Maffiafri turism på den italienska semesterön Sicilien

Säg Sicilien och många tänker på maffia. Maffian har fortfarande ett betydande inflytande på ön, och så även inom turismen. Men det finns företagare som står emot. Addiopizzo är en organisation som jobbar för en maffiafri turism på den italienska semesterön. Maria Eriksson berättar.

Säg Sicilien och de flesta tänker på maffia. Gudfadern-trilogin har förstås gjort sitt för att bidra till den bilden, men det är inte bara en filmkliché. Maffian har fortfarande ett betydande inflytande på ön.

För turister innebär det sällan något problem. Det finns till och med de som menar att maffian bidrar till att hålla annan brottslighet borta och därmed minskar stölder och annan kriminalitet som skulle kunna drabba turister. Men för det italienska samhället i stort är det en destruktiv kraft som får negativa konsekvenser både politiskt och ekonomiskt, och skapar också ett dilemma för den som vill turista på ett etiskt hållbart sätt. Hur gör man det utan att gynna maffian?

Från Sicilien är det populärt att ta en båttur till vulkanön Stromboli, men hur kul är det om man samtidigt gynnar den italienska maffian? Bildcopy: Pixabay

Ta till exempel droghandeln. Särskilt den kalabresiska maffian ’Ndranghetan har blivit oerhört framgångsrik på detta område och anses i dag vara det enda exemplet på en gruppering inom organiserad brottslighet som är representerat på alla världens kontinenter. Via hamnen Gioia Tauro bedöms 80 procent av allt kokain som konsumeras i Europa smugglas in. Detta skapar förstås enorma summor svarta pengar som behöver tvättas. Ett sätt är att investera dem i hotell och restauranger. Enligt siffror från den romerska tankesmedjan Observatory, uppskattas 5 000 restauranger i Italien vara i maffiahänder. Problemet sträcker sig även till Rom och Milano.

När jag besökte Kalabrien i somras kunde personer jag frågade peka ut olika maffiakontrollerade turistverksamheter. Visst låter det lockande och spännande att åka båt och besöka vulkanön Stromboli. Men inte om jag samtidigt bidrar till att gynna maffian. Till slut kunde jag inte låta bli att fråga mig själv – Går det överhuvudtaget att beställa en pizza eller köpa en glass utan risk att bidra till upprätthållandet av denna destruktiva struktur?

Lyckligtvis finns det ett initiativ som kan hjälpa turisten med dilemmat. På Sicilien har maffian främst gjort sig känd genom sin beskyddarverksamhet. Affärsinnehavare utpressas att betala en månatlig avgift – pizzo – i utbyte mot skydd. Enligt en artikel i BBC beräknas beskyddarverksamheten kosta italienska företag 10 miljarder euro per år, det vill säga mer än 100 miljarder svenska kronor. Det motsvarar vad svenska staten årligen lägger på rättsväsende och försvar, sammantaget. Även om Italiens befolkning är sex gånger större än Sveriges visar jämförelsen att summorna är enorma. Till detta ska läggas den långsiktiga, negativa effekt som maffian har på ekonomin, när affärsinnehavare väljer att lägga ner sin verksamhet eller när utländskt kapital avstår från att investera. Samt, inte att förglömma, det våld som maffiaverksamheten ger upphov till.

Maffian har ett betydande inflytande på turismen i Italien och på Sicilien, men på den populära italienska semesterön arbetar gräsrotsorganisationen Addiopizzo för att skapa en maffiafri turism. Bildcopy: Dario/Addiopizzo

Men alltfler affärsinnehavare väljer nu att vägra betala indrivningsskatten. Addiopizzo heter ett gräsrotsinitiativ som startade 2004 i Palermo. Det betyder kort och gott ”hej då pizzo” och samlar företagare och entreprenörer som sätter sig upp mot maffian. I dagsläget har över tusen sicilianska företag anslutit sig till initiativet, de flesta i Palermo. Addiopizzo har också skapat en sajt som särskilt riktar sig till resenärer som vill göra ett etiskt val, genom att säga nej till maffian. Här finns till exempel möjlighet att hitta ”maffiafritt boende”.

Turism är en viktig näring och behövs för att utveckla regionen, men det förutsätter förstås att pengarna hamnar i rätt fickor. För den som ändå vill besöka det mytomspunna Corleone anordnar Addiopizzo guidade turer där besökarna får lära sig sanningen om maffian. Utan filmens romantiska skimmer.

Text: Maria Eriksson
Bilder: Addiopizzo

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Är det en mänsklig rättighet att resa?

Är det en rättighet att resa? På himlen syns spår efter flygplan som flyger ...

Är vi villiga att resa annorlunda post covid 19

Är vi villiga att resa annorlunda i en post Covid-19 framtid?

Resandet står mer eller mindre still och resebranschen blöder. Mitt i krisen blickar vi ...

Tillbakablick hållbar turism 2018 och en blick in i framtiden

2018 var året då klimatet seglade högst upp på dagordningen. Kanske inte lika mycket ...