Höstlov på svensk mark från Omberg till Göteborg

  När de europeiska tågplanerna gick i kras blev det höstlov i Sverige istället, från Omberg till Göteborg med ekokaféer, ekohotell, naturupplevelser och storstadspuls. Det blev lika bra det, kanske till och med bättre.

  Höstlovet aktualiseras med ett skolbarn. För några år sedan hade jag inte haft något problem med att flyga fram och tillbaka till varmare klimat på en vecka, men eftersom jag arbetar med det jag gör har jag drastiskt dragit ner på flygandet. (Läs mer om mina tankar här). Planen var egentligen att tåga ner till Bretagne, men då vi var sent ute visade det sig att alla tåg var slutsålda så den resan får vi spara till en annan gång. Istället bestämde vi oss för att köra en roadtrip i Sverige med start i Omberg och avslut i Göteborg.

  Svemster på Ombergs turisthotell
  Omberg i Östergötland visade sig vara en liten pärla som man egentligen helst håller för sig själv!

  Omberg ligger i Östergötland och var innan resan för mig helt okänd mark. Jag upptäckte platsen via Linda Staaf och hennes företag Woods and Waters, vars vackra naturbilder fick mig att längta dit. Så, när den planerade tågresan till Bretagne gick i stöpet övertygade jag familjen om ett miniäventyr i Omberg med avslut i Göteborg. Omberg var precis så vackert som jag hade föreställt mig, en liten pärla som man egentligen vill hålla för sig själv. Här är några nedslag från resan.

  Hellmanska gården

  På vägen till Omberg stannade vi till i Nyköping och åt lunch på ekokaféet Café Hellmans i Hellmanska gården. Det är inte alltid man har tid att svänga in i städerna man passerar men nu hade vi tid och då prioriterar jag att hitta ekokaféer framför snabbmatställen längs vägen. (annars är vi stammisar på Max!). Café Hellmans ligger mitt på stora gågatan i Nyköping och erbjuder sallader, soppor, pajer, matiga smörgåsar och hembakat fika. Mitt emot kaféet ligger bageriet som säljer nybakat bröd. Kaféet är KRAV-märkt och strävar efter att genomgående använda lokala och ekologiska råvaror. Fin liten innergård och ett mysigt glashus att sitta i.
  Hellmanska gården

  Familjeäventyr på Ombergs turisthotell
  Ombergs turisthotell ligger vid foten av Omberg och blickar ut över bokskogarna åt ena hållet och de östgötska slätterna åt andra med Vättern i horisonten.
  Ombergs turisthotell

  När jag letade efter boende i Omberg var kriterierna som vanligt att det skulle finnas ett hållbarhetstänk. Eftersom det var lågsäsong var det inte mycket öppet, och Vadstena klosterhotell tog inte emot barn, så valet föll på Ombergs turisthotell som lockade med ett höstlovsmyspaket. Övernattning och fyrarätters supé! Den imponerande röda byggnaden som varit pensionat sedan 1914 ligger vid Ombergs fot och blickar ut över slätten och Vättern åt ena hållet och Ombergs vackra bokskog åt andra.

  Vi kom fram just när solen sjönk över sjön och färgade de östgötska slätterna rosa. Inne i salongen höll personalen på att tända en brasa i vedspisen och lågmäld jazz hördes ur högtalarna. Här bodde vi två nätter, i ett charmigt litet rum där soffan förvandlades till säng för barnen.

  Familjevänligt på Ombergs turisthotell
  Ombergs turisthotell är ett litet pensionat med mycket charm där det känns som att kliva bakåt i tiden.
  Härprodcerad och ekologisk mat i fokus

  Pensionatet drivs av två par som bor högst upp i huset, och de brinner för att erbjuda härproducerad, ekologisk mat från närområdet. Såväl middagen som vi njöt av första kvällen och frukosten som vi fick njuta av två morgnar smakade ljuvligt och uppskattades mycket av både stora och små. På frukostbuffén satt små skyltar som berättade var råvarorna kom ifrån, som äggen från gården intill och hallon från byn nästgårds. Allt intaget på den vackra punschverandan med spröjsade fönster.

  Totalt finns här 13 dubbelrum och 2 enkelrum, alla varsamt restaurerade med tidstypiska tapeter och möbler. Inga rum har wc och dusch utan det är gemensamt precis som i svunnen tid. Dock finns det ett handfat och morgonrock på varje rum. Jag tänkte innan att det skulle bli jobbigt med gemensam toalett och dusch men det var inget problem alls. Däremot lyhördheten. Det var flera barnfamiljer som bodde där samtidigt, vilket var superkul för våra barn som snabbt hittade lekkamrater, men det var ljudstörningar till sen kväll och från tidig morgon. Golvknarr och smäll i dörrar. Lite synd då allt annat var perfekt. Stämningen, inredningen, läget, servicen och maten.
  Ombergs turisthotell

  Mysig familjär stämning på Ombergs turisthotell
  Ombergs turisthotell har en anrik historia och byggdes för första gången 1892-93. I dag drivs det av två familjer med känsla för service och detaljer.
  Ombergs zipline

  Vill du ha ett annorlunda äventyr i skogen rekommenderas zipline och höghöjdsbanan i Ombergs ekopark. Då yngsta dottern var för liten för att delta, minimiålder är 7 år, fick sonen och jag ett litet äventyr på tu man hand. Vi bokade kvällen innan och kl. 10 dagen därpå var det samling intill Stocklyckes vandrarhem. Då det var lågsäsong var vi en liten grupp – oavsett tar de inte fler än 12 – vilket uppskattades för vi hann med allt i lugn och ro utan för mycket väntan. Instruktören började med att läsa upp ett papper om vad som väntade, och som vi fick skriva under. Sen gick han igenom utrustningen och visade hur allt fungerar. Vi fick välja ut hjälmar och handskar och sen vandrade vi in i skogen till första delen där vi fick öva på lägre höjd.

  Zipline i Ombergs ekopark
  I hjärtat av Omberg ligger Omberg zipline som erbjuder äventyr bland trädtopparna för hela familjen. Åtminstone de över 7 år!

  Därefter var det dags att klättra upp några meter över mark och börja banan. Min son klarade allt galant och tyckte att det var superkul. Jag tyckte också att det var roligt, med drabbades av höjdrädsla vid stationerna där man skulle gå balansgång. Första delen zippade vi bland gles bokskog vars röda lövmatta lyste upp omgivningen. Andra delen, som inte barnen fick göra då det var för högt upp, låg bland tät tallskog och här fick jag verkligen utmana min höjdrädsla.

  Halvvägs in i banan skakade jag som ett asplöv men jag gav inte upp. Frihetskänslan att svischa fram bland trädtopparna tog över. När tre timmar hade gått kände jag mig ganska nöjd men sonen hade kunnat fortsätta hela dagen. Ett fint äventyr som vi gärna gör om. Pris 495 kr per person.
  Ombergs zipline

  Zipline bland Ombergs trädtoppar med hela familjen
  Ombergs zipline är inget för höjdrädda! Men väl för dem som älskar att vara ute i naturen!
  Naturum Tåkern

  Naturum Tåkern är ett fint utflyktsmål väl värt ett besök. Här få du lära dig allt om det rika fågellivet i sjön, se film och spana efter fåglar i kikarna som står uppställda vid fönsterpartiet. Ett av det finare naturum jag sett, byggt i vass och designad av Gert Wingårdh. Här finns också prinsessans Estelles sagostig som vi vandrade runt, och ett fågeltorn med fri utsikt över sjön, knölsvanens favorithäckningsplats.
  Naturum Tåkern

  Naturum tåkern för hela familjen
  Naturum Tåkern är ett fint utflyktsmål för hela familjen. Huset är byggt i vass och ligger intill sjön i naturreservatet Tåkern, dit knölsvanarna och många andra fåglar kommer för att häcka.
  Restaurang Hörnet i Vadstena

  Utan att ha testat någon annan restaurang i Vadstena vågar jag påstå att Hörnet är stadens bästa matställe. Jag hittade den via sökningar på nätet och den mysiga restaurangen med ”hemma hos känsla” levde upp till alla förväntningar. Snygg och personlig inredning, trevlig och serviceinriktad personal och såklart god mat med fokus på lokala och ekologiska råvaror med flera alternativ för vegetarianen. En uppskattad matupplevelse för både stora och små.
  Restaurang Hörnet 

  Bra mat för hela familjen på Hörnet i Vadstena
  “God mat, goda drycker, goda leenden” Det är restaurang Hörnets ledord som jag tycker att det lever upp till. Ett säkert tips för den som vill gå ut och äta i Vadstena.
  Le Mat Jonsered

  Ett hotell som marknadsför sig som ett socialt företag med omsorg för miljö och människa går mig inte förbi, och jag har länge varit nyfiken på le Mat i Jonsered. En övernattning här kändes därmed som en självklarhet när vi skulle till Göteborg. Hemsidan lovar dock lite mer än vad den håller. Jag som har en stark passion för hållbarhet och vill stötta hållbara företag har större överseende med att allt inte är tipp topp, än övriga familjemedlemmar. Av hemsidan att döma tror man att hotellet ska ligga i en ombyggd gammal fabrikslokal, vilket det förvisso gör, men på andra våningen i vad som invändes känns mer som en kontorsbyggnad än hotell.

  Le Mat i Jonsered
  Le Mat ligger i den gamla bruksorten Jonsered i Partille utanför Göteborg. Ett hotell som bygger på socialt ansvarstagande, genom att anställa människor som står långt utanför arbetsmarknaden.

  Väl inne är det dock rent och fräscht och inget att anmärka på vad gäller rummen. Tvärtom, sängarna är underbart sköna och familjerummet ljust, stort och rymligt. Möjligtvis att badrummet känns väl kalt, de skulle vinna på att ställa in ett skåp eller en blomma eller liknande och några fler krokar. Dessutom sover man extra gott när man vet att man är med och stöttar människor som länge levt i utanförskap och som via hotellet får en trygg arbetsplats. Frukosten är tyvärr ingen höjdare men innehåller en del ekologiska råvaror. Läget är dock toppen med vacker natur runt knuten och nära till tågstationen med regelbunden trafik in till Göteborgs central.
  Le Mat Jonsered

  Familjeäventyr på Jonsereds trädgårdar
  Med ett historiskt arv som sträcker sig tillbaka till 1800-talet ligger Jonsereds trädgårdar i framkant när det gäller ekologiskt odlande och socialt ansvarstagande.
  Jonsereds trädgårdar

  Det är strax innan öppning när vi svänger in till Jonsereds trädgårdar. Solen skiner och värmer upp de frostnupna bladen och blommorna i trädgården. Vid ingången står en skylt och informerar oss vad som händer när vi kliver in: ”efter bara fem minuter i trädgårdarna sjunker ditt blodtryck, pulsen går ned och hjärtslagen avtar, så stark påverkan har ”det gröna” på människokroppen”.

  Jonsereds trädgårdar som i dag är en kreativ tolkning av hur trädgården såg ut när den skotska fabriksägaren William Gibson bodde i herrgården i slutet av 1800-talet, arbetar med ekologisk odling och socialt ansvarstagande. De erbjuder arbetsträning för människor och gynnande av biologisk mångfald. Mångfaldsstigen förklarar på ett pedagogiskt sätt för både barn och vuxna vad som händer i en trädgård och vilka djur som lever där. En magisk plats där jag hade kunna stanna hela dagen. Här finns ett trädgårdskafé också och en liten butik som säljer blommor och noga utvalda produkter från småskaliga producenter.
  Jonsereds trädgårdar

  Mångfaldsstigen på Jonsereds trädgårdar
  Jonsereds trädgårdar invigdes 2014 och är en fri tolkning av trädgården som fanns här på 1800-talet. Här finns en mångfaldsstig och en gästträdgård signerad Anna Mannheimer.
  Hotel Eggers

  Sista natten checkade vi in på Hotel Eggers, ett Svanenmärkt hotell mitt i centrala Göteborg. Inrymt i en anrik k-märkt byggnad där det drivits hotell sedan 1859, erbjuder Eggers en riktig hotellupplevelse med en pampig reception, äkta mattor på golvet, stuckaturer och kristallkronor i taket. Restaurangen, där frukosten också serveras, för tankarna till Paris brasserier och erbjuder klassiska rätter med fokus på närproducerade och säsongsanpassade råvaror. Familjerummet som vi bodde i vetter mot det myllrande Drottningtorget och rymde en stor dubbelsäng med vacker grön sänggavel och två extrasängar. Alla sov gott och uppskattade både natten och maten.
  Hotel Eggers

  "Vackra

  "Rum

  Babettes kafferi och bageri

  På vägen hem fick jag äntligen chans att stanna till på Babettes kafferi och bageri i Linköping, ett kafé jag känt till sedan länge då min syster är vän med en av ägarna. Vi kom strax efter lunchtid. Det var full ruljangs i lokalen, men vi fick snabbt ett bord för fyra. Kaféet ligger i en stor och rymlig lokal, och det finns även en charmig liten uteservering. Barnen beställde pannkakor medan jag hade svårt att välja mat. Flera rätter på menyn bestod av räddad mat – ett koncept jag verkligen hyllar – men jag fäll till slut för den ”falska tonfiskssalladen” med vita bönor, potatis och ägg.

  Babettes filosofi

  Babettes drivs av tre kvinnor. All mat och fika lagas från grunden utan tillsatser och genvägar. Råvarorna kommer gärna från småskaliga, lokala producenter och kaffet från små mikrorosterier. Kaféet är omnämnt i White Guide och levde upp till mina förväntningar. Här anordnas också kulturella evenemang och Babettes har tilldelats Lars Winnerbäcks kulturpris Nyponet.
  Babettes Kafferi & Bageri

  zero waste meny på Babettes
  Babettes kafferi och bageri är resultatet av tre kvinnors dröm om att erbjuda god vällagad mat, fika och kaffe till Linköpingsborna och besökare.
  Närproducerad mat på Babettes
  Menyn erbjuder mestadels vegetariska rätter och en eller flera zero waste rätter. Råvarorna är närproducerade och i säsong i största möjliga mån.

  Text och bild: Hanna Anfelter

   

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Ostron och kajakpaddling Grebbestad

  Grebbestad – ostronmeckat med fokus på livet under och ovanför havsytan

  I betalt samarbete med Västsverige Ostron, tång och kajakpaddling – Grebbestad i Bohuslän är ...

  10 svemestertips

  10 svemestertips från norr till söder

  Tio svemestertips från norr till söder. Hållbart resande är inte begränsat till resor i ...

  På upptäcktsfärd i Indonesien – del 2

  Bilköer, en grön oas och galet god glass. Full rulle och lite tid att skriva.