resebarometern svenskar resor

Svenskarnas resande ökar igen – Danmark i topp vid utlandsresor

Resandet i Sverige ökar igen. Det visar siffror från Resebarometern. Sedan pandemirestriktionerna släppte under första halvåret 2022 ökar svenskarnas resande igen. Vi är inte tillbaka på nivåerna innan pandemin men i fjol gjorde svenskarna 9,6 miljoner resor till utlandet. En ökning med 1,4 miljoner. Danmark toppar listan på resmål utanför Sverige, tätt följt av Spanien och därefter Tyskland. 

I veckan presenterades Resebarometern, en webbundersökning om svenskarnas resor utomlands och i Sverige. Enligt Hans Remviq på Resurs som står bakom undersökningen är svenskarna ett av världens mest resande folk, bara Luxembourg slår oss. Men vi är inte riktigt tillbaka på samma nivåer som 2019. Några hinder finns på vägen, coronapandemin är inte helt över, kriget i Ukraina, miljö- och klimatdebatten samt inflationen och mindre pengar i plånboken är några orsaker. 

Innan pandemin gjorde svenskarna 12 miljoner utlandsresor, mot 9,6 miljoner resor till utlandet i fjol. Dock ska understrykas att det är en liten andel av svenskarna som står för många resor utomlands. 10 % av svenskarna har aldrig rest någonstans. Men faktum kvarstår, svenskarna gillar att resa. Den största reseanledningen är att komma bort från vardagen och byta miljö. Även att träffa släkt och vänner är anledningar till att vi reser. Vi bor gärna på hotell (55%) samtidigt som vi hyr mer hus och lägenheter (12%). 

Danmark toppar listan av utlandsresor 

Så vart reser vi främst? Danmark hamnar i toppen av resor utomlands, tätt följt av Spanien därefter Tyskland. Flyget är det vanligaste transportmedlet vid utlandsresor där charterflyget står för 20 procent av flygandet. Enligt Hans beror det på två saker, dels att många affärsresor sker med charterflyg, dels att det är ett relativt billigt och enkelt sätt att resa på. Tågresandet ökar något men är fortfarande på låga nivåer. 

Läs också: Det är något som skaver med all-inclusive

svenskar resor danmark
Danmark ligger i topp över svenskarnas mest besökta resmål. Århus är landets näst största stad, och också en av landets äldsta. New York Times har en gång listat universitetsstaden som ett av världens hetaste resmål tack vare sin mix av historia, kultur och shopping. Bildcredit: Photopop Visit Århus
Svenskarnas resande i Sverige 

Tittar vi på resandet inom Sverige reser vi fortfarande främst med bil (63%), även om det totalt sett har minskat. Tåget tar glädjande allt större andelar och hamnar på en stadig andra plats. Storstäderna drabbades hårt under pandemin men när resandet återhämtar sig gick nästan hälften av de totala 110 miljoner fritidsresor som svenskarna gjorde under 2022 till storstadslänen.

Stockholm hamnar i topp, Västra Götaland på andra plats och Skåne på tredje plats. Även i Sverige dominerar hotell som boendeform men när Stockholmarna reser iväg bor de mer i fritidshus än på hotell. 

Här visar undersökningen också att miljöombyte är en stor reseanledningen men att träffa släkt och vänner toppar listan som huvudanledning till resor. 

På frågan hur resandet kommer att se ut under 2023, svarar majoriteten att de kommer att resa mer. Främsta anledningen är ett ressug efter covid. Bland de som svarar att de kommer göra färre resor svarar de flesta (49%) att det är av ekonomiska skäl. 

Miljö- och hållbarhetsdebatten verkar inte stå i vägen för svenskarnas resande. 8 % av utlandsresenärerna svarar att de har minskat sitt resande av miljöskäl. 

Vi konstaterar därmed att det är dags att lägga in en högre växel för hållbart resande och en mer hållbar turism!

Editors note; Resebarometern är en webbenkätsundersökning kring svenskarnas resor utomlands och i Sverige. Bakom undersökningen står RESURS för resor och turism och Europeiska ERV. 9 500 personer svarade i en slumpmässigt telefonrekryterad webbpanel. 


Startbild: Mantas Hesthave/Unsplash

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Världsbokdagen tre boktips

Världsbokdagen – tre boktips hållbart resande

Den 23 april firas Världsbokdagen. En temadag instiftad av Unesco 1995 för att uppmärksamma ...

Resandet post Covid19

Resandet post covid-19 – åtta spaningar

Resandet post covid-19. Coronakrisen är långt ifrån över och fortsätter att sätta resandet mer ...

Vart är hållbar turism på väg 2017?

Vart är hållbar turism på väg? Den frågan lyftes i en artikel i New ...