Mästarnas mästare tips Bjärehalvön

  Mästarnas mästare – fem tips till Bjärehalvön

  Mästarnas mästare spelas vanligen in på varmare breddgrader än Sveriges men när Corona slog till var det bara att tänka om. Ny plats för inspelning blev svenska Bjärehalvön bland natursköna kullar, klippor, långsträckta stränder och grönskande fält. Här är fem tips till Bjärehalvön från Mästarnas Mästare och lite till. 

  Mästarnas mästare Bjärehalvön. När kameran zoomar ut och sveper över branta klippor som stupar ner i havet, långsträckta sandstränder och turkosblåa stenbrott är det svårt att tro att det är Sverige i bild, men det är det. Bjärehalvön för att vara exakt. Här utspelar sig årets Mästarnas Mästare och förutom att vi anar de kyligare graderna är det inte mycket annat som är annorlunda. Naturscenarierna är lika vackra som vanligt. Läs om några av Bjärehalvöns sevärdheter. 

  Mästarnas mästare tips Bjärehalvön
  Grevie åsar är ett naturreservat och skyddat område sedan 1962 som domineras av rullstensåsar med en spännande historia. Pressbild.
  Grevie åsar

  Naturreservatet Grevie Åsar går även under namnet Grevies backar och det är här som mästarna flåsar uppför med sina stora stenklot. Nedanför åsarna breder Bjärehalvöns odlingslandskap ut sig, och på andra sidan Skälderviken skymtas Kullaberg. Om våren lyser backsippor upp backarna och på vintern blir åsarna till populära pulkabackar. Det böljande landskapet utanför Båstad är ett populärt besöksmål året runt och en del av Skåneleden.

  Hovs Hallar

  Steniga stränder, strandängar, dramatiska klippor, stenformationer och grottor. Hovs hallar beskrivs ofta som en nästan magisk plats, och har figurerat i ikoniska filmer som exemplevis Bergmans Det sjunde inseglet. Det branta kustpartiet anses vara ett av Bjärehalvöns främsta smultronställen och värt ett besök årets alla dagar.

  Mästarnas Mästare tips Bjärehalvön
  Vid Hovs Hallar möts Hallandsåsen och havet och formar dramatiska klippor, grottformationer och klapperstensstränder. Namnet kommer från “hallar” som betyder klippor eller berg och “hov”, ett annat namn för en mindre hög. Pressbild.
  Hallands väderö

  Den lilla ön med stora upplevelser. På bara en tre kvadratkilometer yta ryms varierad natur. Vattnet är kristallklart och fågellivet rikt. Drömmer du om att se sälar kanske du har tur. På öns västra sida ligger ett sälsskyddsområde. För den som önskar bo över erbjuder Fyrplatsen ett spartanskt boende från mars till oktober. Hela ön är klassad som naturreservat samt som Natura 2000-område så det gäller att läsa på och fara varsamt fram.
  hallandsvadero.se

  Bäckdalens Handelsträdgård

  På Bäckdalens i byn Hallavara är ekologisk odling ingen trend eller fluga utan här har det varit standard sedan slutet av nittiotalet. I trädgårdshuset odlar Margareta och Anders växter, tomater, örter, kryddor och grönsaker. Till försäljning och till det egna kaféköket i Orangeriet. Menyn bjuder på svenska smaker med italienska influenser, tillagat på lokala råvaror. Vanligtvis arrangeras jazzkvällar och konstutställningar i lokalerna, håll utkik på Bäckdalens hemsida för senaste nytt.

  Norrvikens trädgårdar tips Bjärehalvön
  Att vandra runt på Norrvikens trädgårdar är en lisa för själen. Här finns olika stilträdgårdar som exemplevis Vattenträdgården där vattnet rinner ner från åsen via små forsar och dammar. Bild: Hanna Anfelter
  Norrvikens trädgårdar

  Grundad av trädgårdsentusiasten Rudolf Abelin redan i början av 1900-talet bjuder Norrvikens trädgårdar på upplevelser för alla sinnen. Här är det lätt att tappa bort tiden medan du strosar runt i trädgårdar av olika slag, bland annat en japansk trädgård som var en av de första asiatiska trädgårdar som anlades i Sverige. Längs åsen går Abelins promenadstig där fågelsång och porlande vatten stimulerar dina sinnen och längs skogsslingan växer ett vilt skafferi. När hungern slår till, erbjuder Orangeriet rätter tillagade på lokala råvaror. 
  norrvikenbastad.se

  Dessutom …

  Lillaro Café är ett omtyckt kafé bland Bjäres potatisåkrar. Dock har de bara öppet på sommaren då deras bakverk och smörgåsar med kravmärkta delikatesser lockar många besökare. Men ibland bakar de bröd andra tider på året också och säljer på plats på lördagar. Se hemsidan för mer info!

  Svanenmärkta Skansen Båstad ligger precis vid havet i Båstad och erbjuder ett bekvämt boende med möjlighet till både kvällsdopp och morgondopp i havet!


  Editors note: 

  I ett av avsnitten är mästarna och skjuter lerduvor i Finsbro stenbrott – ett stenbrott med en smaragdgrön liten sjö. Vid efterforskningar verkar det dock som att platsen är avstängd för allmänheten på grund av risk för stenras. 

  Mer tips från Skåne – läs Drömmen om Österlen

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Everts Sjöbod i Grebbestad är årets Ekoturismaktör

  Igår var det dags för resebranschens egen Oscarsgala, Grand Travel Awards. Vinnare av Årets ...

  Handla med gott syfte på Erstagatan i Stockholm

  Stadshandel i Stockholm. Syftesfabriken är en ny typ av verksamhet som bygger på ekologisk ...

  Östergötland en av världens 100 mest hållbara destinationer

  Förra veckan avslöjades de sextio första destinationerna som kvalat in på Green Destinations lista ...