När de europeiska tågplanerna gick i kras blev det höstlov i Sverige istället. En roadtrip till Omberg och Göteborg med ekofika, schysta hotell, naturupplevelser och storstadspuls. Lika bra blev det, kanske till och med bättre.
Höstlovet aktualiseras med ett skolbarn. För några år sedan hade jag inte haft något problem med att flyga fram och tillbaka till varmare klimat på en vecka, men eftersom jag arbetar med det jag gör, har jag drastiskt dragit ner på flygandet. (Läs mer om mina tankar här). Planen var egentligen att tåga ner till Bretagne. Då vi var sent ute visade det sig att alla tåg var slutsålda, så den resan får vi spara till en annan gång. Istället bestämde vi oss för att köra en roadtrip i Sverige med start i Omberg och avslut i Göteborg.
Omberg ligger i Östergötland och var innan resan helt okänd mark för mig. Jag fick syn på platsen via Linda Staaf och hennes företag Woods and Waters, vars naturbilder fick mig att längta dit. När den planerade tågresan till Bretagne gick i stöpet övertygade jag familjen om ett miniäventyr i Omberg med avslut i Göteborg. Omberg var precis så vackert som jag hade föreställt mig, en liten pärla som man egentligen vill behålla för sig själv. Här är några nedslag från resan.
Hellmanska gården
På vägen till Omberg stannade vi till i Nyköping och åt lunch på Café Hellmans i Hellmanska gården. Det är inte alltid det passar att svänga in i städerna man passerar, men nu hade vi tid och då prioriterar jag att hitta ekokaféer framför snabbmatställen längs vägen. (annars är vi stammisar på Max!). Café Hellmans ligger mitt på stora gågatan i Nyköping och erbjuder sallader, soppor, pajer, matiga smörgåsar och hembakat fika. Mitt emot kaféet ligger bageriet som säljer nybakat bröd. Kaféet är KRAV-märkt och strävar efter att genomgående använda lokala och ekologiska råvaror. Fin liten innergård och ett mysigt glashus att sitta i.
Hellmanska gården
Ombergs turisthotell
När jag letade efter boende i Omberg var kriterierna som vanligt att det skulle finnas ett hållbarhetstänk. Eftersom det var lågsäsong var det inte mycket öppet, och Vadstena klosterhotell tog inte emot barn, så valet föll på Ombergs turisthotell som lockade med ett höstlovsmyspaket. Övernattning och fyrarätters supé! Den imponerande röda byggnaden som varit pensionat sedan 1914 ligger vid Ombergs fot och blickar ut över slätten och Vättern åt ena hållet och Ombergs vackra bokskog åt andra.
Vi kom fram just när solen sjönk över sjön och färgade de östgötska slätterna rosa. Inne i salongen höll personalen på att tända en brasa i vedspisen och lågmäld jazz hördes ur högtalarna. Här bodde vi två nätter, i ett charmigt litet rum där soffan förvandlades till säng för barnen.
Härprodcerad och ekologisk mat i fokus
Pensionatet drivs av två par som bor högst upp i huset, och de brinner för att erbjuda härproducerad, ekologisk mat från närområdet. Såväl middagen som vi njöt av första kvällen och frukosten som vi fick njuta av två morgnar smakade ljuvligt och uppskattades mycket av både stora och små. På frukostbuffén satt små skyltar som berättade var råvarorna kom ifrån, som äggen från gården intill och hallon från byn nästgårds. Allt intaget på den vackra punschverandan med spröjsade fönster.
Totalt finns här 13 dubbelrum och 2 enkelrum, alla varsamt restaurerade med tidstypiska tapeter och möbler. Inga rum har wc och dusch utan det är gemensamt precis som i svunnen tid. Dock finns det ett handfat och morgonrock på varje rum. Jag tänkte innan att det skulle bli jobbigt med gemensam toalett och dusch men det var inget problem alls. Däremot lyhördheten. Det var flera barnfamiljer som bodde där samtidigt, vilket var superkul för våra barn som snabbt hittade lekkamrater, men det var ljudstörningar från tidig morgon till sen kväll. Golvknarr och smäll i dörrar. Lite synd då allt annat var perfekt. Stämningen, inredningen, läget, servicen och maten.
Ombergs turisthotell
Ombergs zipline
Vill du ha ett annorlunda äventyr i skogen rekommenderas zipline och höghöjdsbanan i Ombergs ekopark. Då yngsta dottern var för liten för att delta, minimiålder är 7 år, fick sonen och jag ett litet äventyr på tu man hand. Vi bokade kvällen innan och kl. 10 dagen därpå var det samling intill Stocklyckes vandrarhem. Då det var lågsäsong var vi en liten grupp – oavsett tar de inte fler än 12 – vilket uppskattades för vi hann med allt i lugn och ro utan för mycket väntan. Instruktören började med att läsa upp ett papper om vad som väntade, och som vi fick skriva under. Sen gick han igenom utrustningen och visade hur allt fungerar. Vi fick välja ut hjälmar och handskar och sen vandrade vi in i skogen till första delen där vi fick öva på lägre höjd.
Därefter var det dags att klättra upp några meter över mark och börja banan. Min son klarade allt galant och tyckte att det var superkul. Jag tyckte också att det var roligt, men drabbades av höjdrädsla vid stationerna där man skulle gå balansgång. Första delen zippade vi bland gles bokskog vars röda lövmatta lyste upp omgivningen. Andra delen, som inte barnen fick göra då det var för högt upp, låg bland tät tallskog och här fick jag verkligen utmana min höjdrädsla.
Halvvägs in i banan skakade jag som ett asplöv men jag gav inte upp. Frihetskänslan att svischa fram bland trädtopparna tog över. När tre timmar hade gått kände jag mig ganska nöjd men sonen hade kunnat fortsätta hela dagen. Ett fint äventyr som vi gärna gör om. Pris 495 kr per person.
Ombergs zipline
Naturum Tåkern
Naturum Tåkern är ett fint utflyktsmål väl värt ett besök. Här får du lära dig allt om det rika fågellivet i sjön, se film och spana efter fåglar i kikarna som står uppställda vid fönsterpartiet. Ett av det finare naturum jag sett, byggt i vass och designad av Gert Wingårdh. Här finns också prinsessans Estelles sagostig som vi vandrade runt, och ett fågeltorn med fri utsikt över sjön, knölsvanens favorithäckningsplats.
Naturum Tåkern
Restaurang Hörnet i Vadstena
Utan att ha testat någon annan restaurang i Vadstena vågar jag påstå att Hörnet är stadens bästa matställe. Jag hittade den via sökningar på nätet och den mysiga restaurangen med ”hemma hos känsla” levde upp till alla förväntningar. Snygg och personlig inredning, trevlig och serviceinriktad personal och såklart god mat med fokus på lokala och ekologiska råvaror med flera alternativ för vegetarianen. En uppskattad matupplevelse för både stora och små.
Restaurang Hörnet
Le Mat Jonsered
Ett hotell som marknadsför sig som ett socialt företag med omsorg för miljö och människa går mig inte förbi, och jag har länge varit nyfiken på le Mat i Jonsered. En övernattning här kändes därmed som en självklarhet när vi skulle till Göteborg. Hemsidan lovar dock lite mer än vad den håller. Jag som har en stark passion för hållbarhet och vill stötta hållbara företag har större överseende med att allt inte är tipp topp, än övriga familjemedlemmar. Av hemsidan att döma tror man att hotellet ska ligga i en ombyggd gammal fabrikslokal, vilket det förvisso gör, men på andra våningen i vad som invändes känns mer som en kontorsbyggnad än hotell.
Väl inne är det dock rent och fräscht och inget att anmärka på vad gäller rummen. Tvärtom, sängarna är underbart sköna och familjerummet ljust, stort och rymligt. Möjligtvis att badrummet känns väl kalt, de skulle vinna på att ställa in ett skåp eller en blomma eller liknande och några fler krokar. Dessutom sover man extra gott när man vet att man är med och stöttar människor som länge levt i utanförskap och som via hotellet får en trygg arbetsplats. Frukosten är tyvärr ingen höjdare men innehåller en del ekologiska råvaror. Läget är dock toppen med vacker natur runt knuten och nära till tågstationen med regelbunden trafik in till Göteborgs central.
Le Mat Jonsered
Jonsereds trädgårdar
Det är strax innan öppning när vi svänger in till Jonsereds trädgårdar. Solen skiner och värmer upp de frostnupna bladen och blommorna i trädgården. Vid ingången står en skylt och informerar oss vad som händer när vi kliver in: ”efter bara fem minuter i trädgårdarna sjunker ditt blodtryck, pulsen går ned och hjärtslagen avtar, så stark påverkan har ”det gröna” på människokroppen”.
Jonsereds trädgårdar är en kreativ tolkning av hur trädgården såg ut när den skotska fabriksägaren William Gibson bodde i herrgården i slutet av 1800-talet. De arbetar med ekologisk odling och socialt ansvarstagande, erbjuder arbetsträning för människor och gynnande av biologisk mångfald.
Mångfaldsstigen förklarar på ett pedagogiskt sätt för både barn och vuxna vad som händer i en trädgård och vilka djur som lever där. En rogivande plats där jag hade kunna stanna hela dagen.
Här finns ett trädgårdskafé också och en liten butik som säljer blommor och noga utvalda produkter från småskaliga producenter.
Jonsereds trädgårdar
Hotel Eggers
Sista natten checkade vi in på Hotel Eggers, ett Svanenmärkt hotell mitt i centrala Göteborg. Inrymt i en anrik k-märkt byggnad där det drivits hotell sedan 1859, erbjuder Eggers en riktig hotellupplevelse med en pampig reception, äkta mattor på golvet, stuckaturer och kristallkronor i taket. Restaurangen, där frukosten också serveras, för tankarna till Paris brasserier och erbjuder klassiska rätter med fokus på närproducerade och säsongsanpassade råvaror. Familjerummet som vi bodde i vetter mot det myllrande Drottningtorget och rymde en stor dubbelsäng med vacker grön sänggavel och två extrasängar. Alla sov gott och uppskattade både natten och maten.
Hotel Eggers
Babettes kafferi och bageri
På vägen hem fick jag äntligen chans att stanna till på Babettes kafferi och bageri i Linköping, ett kafé jag känt till sedan länge då min syster är vän med en av ägarna. Vi kom strax efter lunchtid. Det var full ruljangs i lokalen, men vi fick snabbt ett bord för fyra. Kaféet ligger i en stor och rymlig lokal, och det finns även en charmig liten uteservering. Barnen beställde pannkakor medan jag hade svårt att välja mat. Flera rätter på menyn bestod av räddad mat – ett koncept jag verkligen hyllar – men jag fäll till slut för den ”falska tonfiskssalladen” med vita bönor, potatis och ägg.
Babettes filosofi
Babettes drivs av tre kvinnor. All mat och fika lagas från grunden utan tillsatser och genvägar. Råvarorna kommer gärna från småskaliga, lokala producenter och kaffet från små mikrorosterier. Kaféet är omnämnt i White Guide och levde upp till mina förväntningar. Här anordnas också kulturella evenemang och Babettes har tilldelats Lars Winnerbäcks kulturpris Nyponet.
Babettes Kafferi & Bageri
Text och bild: Hanna Anfelter
Editors note: Sedan inlägget skrevs har le Mat i Jonsered tyvärr stängt.
Show Comments (0)