Dominica – paradiset för ekoturister

Till Dominica åker man inte för sol och bad utan här är det naturens under som lockar. Den regnskogstäta karibiska ön är ett paradis för ekoturister. Dessutom är den utnämnd till en av årets mest tio etiska resmål av organisation Ethical Traveler. Här är några tips på saker att se och göra på den gröna ön Dominica.

Ekoturism på Dominica. Dominica – inte att förväxla med Dominikanska republiken – är ett paradis för naturälskare och ekoturister. Här väntar vandringar i regnskogen, kokande sjöar, varma källor, vattenfall, snorkling och valåskådning. Jag åkte båt hit från Guadeloupe när jag var där på en utbytestermin hösten 2006, och blev förtjust i den vilda vegetationen och de många naturupplevelserna runt om den gröna ön, samt lokalbefolkningens gästvänlighet.

“The Boiling lake” – den kokande sjön

Inne
 i nationalparken Morne Trois Pitons ligger världens näst största vulkaniskt kokande insjö, ”The Boiling Lake”. Hit kommer man endast till fots, men det är väl värt mödan. Vandringen som tar cirka tre timmar enkel väg går till en början genom en tropisk regnskog, för att sedan övergå i ett vulkanlandskap innan man når slutmålet, den kokande sjön. Se till att gå hit med en lokal guide som följer dig hela vägen samtidigt som du får lära dig en hel del om nationalparken och ön.

Ekoturism Dominica kokande sjön
The Boiling Lake ligger långt inne i nationalparken Morne Trois Pitons och nås bara till fots genom regnskogen.
Ekoturism Dominica vattenfall Morne Trois Pitons
Vattenfall i nationalparken Morne Trois Pitons.
Champagnerevet

Efter den mödosamma, men fantastiska vandringen rekommenderas dykning eller snorkling i det berömda Champagnerevet som har fått sitt namn efter det kontinuerliga flöde av små bubblor som dyker upp från det stora systemet av aktiv rök på havsbotten. Det finns flera snorkelmöjligheter runtom ön men Champagnerevet är det mest spektakulära.


Indian River

På öns nordöstligaste spets flyter Indian River som mynnar ut i staden Portsmouth. Här kan du hoppa i en eka och följa i Johnny Depps fotspår (delar av Pirates of the Caribbean spelades in här) uppför floden som kantas av mangroveträdens knotiga stammar och där solens strålar knappt tar sig genom skogens trädkronor. En magisk upplevelse du sent glömmer!

Ekoturism Dominica mangroveträsk Indian River
Längs Indian River där delar av Pirates av the Caribbean spelades in, växer mangroveträden tätt.
Kalinago-territoriet

Dominica är hem till en av Karibiens sista ursprungsbefolkningar, Kalinagoindianerna som bor på öns östkust, i området Kalinago. Ett kollektiv på cirka 2 200 människor som gärna visar, och delar med sig av sin historia och kultur till intresserade besökare. Kyrkan står öppen och här finns en liten butik där du kan köpa med dig trähantverk.

the-kalinago-church
Kalinagoindianerna, den sista ursprungsbefolkningen i Karibien, bor på den östra delen av Dominica.

Valåskådning

I vattnet kring Dominica bor runt 20 valarter och delfiner, däribland kaskelotter, och en populär aktivitet är att åka ut på valåskådning. Jag hade höga förväntningar när jag bordade båten men tyvärr blev det bottennapp. Inte en enda val så långt ögat kunde nå, trots den utlovade nittioprocents-chansen att få se dem. Ingen delfin heller för den delen. Däremot hade vi sällskap av flygande fiskar under hela turen!

dominica-seen-from-the-water
Dominica sett från vattnet, där det sägs att man har 90 procents chans att skåda valar som bor i vattnen kring den gröna ön.
Roseau

I öns huvudstad Roseau hittas färggranna koloniala hus, flera matmarknader och europeiska kaféer. Räkna dock med att gå vilse, gatorna slingrar sig lite som de vill, men du kan alltid fråga en lokalbo om vägen. Överallt på ön är stämningen vänlig och avslappnad.

colorful-houses-in-roseau
Starka färger pryder husen i Dominicas huvudstad Roseau.
Boende

Så till sist, boendet. När jag var här för tio år sedan tältade vi några nätter på en öde strand på norra delen av ön. Vi var fattiga studenter som ville leva naturlivet på riktigt. Det är inget jag skulle rekommendera i dag utan snarare att checka in på ett guest house. Den vanligaste boendeformen på Dominica där det inte finns några större hotell eller anläggningar.

local-sleeping-at-the-beach
En lokalbo tar en siesta på en öde strand.

Rosalie Bay är en ekoresort som ligger vid foten av nationalparken Morne Trois Pitons. Hotellet är en del av National Geographic Unique Lodges of the world, och har ett aktivt hållbarhetsarbete.  Vid bygget av hotellet anlitades lokal arbetskraft som använde miljövänligt, återvunnet material och här anlades öns första vindkraftverk som tillsammans med solpaneler förser hotellet med el. Rosalie Bay är engagerade i arbetet med bevarandet av öns flora och fauna. Resorten var med och grundade öns “sea turtle conservation program” som har hjälpt tusentals hotade sköldpaddor och hotellet har vunnit priser för sitt arbete.
rosaliebay.com

a-baby-leatherback-leaves-tracks-on-the-sand-as-it-makes-its-way-to-the-ocean-bailey
En liten sköldpadda skyndar sig ner mot havet och det stundande livet. Bild: Harrison Bailey/Rosalie Bay

Text och bild: Hanna Anfelter


Läs också: Hibiscus Valley Inn – ett naturnära boende på Dominica

 

Tags:

  • Show Comments (1)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hållbar turism bidrar till ökat antal bergsgorillor i världen

På några decennier har antalet bergsgorillor ökat i världen, till dagens 1063. En bidragande ...

Ekoboende i Madagaskars djungel

Madagaskar lockar medvetna resenärer som vill uppleva unik flora och fauna. Annika Myhre bakom ...

Everts Sjöbod i Grebbestad är årets Ekoturismaktör

Igår var det dags för resebranschens egen Oscarsgala, Grand Travel Awards. Vinnare av Årets ...