Ethiopian Experience – nytt reskoncept med ett gott syfte

  Jenny Ranung driver Ethiopian Design, ett företag som säljer hållbara handvävda produkter från Etiopien. I höst lanserar hon ett nytt projekt, Ethiopian Experience – resor till Etiopien i mindre grupper. På programmet står bland annat besök på en gatubarnsorganisation i Addis Abeba och yoga på landsbygden. Vi hörde av oss till Jenny för att få veta lite mer om vem hon är, och om hennes nystartade projekt.

  Berätta, vem är du?

  – Jag är en “vanlig” trebarnsmor med ett heltidsjobb på SMHI, men som också har ena benet i Afrika. En kontinent som jag egentligen alltid har haft ett intresse för och där jag genom mitt yrke som naturgeograf kom i kontakt med de behov och problem som finns rörande bland annat ökenspridning, erosion, torka, bevattning. Jag har alltid haft en känsla av att jag vill “hjälpa till”.

  Jenny samarbetar via Ethiopian Design med en gatubarnsorganisation i Adis Abeba.

  Vad gör du? 

  – I dag driver jag Ethiopian Design – ett företag som jobbar för en “schysst” produktion och konsumtion av varor. Jag köper handvävda produkter i Etiopien, som jag vet är antingen Fairtrade eller etiskt hållbart producerat, det vill säga att hantverkaren helt enkelt får bra betalt för sina produkter. Jag samarbetar också med en gatubarnsorganisation och ett kvinnoprojekt vilket betyder att jag stödjer deras olika sociala verksamheter i Addis Abeba. Sen säljer jag produkterna i min webbshop ethiopiandesign.se, eller på olika marknader och återförsäljare. Jag håller också föreläsningar om mitt företagande och tankar kring hållbar produktion och “slow fashion”.

  Vad fick dig att starta Ethiopian Design? 

  – Efter en rundresa i Etiopien 2011 fick jag min inspiration till att starta företaget. Vi besökte då den gatubarnsorganisation som jag nu samarbetar med, samt skolor och sjukhus och jag kände direkt att jag vill göra någonting för alla dessa människor som vi mötte. I kombination med detta fick jag också upp ögonen för deras fantastiska vävarkultur och den långa tradition man hade inom yrket. Jag har alltid gillat färg, form, textilier och Afrika så det var egentligen en ganska given företagsidé.

  Genom Ethiopian Design stöttar Jenny olika projekt i Addis Abeba, bland annat en gatubarnsorganisation.

  Berätta om ditt nystartade projekt Ethiopian Experience? 

  – Jag har genom åren, och med mina resor, stött på många människor som är intresserade av att följa med. Dels är Etiopien inte ett helt enkelt land att resa runt i som turist, dels börjar fler och fler intressera sig för sociala projekt. Man är sugen på verkliga upplevelser som betyder något, till skillnad från en badsemester.

  Vad står på programmet?

  – Planen är att vi ska besöka gatubarnsorganisationen som jag samarbetar med i Addis Abeba och bli guidade runt bland deras olika verksamheter, såsom dagis/skolor, yrkesutbildningar och få en känsla för hur deras liv kan se ut. Vi hinner också med att se oss lite omkring i huvudstaden Addis Abeba. Resten av veckan tar vi oss ut på landsbygden till en liten lodge vid en vacker kratersjö. Där kommer vi att landa i alla våra upplevelser och söka oss mer inåt med hjälp av yogan. På vår första resa i november 2017 kommer vi att ha med oss duktiga yogaläraren Jenny Lindberg från yogaliving. Hon kommer att guida oss genom olika yogaformer och meditationer. Här kommer också att finnas tid att bara vara.

  Vyer över vackra Babogayasjön.

  Vem vänder sig resorna till? 

  – Resorna vänder sig till alla som har intresse av detta “tema”. Man behöver inte vara duktig på yoga, utan allt anpassas efter gruppen. Kanske också till människor som vill vidga sina vyer och få en förståelse för att livet kan se rätt olika ut beroende på var i världen vi är födda. Tänker också att det kan ge oss en tankeställare i vår egen vardag och i de ekorrhjul många av oss lever i – kanske lära oss att känna mer tacksamhet och kärlek till vårt liv som vi har fått just här och nu. Lära oss att se att våra problem kan te sig ganska “simpla” i jämförelse, vilket förhoppningsvis gör att vi kan tänka om vad gäller våra egna mönster. För att helt enkelt få ett rikare liv.

  Börja dagen med en kopp kaffe. Etiopien är känt för att producera ett av världens bästa kaffe.

  Läs mer om programmet och anmäl dig här : ethiopianexperienceblog.wordpress.com/

   

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Orangutangerna på Borneo behöver hjälp – din resa gör skillnad

  I samarbete med Kenzan Tours Borneo är världens tredje största ö med ett unikt ...

  Upptäck Sveriges vackra natur med Nationalparksresor

  Från norr till söder, från öst till väst, vårt avlånga land kan stoltsera med ...

  Intervju med Richard Lindberg bakom One Planet Rating

  Förändra resebranschen genom konsumentmakt. Det tror Richard Lindberg på, entreprenören bakom den nya ratingsajten ...