Ett stundande klättringsförbud drar besökare till Uluru i Australien

I hjärtat av Australien ligger det berömda naturunderverket Uluru, ett populärt besöksmål och en plats med stor andlig betydelse för Australiens ursprungsbefolkning. Den 26 oktober träder ett förbud i kraft om att klättra uppför berget vilket har lett till att tusentals besökare skyndar hit för att klättra uppför ” en sista gång”.

I hjärtat av Australien ligger det berömda naturunderverket Uluru, ett populärt besöksmål och en plats med stor andlig betydelse för Australiens ursprungsbefolkning, aboriginerna.

Under 2017 togs ett efterlängtat förbud mot att klättra upp på berget Uluru. Även om det har suttit skyltar nedanför den röda sandstensklippan i Australiens outback med påbud om att inte klättra upp, har flera turister förbisett det. Men nu är det alltså slut med det helt och hållet, vilket har hyllats världen över, inte minst av Australiens ursprungsbefolkning aboriginerna för vilka klippan är en helig plats.

Förbudet som träder i kraft den 26 oktober – ett symboliskt datum som sammanfaller med årsdagen då marken lämnades tillbaka till Anangu-foket för 34 år sedan från den australienska staten– har dock fått horder av turister från hela Australien att resa hit för att klättra uppför ”en sista gång”. Uluru är en helig plats för Anangu-folket som äger marken och berget antas ha börjat ta form för 550 miljoner år sedan. Innan beslutet togs om ett förbud besteg cirka 14 personer berget dagligen, nu är siffran uppe i 3-500 personer, och de senare dagarna har till och med rapporteras om upp till tusen om dagen enligt australienska nyheter.

Bilder har spridits över sociala medier på långa köer uppför berget. Det här har fått starka reaktioner i Australien som fasar över turisternas beteende. Andra menar att berget aldrig borde stängas för besökare, att berget tillhör alla.

Resa hållbart handlar i mångt och mycket om respekt och omtanke. Respekt för natur och människor. Att klättra uppför Uluru trots vetskapen om att klippan är en helig plats, är inte hållbart.

Bara för att man kan, betyder inte att man måste. Den berömda klippan är lika vacker och majestätisk att beskåda från marken.

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Ny flygplats vid Machu Picchu kan förstöra den gamla Inkastaden

En ny internationell flygplats planeras för att ta emot fler turister till den gamla ...

Årets hållbarhetsvinnare i Grand Travel Awards 2020

Igår kväll var det dags igen för resebranschens egen Oscarsgala Grand Travel Awards. För ...