Dominica – paradiset för naturälskare

Till Dominica åker man inte för sol och bad utan här är det naturens under som lockar. Den regnskogstäta ön är ett paradis för naturälskare. Dessutom är den utnämnd till en av årets mest tio etiska resmål av organisation Ethical Traveler. Här är tips på saker att göra på den gröna ön Dominica.

dominica-the-nature-island
Dominica är ett paradis för naturälskare.

Dominica är ett paradis för naturälskare. Här väntar vandringar i regnskogen, kokande sjöar, varma källor, vattenfall, snorkling och valåskådning. Jag åkte båt hit från Guadeloupe när jag var där på en utbytestermin och blev förtjust i den vilda vegetationen och de många naturupplevelserna runt om ön.

“The Boiling lake”
Inne
 i nationalparken Morne Trois Pitons ligger världens näst största vulkaniskt kokande insjö, ”The Boiling Lake”. Hit kommer man endast till fots, men det är väl värt mödan. Vandringen som tar cirka två timmar enkel väg går till en början genom en tropisk regnskog, för att sedan övergå i ett vulkanlandskap innan man når slutmålet, den kokande sjön. Se till att gå hit med en lokal guide som följer dig hela vägen samtidigt som du får lära dig en hel del om nationalparken och ön.

the-boiling-lake
The Boiling Lake ligger långt inne i nationalparken Morne Trois Pitons och nås bara till fots genom regnskogen.
waterfall
Vattenfall i nationalparken Morne Trois Pitons.

Champagnerevet
Efter den mödosamma, men fantastiska vandringen rekommenderas dykning eller snorkling i det berömda Champagnerevet som har fått sitt namn efter det kontinuerliga flöde av små bubblor som dyker upp från det stora systemet av aktiv rök på havsbotten. Det finns flera snorkelmöjligheter runtom ön men Champagnerevet är det mest spektakulära.


Indian River

På öns nordöstligaste spets flyter Indian River som mynnar ut i staden Portsmouth. Här kan du hoppa i en eka och följa i Johnny Depps fotspår (delar av Pirates of the Caribbean spelades in här) uppför floden som kantas av mangroveträdens knotiga stammar och där solens strålar knappt tar sig genom skogens trädkronor. En magisk upplevelse du sent glömmer!

dominica-mangrove Längs Indian River växer mangroveträden tätt.

Kalinago
Dominica är hem till en av Karibiens sista ursprungsbefolkningar, Kalinagoindianerna som bor på öns östkust, i området Kalinago. Ett kollektiv på cirka 2 200 människor som gärna visar, och delar med sig av sin historia och kultur till intresserade besökare. Kyrkan står öppen och här finns en liten butik där du kan köpa med dig trähantverk.

the-kalinago-church Kalinagoindianerna bor på den östra delen av Dominica.


Valåskådning
I vattnet kring Dominica bor runt 20 valarter och delfiner, däribland kaskelotter, och en populär aktivitet är att åka ut på valåskådning. Jag hade höga förväntningar när jag bordade båten men tyvärr blev det bottenapp. Inte en enda val så långt ögat kunde nå. Ingen delfin heller för den delen. Däremot hade vi sällskap av flygande fiskar under hela turen!

dominica-seen-from-the-water Dominica sett från vattnet, där man kan skåda valar om man har tur.

Roseau
I öns huvudstad Roseau hittas färggranna koloniala hus, flera matmarknader och europeiska kaféer. Räkna dock med att gå vilse, gatorna slingrar sig lite som de vill, men du kan alltid fråga en lokalbo om vägen. Överallt på ön är stämningen vänlig och avslappnad.

colorful-houses-in-roseau Starka färger pryder husen i huvudstaden Roseau.

Boende
Så till sist, boendet. När jag var här för tio år sedan tältade vi några nätter på en öde strand på norra delen av ön. Vi var fattiga studenter som ville leva naturlivet på riktigt. Jag ska erkänna att jag egentligen är för bekväm för campinglivet, men jag är glad att jag har gjort det.

local-sleeping-at-the-beach En lokalbo tar en siesta på en öde strand.

Skulle jag däremot åka hit i dag hade jag troligtvis checkat in på Rosalie Bay,  vid foten av nationalparken Morne Trois Pitons. Hotellet är en del av National Geographic Unique Lodges of the world, och har ett aktivt hållbarhetsarbete.  Vid bygget av hotellet anlitades lokal arbetskraft som använde miljövänligt, återvunnet material och här anlades öns första vindkraftverk som tillsammans med solpaneler förser hotellet med el. Rosalie Bay är engagerade i arbetet med bevarandet av öns flora och fauna. Resorten var med och grundade öns “sea turtle conservation program” som har hjälpt tusentals hotade sköldpaddor och hotellet har vunnit priser för sitt arbete.

a-baby-leatherback-leaves-tracks-on-the-sand-as-it-makes-its-way-to-the-ocean-bailey A baby leatherback makes tracks in the sand on its way back to the ocean. Photocred: Harrison Bailey/Rosalie Bay

Text och bild: Hanna Anfelter

Läs mer om Rosalie Bay på deras hemsida: rosaliebay.com

Mer om Dominica kan du läsa här: 
dominica.dm

Tags:

  • Show Comments (1)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Ekoparadiset Costa Rica

Ekoparadiset Costa Rica är en förebild när det kommer till hållbar turism. Organisationen Sustainable ...

Ekoboende i Madagaskars djungel

Annika Myhre bakom resebloggen Resfredag har varit i Madagaskar där hon bland annat bodde ...

Volontärturism på Dominica i spåren av orkanen Maria

Orkanen Maria som svepte in över Dominica natten mellan den 17 och 18 september ...