplevelser.

1.Ystad-Österlen

Fika: Våfflor på café Bäckahästen i Ystad som ligger där apotekarens trädgård låg på medeltiden.

Äta: Grändens mat – fräscht med uteservering i en av Ystads äldsta köpmansgårdar.

Göra: Rosariet vid Gråbrödraklostret i Ystad, och så klart stranden med vit sand.

Sova: Hotell Fritiden med utsikt över hamnen och Ystad. Här spelades de engelska Wallanderfilmerna in, men innan dess var det ett inomhusbad som byggdes i samband med utställningen Fritiden (1936). Därav hotellets namn.

2.Söderåsen

Fika: Mormors bod i Stenestad ligger intill Skånes högst belägna kyrka. Här möttes tre pilgrimsleder. Kanske fanns här en gång en hednisk kultplats. Karin serverar hembakade kakor eller mackor. Hög mysfaktor.

Äta: Fram till 1932 fanns det gott om stenkolsgruvor i Bjuvs och Åstorps kommuner. Efter några års uppehåll återupptogs gruvdriften 1942 i Schakt Malmros. I dag förvarar Söderåsens golfklubb gräsklipparna i de gamla gruvbyggnaderna. Här finns en restaurang där kocken kallas Dino. I sommar ser vi fram emot att utforska Dinos familjemenyer.

Göra: Ett besök i Belinda Wigerfelts snittblomsodling som huserar i Sveriges näst äldsta Folkets park. Här kan du köpa italiensk glass från da Aldo tillverkad någon kilometer från Billesholm. I parken finns gott om bord och bänkar om du har matsäck med dig. Det finns en matbutik på cykelavstånd från Folkets park.

Sova: Varför inte boka sviten vid Dinosauriesjön? Du sover i hängmattor och kan ta ett morgondopp på samma flodbädd som dinosaurierna en gång vandrade. Forskarna gjorde avgjutningar av spåren så under vattenytan finns urtiden bevarad för evigt.

cykelupplevelser skåne baltica stenbrott
Området kring Söderåsen bär på en spännande geologisk historia. Under Ordovicium (för mer än 400 miljoner år sedan) kolliderade urberget Baltica med den vulkaniska kontinenten Avalonia där Söderåsen i dag ligger. Den hårdare Baltica knäcktes och lava sipprade ut från jordens inre. Än idag syns resterna från urtidens vulkaner i området runt Röstånga. Den tydligaste av dem är Jällabjär, men det finns många fler.
3.Bjäre

Skånes bästa cykling hittar du mellan Båstad och Klitterhus, Skälderviken. Ta dig tid att lämna Kattegattleden för att upptäcka Bjäres pärlor. Här vimlar det av sommaröppna butiker och caféer.

Fika: Bäckadalens handelsträdgård. Genuint med mysiga växthus att ströva runt i.

Äta: Restaurangen vid Hovs hallar med utsikt över havet.

Göra: Utforska Hallandsåsen som avslutas med Hovs hallar. Hallandsåsen är några hundra miljoner år yngre än Söderåsen. Här hittar du många fina naturområden. Hovs hallar är ett av dem.

Sova: Torekov SPA, småskaligt där man tar tillvara solnedgången. Hit cyklar vi helst i februari.

Läs också: Fem tips till Bjärehalvön

Text och bild: Annika Andebark


2018 instiftade FN World Bicycle Day den 3 juni. I samband med Cykelns dag i år invigdes tre nya cykelleder i Skåne som går under namnet Cykelleden Skåne.

Sedan tidigare har Skåne tre nationella cykelleder som går längs kusten; Kattegattleden mellan Göteborg och Helsingborg (390 km). Sydkustleden mellan Helsingborg och Simrishamn (260 km), Sydostleden mellan Simrishamn och Växjö (274 km).

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ekokaféer Sverige Bageri Leve

Ekokaféer i Sverige – 17 tips på ekofika

Bra kaféer kan ibland vara trixigt att hitta. Du vet, det där kaféet där ...

Tips saker att göra Småland

15 tips på saker att göra i Småland

Småland har en hel del att erbjuda för den som tycker om naturen, aktiviteter ...

10 svemestertips

10 svemestertips från norr till söder

Tio svemestertips från norr till söder. Hållbart resande är inte begränsat till resor i ...